Ζωηφόρος

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και προς κάθε αρμόδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς τον κ. Υπουργό Παιδείας

και προς κάθε αρμόδιο:

Πάλι «από το μηδέν»;

 

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

      Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και προς το αξίωμά Σας, θα παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να εκφράσω την  αγωνία μου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Φοίτησα στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή ( επτά ολόκληρα σχολικά έτη, 1955-1962). Την εποχή εκείνη φοιτούσαμε 300-350 μαθητές, από όλη την  Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό (Συρία, Κένυα, Ουγκάντα κ.λ.π.). ΄Ηταν χρόνια δύσκολα. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα, όχι μόνο αναπολώ τα χρόνια εκείνα, αλλά και βροντοφωνάζω: «Μακάρι η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση,  να ήταν,  σήμερα, όμοια με την  εποχή εκείνη».

Το σχολικό έτος 1973 – 1974 διορίστηκα ως Θεολόγος καθηγητής στην «τροφό Πατμιάδα από την  οποία και συνταξιοδοτήθηκα στις 30 Ιουνίου 2011, δηλαδή μετά από τριάντα επτά και πλέον έτη, από τα οποία τα είκοσι δύο σχεδόν, διετέλεσα Σχολάρχης στην ίδια πάντα Σχολή.

Πάλι λοιπόν από  «από το μηδέν»; κ. Υπουργέ;

Μια ολόκληρη ζωή πέρασα στην  Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και δυστυχώς δεν αξιώθηκα να δω πραγματοποιήσιμες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μου, τις προσδοκίες   όλων όσων αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε αυτούς τους φάρους της Παιδείας και της Εκκλησίας. ΄Ολο συμβούλια, όλο επιτροπές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μακάρι επί των ημερών Σας, να γίνει το ¨Θαύμα¨.

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι αξιόλογα, με Πανεπιστημιακούς τίτλους κ.λ.π. και ικανή παιδαγωγική εμπειρία.  Δεν αισθάνομαι όμως ικανοποίηση. Διαπιστώνω ότι από τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς των Εκκλησιαστικών Σχολών, μόνο η Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως κα Γαλώνη συμμετέχει. Δεν γνωρίζω, αν από τα υπόλοιπα μέλη κάποιος έχει τελειώσει Εκκλησιαστική Σχολή και μάλιστα να έχει διατελέσει και τρόφιμος του  Οικοτροφείου της. Θεωρώ ότι ένας απόφοιτος Εκκλησιαστικής Σχολής διαθέτει άλλη εμπειρία και η παρουσία του στην Επιτροπή θα είναι πολύτιμη.

Υπουργέ μου,

σημειώνω και μια επιπλέον παράλειψη, σοβαρή μάλιστα κατά την ταπεινή μου άποψη. Πού είναι το ευλογημένο Ράσο; Πρόκειται για Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Υπάρχουν  τόσοι και τόσοι Κληρικοί, απόφοιτοι Εκκλησιαστικών Σχολών, οι οποίοι διακονούν και την  Εκκλησία και την Εκπαίδευση επάξια. Μήπως πρέπει να επανασυγκροτηθεί η Επιτροπή; Καλό θα είναι.

Τα Εκκλησιαστικά Σχολεία έχουν προσφέρει άπειρες υπηρεσίες στην Εκκλησία και το ΄Εθνος. Διέρχονται κρίση. Πρέπει να ξαναβρούν την  αποστολή τους. Να επαναφέρετε την Τετάρτη τάξη στο Λύκειο. Να ξαναλειτουργήσει το Οικοτροφείο υπό τη Διεύθυνση του Σχολείου. Να διοριστεί μόνιμο, διδακτικό και υπαλληλικό, προσωπικό που να διαπνέεται από Εκκλησιαστικό φρόνημα. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν αρτιότερη, από κάθε πλευρά, λειτουργία τους.

Με την ελπίδα, ότι κάτι καλό θα προκύψει γι΄ αυτά τα ευλογημένα Σχολεία,

Σας καταθέτω το σεβασμό μου και την εκτίμησή μου,

Μελιανός Ματθαίος

Επίτιμος Σχολάρχης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

Πάτμος, 5 Φεβρουαρίου 2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel