Ζωηφόρος

Βασίλης Μιχαλολιακος: Τιμή σε αυτούς που δεν προσκύνησαν ούτε γρόσια, ούτε δολάρια, ούτε ρουβλια…

Την ώρα που κιτσοδημαρχοι θέλουν να παραδώσουν δρόμους ποτισμένους με αίμα σε “δίγλωσσες ονομασίες” με πρόσχημα το κέρδος, την ώρα που πασοκικά απολιθώματα δίνουν γη και ύδωρ σε απατεώνες τύπου Σόρος και εργολάβους της διαπλοκής, ο Πειραιάς επιμένει να τιμά αυτούς που πραγματικά ευεργετησαν: Τους απροσκύνητους του Ελληνισμού.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος εγκαινίασε χθες την έκθεση με θέμα: «Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Κύπρου, του Πόντου και της

Καππαδοκίας», στο νεοκλασικό κτίριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου).

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Πρεσβεία της Κύπρου, την Εστία Νέας Σμύρνης, το σύλλογο «Νέα Σινασός Καππαδοκίας» και την Ένωση Μικράς Ασίας. Οι επισκέπτες της έκθεσης

έχουν την ευκαιρία να δουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παραδοσιακές φορεσιές, αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού της Καππαδοκίας, φωτογραφικό υλικό, και να παρακολουθήσουν τοπικούς χορούς και τραγούδια. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζεται ειδικό αφιέρωμα από την Πρεσβεία της Κύπρου, για τα 50 χρόνια της Εθνικής Φρουράς Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα εδώ σε αυτό το κτίριο που το μετατρέψαμε σε Εστία Πολιτισμού, σε Κέντρο Ιστορικής Μνήμης και Εθνικής Αναγέννησης τιμούμε όχι μόνο τους άγιους προγόνους μας, αλλά και εκείνους που κρατούν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας, αιώνες τώρα σε Κύπρο, σε Πόντο και Καππαδοκία. Στον αλύτρωτο ελληνισμό που αντέχει. Τους κληρονόμους και τους συνεχιστές της μεγάλης πορείας, της ματωμένης πορείας ενός λαού, που από όπου και αν πέρασε δημιούργησε και διέδωσε Πολιτισμό, Παιδεία, Αρχές και Αξίες που αποτέλεσαν και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε ο Πολιτισμός του Δυτικού Κόσμου.

Το σημερινό μας αφιέρωμα δεν έχει σκοπό να αναζωπυρώσει εθνικισμούς και διαμάχες. Αλλά αποτελεί υποχρέωση και εθνικό καθήκον στις γενιές που έρχονται. Έχουν δικαίωμα να μάθουν για το σημαντικό έργο για το μεγάλο πολιτισμό του Ελληνισμού. Έχουν δικαίωμα να μάθουν για τα αδέλφια μας, που οι ισορροπίες και τα λάθη μιας άλλης εποχής τα στέρησαν από τον εθνικό μας κορμό. Κάποια προπαγάνδα προσπαθεί να ποινικοποιήσει ακόμη και τις μνήμες: “είναι κακό να λέμε αλησμόνητες και αλύτρωτες πατρίδες”. Θέλουν να μας υποχρεώσουν να λέμε χαμένες πατρίδες. Τουλάχιστον να μας επιτρέψουν να είναι αλησμόνητες και εν πάση περιπτώσει κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στο όνειρο. Διότι η Ιστορία μας είναι το μεγάλο μας όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντός μας. Και πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας ώστε να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.

Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα είναι μπίζνες. Και έρχονται να “τυφλώσουν” συνειδήσεις και ανθρώπους με το χρήμα και την δήθεν δύναμη. Θέλουν να ξεχνούν πως έχει τιμωρήσει η ζωή ανθρώπους που είχαν επενδύσει ως αξία της ζωής τους μόνο το χρήμα. Γελιούνται αν πιστεύουν ότι όλα είναι χρήμα. Οι Έλληνες δεν πωλούνται και δεν εξαγοράζονται. Ελλάδα είναι ψυχή, Πειραιάς είναι ψυχή. Είναι αρχές και αξίες. Είναι αγώνες και θυσίες ανθρώπων που δεν έσκυψαν και δεν προσκύνησαν ούτε μπροστά στα γρόσια ούτε μπροστά στα ρούβλια ούτε μπροστά στα δολάρια ούτε μπροστά στα ευρώ. Αυτό το μήνυμα ας το πάρουν οι νεόκοποι μεσσίες που τάζουν, τάζουν, τάζουν, αλλά και απειλούν για να λυγίσουν ανθρώπινες συνειδήσεις μπροστά στην κρίση.

Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι αυτή την αδούλωτη ψυχή, αυτόν τον ελεύθερο νου θα τον θαμπώσουν. Φαίνεται πως εκεί που ζουν μέσα στην επίπλαστη χλιδή των διαφόρων αυλών τους, στον ψεύτικο και εφήμερο «σκαφάτο» κόσμο τους, ξέχασαν ή μάλλον δεν έμαθαν ποτέ την αξία του ελληνισμού: Ότι συλλογάται καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα. Και εμείς εδώ σκεφτόμαστε ελεύθερα, είμαστε ελεύθεροι.

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της πραγματικά μοναδικής έκθεσης που διοργανώνουμε στο Δημοτικό Νεοκλασικό κτίριο της Κανθάρου. Την Εστία Νέας Σμύρνης, το Σύλλογο Νέας Σινασού Καππαδοκίας, την Ένωση Μικράς Ασίας, την Ένωση Ποντίων Πειραιώς, Κερατσινίου και Δραπετσώνας, την Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού & Παράδοσης “Λίνα-Λαβούτα Μαντά” και φυσικά την Πρεσβεία της Κύπρου.

Όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας παραχώρησαν το πλούσιο και ανεκτίμητο υλικό τους. Τις μνήμες τους που είναι για μας το τιμιότερο και αγιότερο από όλα όσα έχουμε στη ζωή.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα και το οπτικοακουστικό υλικό, τις φορεσιές, τις ιστορικές φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν, ότι ο Ελληνισμός από όπου πέρασε και όπου βρέθηκε προσέφερε, δίδαξε και άντεξε.

Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας. Για εκείνους που κράτησαν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας και όχι μια χούφτα χρυσάφι.

Η Ιστορία μας και η Εθνική μας Μνήμη είναι η δύναμη και η ταυτότητά μας. Ο Ελληνισμός πορεύτηκε στο διάβα των αιώνων με πυξίδα τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Ορθόδοξη ταυτότητά του.

Το αφιέρωμα που κάνουμε στην πορεία και στην προσφορά των Ελλήνων που βρέθηκαν για διάφορους λόγους εκτός του εθνικού κορμού, σε αυτές τις περιοχές που αποκαλούμε αλησμόνητες ή αλύτρωτες πατρίδες, αποτελεί για μας καθήκον από τη μια, αλλά και από την άλλη αδήριτη υποχρέωση για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων. Πιστεύω ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα θυμηθούν, θα μάθουν και θα διδαχθούν από τα όσα θα δουν και θα διαβάσουν.

Και θα αισθανθούν περήφανοι για τον Ελληνισμό, που μόνο ενωμένος μπορεί να μεγαλουργεί».

Στο χαιρετισμό του ο ακόλουθος Άμυνας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, αντισυνταγματάρχης κ. Ανδρέας Ζωνιάς, εκπροσωπώντας τον Πρέσβη κ. Φαίδωνα Αναστασίου, υπογράμμισε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Η έκθεση: 50 χρόνια Εθνική Φρουρά καταγράφει και αποτυπώνει τους αγώνες και τις θυσίες της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, προβάλλοντας το σημαντικό στρατιωτικό και κοινωνικό έργο της από την ίδρυση μέχρι την σημερινή της εξέλιξη σε ένα σύγχρονο ευέλικτο και αξιόμαχο στρατό. Εφημερίδες, έγγραφα, χάρτες, ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας εκτίθενται σε μια γραμμική χρονολογική αφήγηση, αναδεικνύοντας με τρόπο άμεσο και κατανοητό όλα τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τη συγκρότηση την οργάνωση την αποστολή και την προσφορά της Εθνικής Φρουράς στους αγώνες για την προάσπιση της Κύπρου και των ανθρώπων της».

Συνεχίζοντας o κ. Ζωνιάς, τόνισε: «Στις δύσκολες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε, όταν Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ενώπιον πρωτοφανών και δύσκολων προκλήσεων, η ιστορία μας, η διεκδίκηση και η υπεράσπιση του δικαιώματος της εθνικής μας μνήμης, η παιδεία και ο διαχρονικός μας πολιτισμός, οριοθετούν τη συλλογική ταυτότητα και αποτελούν τεκμήριο της αυτοεκτίμησης μας».

Στην ομιλία της με τίτλο: “Η γη της Καππαδοκίας”,

η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, Έφορος Βιβλιοθήκης & Μουσείων της Εστίας της Ν. Σμύρνης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Καππαδοκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό. Είναι μια αγιοτόκος χώρα. Οι περισσότεροι άγιοι είναι Καππαδόκες: Μέγας Βασίλειος, Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και τόσοι άλλοι…» Αναφερόμενη στην μακραίωνη ιστορία της Καππαδοκίας η κα Παπαδοπούλου υπογράμμισε: «Χετταίοι, Φρύγες, Λύδιοι, Ασσύριοι, Μήδοι, Πέρσες, Έλληνες, Μέγας Αλέξανδρος, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σελτζούκοι Τούρκοι, Οσμανλήδες, όλοι αυτοί οι λαοί πέρασαν από εδώ και οι πολιτισμοί τους ενώθηκαν και έγιναν ένα κράμα μία γέφυρα μεταλαμπάδευσής τους στην υπόλοιπη Μικρά Ασία, στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Χάρις στο δυσπρόσιτο του εδάφους της διασώθηκε η ελληνική γλώσσα, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι γεύσεις, οι κάτοικοι της για να προστατευθούν από τις αλλεπάλληλες επιδρομές ξένων λαών λάξευαν πόλεις ολόκληρες μέσα στους ηφαιστιογενείς βράχους. Οι πόλεις αυτές αν και κατεβαίνουν μέχρι και επτά πατώματα κάτω από την επιφάνεια της γης διατηρούν τη σωστή ατμοσφαιρική πίεση και αρκετό οξυγόνο».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Σπύρος Ισόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη το Δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της έκθεσης, υπογράμμισε:

«Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζουμε την Καππαδοκία και τη Σινασό, τον τόπο των προγόνων μας. Η Καππαδοκία διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία, από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την κατάληψή της από τους Σελτζούκους Τούρκους το 1071 μ.Χ. Ήταν το λίκνο ενός ξεχωριστού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στα ακραία ανατολικά σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και κοιτίδα πάρα πολλών αγίων της Ορθοδοξίας. Ανατρέχοντας στην ιστορία θα βρούμε πάρα πολλές προσωπικότητες που έλκουν την καταγωγή τους από την Καππαδοκία, όπως βυζαντινούς αυτοκράτορες, πατριάρχες, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, εμπόρους οι οποίοι έγιναν εθνικοί ευεργέτες».

Η κ. Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Φιλόλογος από την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας, προβάλλοντας μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα ανέπτυξε με παραστατικό τρόπο την ιστορία του Ελληνικού Πόντου. Όπως υπογράμμισε, οι αποικίες των παραλίων της Μικράς Ασίας δημιούργησαν τις δικές τους θυγατρικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο. Η Σινώπη ήταν η πρώτη αποικία της Μιλήτου στον Πόντο τον 8ο αιώνα π.Χ. Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομική και πνευματική ακμή των πόλεων του Πόντου στα μεγάλα μοναστήρια όπως της Παναγίας Σουμελά και στα σπουδαία κέντρα ελληνικής παιδείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204 – 1461) και στους αυτοκράτορες Κομνηνούς. Για την Ποντιακή διάλεκτο εξήγησε ότι βασίζεται στην αρχαία ιωνική διάλεκτο.

Η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ποντίων μετά από οργανωμένο σχέδιο. Υπάρχουν έγγραφα που φέρουν τις υπογραφές στρατιωτικών, του ίδιου του Κεμάλ και άλλων συναρχηγών του Νεοτούρκων που δίνουν εντολή για την εκκαθάριση της Μικράς Ασίας από τους Έλληνες Χριστιανούς.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Καθημερινά : 10:00 – 14:00 και 18:00 – 20:00.

Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 14:00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: http://olympia.gr/2014/04/25/%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%80/

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel