Ζωηφόρος

Ανοίγει το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι στην Τουρκία

Με ''οδηγό'' την τουριστική αξιοποίηση  και την διεκδίκηση μέρους του πλούσιου ρεύματος Θρησκευτικού Τουρισμού προς την Παναγία Σουμελά, τo 2ο μεγαλύτερο Χριστιανικό μοναστήρι στην Τουρκία, πρόκειται να '‘ανοίξει’' τις πύλες του μέχρι το τέλος του έτους καθώς ήδη γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

 

Πρόκειται για το Μοναστήρι της Παναγίας που βρίσκεται στο...χωριό Kayadibi κοντά στην πόλη Sebinkarahisar (Επαρχία Κερασούντας -Giresun- στην Μαύρη Θάλασσα, στην  ΒΑ Τουρκία) που εκτιμάται ότι λειτουργούσε από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Οι Τούρκοι το συγκρίνουν με την Παναγία Σουμελά

Βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κοιλότητα στη μέση ενός πέτρινου λόφου που θυμίζει τη δομή της Μονής Παναγίας Σουμελά και εκτιμάται ότι έχει κατασκευαστεί  με επιρροή από αυτή. Κοιτώνες, αίθουσες διδασκαλίας, εκκλησίες, αίθουσες ξεκούρασης, σιντριβάνια και άλλες δομές που αποτελούσαν το μοναστήρι έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό- η πρόσβαση είναι δύσκολη. Οι εργασίες αποτύπωσης και επιδιορθώσεων άρχισαν το 2011.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Μουσείου Κερασούντας, κ.Hulusi Gulec, «Το εν λόγω Μοναστήρι είναι τόσο σημαντικό όσο και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Έχουν παρόμοια αρχιτεκτονικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά». Ακόμη, ο Διευθυντής του Μουσείου Κερασούντας δήλωσε στην Daily Sabah: «Οργανώνουμε συμπόσια και εκδηλώσεις για την προώθησή του στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Επίσης, ετοιμάζουμε φυλλάδια για τις εταιρίες ταξιδίων και τους τουριστικούς πράκτορες, προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και να καταστεί το Μοναστήρι τόσο σημαντικό όσο και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά».

Εμείς τι κάνουμε;

Αν κάτι αξίζει να επισημάνουμε ιδιαίτερα αυτή την στιγμή  είναι η μεθοδική δουλειά που κάνουν οι Τούρκοι για εντοπισμό, ανάδειξή, προβολή και εκμετάλλευση θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται στα εδάφη τους.

Πηγή: www.onalert.gr/stories/anoigei-to-deytero-megalytero-monastiri-stin-tourkia

 

Και από: http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7881.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel