Ζωηφόρος

Απειλείται το Σερβικό Μοναστήρι Zočište,

Απειλείται το Σερβικό Μοναστήρι Zočište

Στο μοναστήρι Zočište, του Κοσσυφοπεδίου, χτες, Πέμπτη, επισημάνθηκε η εφέστια γιορτή των Αγίων Μάγων. Όμως, μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας, στην οποία ήταν παρόντες πολλοί πιστοί από διάφορα μέρη της Σερβίας, εκφράστηκε ανησυχία για την παραπέρα τύχη αυτού του μοναστηριού, επειδή μια δομική επιχείρηση από την παραπλήσια κωμόπολη Orahovac, είχε αρχίσει, από προηγούμενα, να απειλεί τη σταθερότητα των τοίχων αυτού του μοναστηριού, με σειρά ανεπίτρεπτων αρχιτεκτονικών έργων. Συγκεκριμένα, το μοναστήρι  Žočište βρίσκεται μέσα στην κατοχυρωμένη ζώνη, και κοντά σ’αυτό δεν επιτρέπεται να εκτελούνται οποιαδήποτε έργα. Αναλυτικότερα για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Snežana Milošević

Τα εν λόγω αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία απειλούν τους τοίχους και τα θεμέλια αυτού του σερβικού μοναστηριού, εκτελούν εκπρόσωποι των δημοτικών Αρχών της κωμόπολης Orahovac, δηλαδή Αλβανοί, παρότι εδώ πρόκειται για κατοχυρωμένη ζώνη, χωρίς να έχουν οποιεσδήποτε συνομιλίες και διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Επαρχίας της Ράσκας και της Πριζρένης και χωρίς να συμβουλευθούν με εκπροσώπους της διοίκησης αυτού του σερβικού μοναστηριού. Όλα αυτά γίνονται αντίθετα προς τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς εγγυήσεις και τους Νόμους που ισχύουν στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. Τα μπουλντόζερ προκάλεσαν ζημίες και στο παραπλήσιο σερβικό ορθόδοξο νεκροταφείο, και η μεγάλη τρύπα την οποία έκαναν μπορεί να προκαλέσει την καθίζηση εδαφών και να απειλήσει το μοναστήρι. Και παρά την ύπαρξη αγκυλωτού σύρματος, που δηλεί ότι πρόκειται για κτήμα του μοναστηριού, οι Αλβανοί μπήκαν με τις μηχανές τους και άρχισαν να σκάβουν.

Δεν πρέπει ούτε καν να αναφέρουμε ότι οι μηχανές δεν πείραξαν καθόλου τα τριγύρω κτήματα των Αλβανών. Ο Σεβάσμιος Επίσκοπος Θεοδόσιος λέει πως οι Αλβανοί ούτε καν θέλουν να ακούσουν τις διαμαρτυρίες των Σέρβων Αρχιερέων και μοναχών, καθώς και ότι τα έργα συνεχίζονται και παρά τις διαμαρτυρίες. «Ενημερώσαμε για αυτό και τους παράγοντες της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να γίνονται αυτά τα πράγματα, τα οποία προσβάλλουν όλους τους τοπικούς και διεθνείς νόμους»,- λέει ο Επίσκοπος Θεοδόσιος.

Ο δήμαρχος του σερβικού μέρους της κωμόπολης Orahovac, κ. Marjan Šarić, λέει πως εδώ πρόκειται για ιδιόμορφο μήνυμα προς εκείνους τους Σέρβους που έχουν την πρόθεση να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους, δηλαδή στα σπίτια τους, τα οποία είχαν ανακαινιστεί ακόμα το έτος 2005. «Οι Αλβανοί προσπαθούν, με κάθε μέσο, να απειλήσουν την παραπέρα διαβίωσή μας, παρότι εμείς οι Σέρβοι ζούμε εδώ στο Κοσσυφοπέδιο επί ολόκληρους αιώνες, πράγμα για το οποίο μαρτυρούν και τα παλιά ιερά προσκυνήματά μας, και τα παλιά νεκροταφεία μας»,- λέει ο κ. Šarić.

Ακριβώς αντίθετη άποψη εξέθεσε ο Slobodan Petrović, υπουργός στην Κυβέρνηση του Κοσόβου, υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, στην καταγωγή Σέρβος, τον οποίο δεν υποστηρίζει ούτε ένας Σέρβος του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος λέει ότι η ηγεσία του Δήμου Orahovac δεν είχε καμία πρόθεση να απειλήσει την παραπέρα ύπαρξη αυτού του σερβικού μοναστηριού, ούτε πάλι του παραπλήσιου νεκροταφείου, καθώς και ότι αυτό το πρόβλημα, δήθεν, προέκυψε «από άγνοια», όπως ήταν η περίπτωση με κάποια άλλα, παρόμοια προβλήματα. Παράγοντες του Δήμου Orahovac ισχυρίζονται πως τα έργα σταμάτησαν, επειδή περιμένουν άδεια της Επαρχίας της Ράσκας και της Πριζρένης, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το μοναστήρι Zočište βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την κωμόπολη Orahovac, και κτίστηκε τον 14ο αιώνα. Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό, όπου και φυλάγονται τα λείψανά τους, τα οποία σέβονται ακόμα και οι τοπικοί Αλβανοί. Το μοναστήρι και το χωριό Zočište είχαν καταστραφεί απόλυτα το έτος 1999, μετά την άφιξη των δυνάμεων KFOR, και η διαδικασία ανακαίνισης αυτού του Ιερού Ναού και όλου του συμπλέγματος του μοναστηριού διαρκεί ακόμα.

Πηγή: http://glassrbije.org/G/index.php?option=com_content&task=view&id=12196&Itemid=27

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/07/zociste.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel