Ζωηφόρος

Το Τρίτο πρόγραμμα επέστρεψε χωρίς Προσευχή και Εθνικό Ύμνο

Πριν από τρεις περίπου μήνες άρχισε να μεταδίδεται σοβαρή μουσική από τις συχνότητες του παλιού Τρίτου προγράμματος. Η μουσική διακοπτόταν συχνά και ακουγόταν η ανακοίνωση "Το τρίτο πρόγραμμα επιστρέφει…" και προσθέτονταν οι παλιές και οι νέες συχνότητες που θα ακούγεται.

Τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, το πρωί άρχισε η μετάδοση του νέου προγράμματος. Το πρωί ακούστηκε μια "εκσυγχρονισμένη" μουσική εκδοχή του "τσοπανάκου" και ευθύς το πρόγραμμα. Το τρίτο πρόγραμμα επέστρεψε, χωρίς όμως να ακούγεται στην έναρξη του η Προσευχή και ο Εθνικός Ύμνος…

            Η αφαίρεση των τριών λεπτών, τόσο περίπου κρατούσε το "Πάτερ ημών…" και οι με χορωδία τραγουδισμένοι τέσσερις πρώτοι στίχοι του Εθνικού μας Ύμνου, δεν νομίζουμε ότι έγινε για εξοικονόμηση χρόνου στα 1440 λεπτά του συνολικού προγράμματος. Φοβούμεθα ότι είναι απόρροια της ιδεολογικής αντιλήψεως των υπεύθυνων του νέου προγράμματος του Τρίτου και του υπευθύνου για τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση Υφυπουργού κ. Παντ. Καψή. Στη νεωτερική λογική τους φαίνεται ότι δεν ταιριάζει να έχει ταυτότητα το Τρίτο πρόγραμμα. Τους αρέσει να είναι ένα πρόγραμμα που να μπορεί να ακουστεί σε οποιαδήποτε χώρα, ένα πρόγραμμα που οι δημιουργοί του στην πράξη εφαρμόζουν τις αρχές του "άθρησκου" κράτους.

Σημειώνεται ότι το μεν "Πάτερ ημών.." είναι βασική Προσευχή όλων των Χριστιανών και ο Εθνικός Ύμνος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες…Σημειώνεται ακόμη ότι με διάφορες παραλλαγές η Προσευχή και ο Εθνικός Ύμνος επιβίωσαν της σοσιαλμανίας της δεκαετίας του '80, του εκσυγχρονισμού της δεκαετίας του '90, και του αλαλούμ της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ.Α.Π…. Μάλιστα όταν κάποτε επιχειρήθηκε να κοπούν ήταν ο τόσος ο θόρυβος που προκλήθηκε και τόσος ο αρνητικός αντίκτυπος για την κυβέρνηση που οι τότε υπεύθυνοι του Τρίτου προγράμματος παραδέχθηκαν το λάθος τους και συνέχισαν κανονικά να μεταδίδουν την Προσευχή και τον Εθνικό Ύμνο….

 

            Την προπερασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και μιλώντας στους μοναχούς τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, γιατί έχει κοντά της την Ορθοδοξία…Μετά από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός του κ. Παντ. Καψής θέλησε να διαψεύσει τον Πρωθυπουργό για τα περί Ορθοδοξίας…Είναι κρίμα για τον κ. Παντ. Καψή, γιατί είναι τρίτης γενιάς απόγονος Μικρασιατών. Ο Σμυρνιός δημοσιογράφος παππούς του, Παντελής Καψής κι αυτός, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τον μοναδικό πατριωτικό και εκκλησιαστικό παλμό των Ελλήνων Μικρασιατών, όταν τα ελληνικά στρατεύματα τους απελευθέρωσαν και ο πατέρας του Γιάννης Καψής απαθανάτισε στα βιβλία του αυτή την ατμόσφαιρα. Κρίμα που ο απόγονος  ανδρών με τέτοιο πατριωτικό φρόνημα δέχεται και προωθεί την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και τον πατριωτικό και θρησκευτικό αποχρωματισμό  των Ελλήνων. Στην πράξη απορρίπτει δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που διατήρησαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό επί αιώνες ζωντανό και που βίωσαν οι πρόγονοι του.-    

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel