Ζωηφόρος

Μπαλασώφ: "Είναι λάθος να περιμένουμε από την Κων/πολη να αποφασίσει",

Μπαλασώφ: "Είναι λάθος να περιμένουμε από την Κων/πολη να αποφασίσει"


Χθες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της αντικανονικής οντότητας «Ἱερά Μητρόπολη Αμπχαζίας» ιερομόναχος Δωρόθεος Ντμπαρ ενημέρωσε για τη συνάντησή του που είχε στην Κωνσταντινούπολη Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι αναπόφευκτη η επέμβαση της Οικουμενικής Εκκλησίας (ενν. Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημ. “IR”)» στο θέμα του καθεστώτος της «Εκκλησίας της Αμπχαζίας».

Κατ΄ αυτόν το θέμα δήθεν θα συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ σχολίασε την κατάσταση κατόπιν αιτήματος του πρακτορείου «Interfax-Religion».

- Πατέρα Νικόλαε, παρακαλούμε να σχολιάσετε τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

- Πληροφορηθήκαμε για τη συνάντηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ενώ ακόμα το περασμένο καλοκαίρι το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, κατόπιν εντολής του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, ενημέρωσε επίσημα τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο δι΄επιστολής του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα για την κατάσταση στην Αμπχαζία, η οποία διαμορφώθηκε εκεί ως αποτέλεσμα της λεγόμενης κληρικολαϊκής συνελεύσεως της 15 Μαΐου.

Στη συνέλευση αυτή λήφθηκαν αντικανονικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης για τη σύσταση μιας αυτοτελούς «Μητροπόλεως» με έδρα τον Νέο Άθωνα. Αυτή στην πραγματικότητα ήταν η «δημιουργία σχίσματος».

- Υπενθυμίστε μας παρακαλώ, με πρωτοβουλία τίνος έγινε αυτή η εκδήλωση.

- Έγινε με πρωτοβουλία τριών σχετικά νέων κληρικών. Οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι κληρικοί στην Αμπχαζία δεν συμφωνήθηκαν με τις ενέργειές τους και επέκριναν το σχίσμα, όπως έπραξε και η πλειοψηφία των Ορθοδόξων χριστιανών της Δημοκρατίας.

Εφόσον δυο από τους τρεις και συγκεκριμένα οι Ιερομόναχοι Δωρόθεος Ντμπαρ και Ανδρέας Αμπάρ είναι κληρικοί της επαρχίας Μαϊκόπ και Αντυγκέγιας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, όπου κάποτε και εισήλθαν στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, τον περασμένο Μαΐο ετέθησαν σε αργία για τις σχισματικές τους ενέργειες από την οικείο ποιμενάρχη τους Επίσκοπο Μαϊκόπ και Αντυγκέγιας κ. Τύχωνα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα έχουμε ενημερώσει εγκαίρως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με σκοπό να μην επιτρέπουν στον πατέρα Δωρόθεο να ιερουργεί σε περίπτωση εάν βρεθεί στα όρια της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Σχετικά δε με τον ιεροδιάκονο Δαβίδ Σαρσάνια, αυτός χειροτονήθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, η οποία είναι αρμόδια για τη λήψη των κανονικών αποφάσεων που αφορούν σε αυτόν.

- Πως σχολιάζετε την κατάσταση της Ορθοδοξίας στην Αμπχαζία;

- Η Αμπχαζία είναι μια μικρή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία χρόνια υπέστη μεγάλες δοκιμασίες και έχασε πολλούς εκ των κατοίκων της ως αποτέλεσμα της ένοπλης συγκρούσεως.

Η Ορθοδοξία ευρίσκεται εκεί σε μια δύσκολη κατάσταση και θέλει στερέωση και διευθέτηση του κανονικού της καθεστώτος.

Τι περισσότερα απ΄ όλα χρειάζονται οι Ορθόδοξοι της Αμπχαζίας; Βέβαια, να έχουν ενότητα, εσωτερική ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονιάς με τους γύρω. Αξιολύπητο είναι ότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων χωρίς την υποστήριξη του λαού προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευθεί τη συνάντηση της Κωνσταντινουπόλεως για την περαιτέρω εμβάθυνση του σχίσματος.

- Αλλά ακόμα σε περίπτωση εάν η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως αγγίξει το θέμα της εκκλησιαστικής καταστάσεως στην Αμπχαζία, κατά πόσο η σχετική απόφασή της θα έχει κανονική ισχύ;

Όσον δε αφορά σε όσα ισχυρίστηκαν οι Αμπχάζιοι κληρικοί για την υπόσχεση που έλαβαν να συζητηθεί η κατάσταστη στην Αμπχαζία στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, βέβαια είναι ότι Σύνοδος οποιασδήποτε τοπικής Εκκλησίας έχει δικαίωμα συζήτησης όχι μόνο των εσωτερικών της, αλλά και ζητήματος κάθε φύσεως, και ακόμα να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την κατάσταση στο χώρο των άλλων κατά τόπους Εκκλησιών.

Εκείνο όμως το οποίο δεν δικαιούται να κάνει καθόλου είναι να λαμβάνει αποφάσεις που να έχουν κάποια κανονική ισχύ ή να αλλάζουν το κανονικό καθεστως των κληρικών μιας τοπικής Εκκλησίας. Κάθε Εκκλησία πρέπει να σέβεται τα κανονικά όρια των άλλων Εκκλησιών, αντίθετα θα διαταραχθεί η Ορθόδοξη ενότητα.

Αυτό πολύ σωστά δήλωσαν και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου καθώς και εκπρόσωπος της Εκκλησίας Αντιοχείας στη Σύναξη του Φαναρίου με προωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου το Σεπτέμβριο 2011, δηλαδή πριν μόλις τέσσερις μήνες.

Το ανακοινωθέν της Συνάξεως τονίζει «τὴν ἀνάγκην, ὅπως πᾶσαι αἱ Ὀρθόδοξοι Ἐκκλησίαι σέβωνται καὶ τηροῦν αὐστηρῶς τὰ γεωγραφικὰ ὅρια τῆς δικαιοδοσίας ἑκάστης, ὡς ταῦτα καθωρίσθησαν ὑπὸ τῶν Ἱερῶν Κανόνων καὶ τῶν Ἱδρυτικῶν αὐτῶν Τόμων».

Δι΄ αυτό φρονούμε ότι οι αδελφοί μας πλανώνται και εκλαμβάνουν ως πραγματικό το επιθυμητό, περιμένοντας από την Κωνσταντινούπολη να αποφασίσει για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμπχαζία.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10583:-q-q&catid=34:2009-12-18-08-37-58

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel