Logo
Print this page

Αποσύρεται η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας;

Αποσύρεται η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας;


***

Προς απόσυρση η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας

- Έτοιμοι να την πάρουν πίσω φέρονται οι δυο βουλευτές που την κατέθεσαν

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Προς απόσυρση βαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η (δικομματική) τροπολογία των κκ. Γ. Χαραλαμπόπουλου (ΠαΣοΚ) και Μ. Βαρβιτσιώτη (ΝΔ), η οποία προβλέπει να δίδεται στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με ίδια έξοδα στο Πεντελικό Όρος.

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), το WWF, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, καθώς και από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση» για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε «αμφισβητούμενη, αναδασωτέα και προστατευόμενη περιοχή στην Πεντέλη», φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπογράφοντες βουλευτές φέρονται διατεθειμένοι να αποσύρουν την επίμαχη τροπολογία λόγω της διάστασης που τείνει να λάβει το θέμα μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τι θα γίνει με την εν λόγω τροπολογία, απάντησε συβιλλικά ότι «μέχρι την Πέμπτη (αύριο) που θα συζητηθούν οι τροπολογίες, έχουμε καιρό».

Πάντως ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος είναι και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ηλιος», υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας της οποίας, όπως είπε, είχε προηγηθεί «συνεννόηση και ενημέρωση με την κυβέρνηση». «Αυτό που ζήτησε η Εκκλησία και το προτείναμε, είναι ότι εφόσον υπάρχει αυτή η προγραμματική σύμβαση με το κράτος, να μπορεί να μπει στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την προτεραιότητα στην εξέταση της αιτήσεώς της», ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «επειδή υπάρχουν φορείς και όμοροι δήμοι οι οποίοι έχουν τις απόψεις τους, θα πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτού ο υπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη ρύθμιση προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος - δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» - να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Και εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW.

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=449675&h1=true

***

Διακομματικά … Φωτοβολταϊκά στην Εκκλησία

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στις 18.15, και με τη Βουλή κλειστή, ο Γεώργιος Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) κατέθεσαν τροπολογία για να γίνει στην Πεντέλη «πάρκο φωτοβολταϊκών» έκτασης 3.500 στρεμμάτων.

Και βέβαια επειδή αυτές οι τροπολογίες μόνο αθώες δεν είναι, να ξέρετε ότι

-το «πάρκο» θα ανήκει στην Εκκλησία (θυμάστε τον Ιερώνυμο που εξέφραζε την πικρία του;).

-οι δύο βουλευτές είναι εισηγητές του νομοσχεδίου για το Ελληνικό που θα συζητηθεί την Τετάρτη. Εκφράζουν δηλαδή τα κόμματά τους;

- Βαρβιτσιώτης και Χαραλαμπόπουλος εκλέγονται στη Β Αθηνών (και έτσι επανεκλέγονται).

- H έκταση που θα γίνει η «μπίζνα» του Ιερώνυμου είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας – το παραδέχθηκε ακόμη και ο Παπακωνσταντίνου.

Βαρβιτσιώτης και Χαραλαμπόπουλος προτείνουν το δημόσιο να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Υπενθυμίζουμε τι έχει προτείνει η Εκκλησία:

- Σε έκταση εμβαδού 23.500 στρ., διά της Μονής Πεντέλης και της εταιρείας Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδας «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να γίνουν οι κάτωθι επεμβάσεις: α) αναδάσωση 20.000 στρ., β) ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 300 MW σε έκταση 3.500 στρ. (όταν ολοκληρωθεί η αναδάσωση) και γ) τα έσοδα να πηγαίνουν όλα για την Εκκλησία.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2012/03/20/152718/

***

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔΑ

Αντιδρούν οι δήμοι στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη

Ψήφισμα κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας, μέσα σε έκταση στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού, υιοθέτησε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Το ψήφισμα απεστάλη ήδη στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο κείμενο της η Περιφερειακή Ενωση των Δήμων Αττικής χαρακτηρίζει σαν «νέο Βατοπέδι στην Πεντέλη» την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε από τους εισηγητές των δύο μεγάλων κομμάτων και η οποία προβλέπει παραχώρηση στην Εκκλησία 23.000 στρεμμάτων στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού προκειμένου να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο.

Η τροπολογία, που θα τεθεί για ψήφιση στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου, δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 3.500 στρεμμάτων εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού, ώστε να έχει έσοδα για να προωθήσει το φιλανθρωπικό της έργο.

Η συγκεκριμένη περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα το 2010 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009 και προστατεύεται από το Π.Δ. 755/88.

Όπως σημειώνεται, επιπλέον δεν προκύπτει από πουθενά ιδιοκτησία της Εκκλησίας στις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού όρους.

Μάλιστα αναφέρεται «εάν εμείς ανεχθούμε παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, έστω και μια φορά, έστω και για λίγο, ανοίγουμε μελλοντικές ορέξεις συμφερόντων για εμπορευματοποίηση του Πεντελικού και χάνουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα να υπερασπιστούμε την προστασία του βουνού».

Στο ψήφισμα τίθενται ερωτήματα προς τους δυο πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι ερωτώνται εάν το μήνυμα που αποστέλλουν προς το ελληνικό Κοινοβούλιο και την κοινωνία είναι «ότι μπορούν να καούν εκτάσεις και μετά από δυο χρόνια να αγνοείται η αναδάσωση που πρέπει να γίνει και να στήνονται φωτοβολταϊκά πάρκα με μοναδικό όφελος το κέρδος;»

«Γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται προηγούμενο που ανατρέπει πλήρως τη δασική νομοθεσία και τα προεδρικά διατάγματα προστασίας περιοχών φυσικού κάλλους και ορεινών όγκων σε όλη την Ελλάδα;» ερωτώνται οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενώ υπογραμμίζεται εάν «οι ψήφοι της Εκκλησίας είναι σημαντικότερες για εσάς απ' ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου;»

Εντός της εβδομάδας τα 12 δημοτικά συμβούλια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού πρόκειται να ταχθούν αρνητικά στη σχετική ρύθμιση. Εάν δεν αποσυρθεί η τροπολογία, οι δήμοι δηλώνουν ότι «πλέον θα δώσουμε τη μάχη στο πεζοδρόμιο μαζί με τους πολίτες και σε όποιο πεδίο χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουμε την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και τη μετατροπή του Πεντελικού σε βιομηχανική ζώνη».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63633042

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR