Ζωηφόρος

Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για τις απαλλαγές στα Θρησκευτικά

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

     &   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2013     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

      Μετά την έκδοση της υπ' αριθ. υπουργικής αποφάσεως 133099/Γ2/19-9-2013 με θέμα “Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων”, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων θέλει να πληροφορήσει τους συναδέλφους μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η σχετική προσπάθειά μας στο θέμα των απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών, γνωστή άλλωστε από το καλοκαίρι του 2008, δεν περιορίστηκε μόνο στα έγγραφα μας που αναφέρει στις συνοδευτικές ανακοινώσεις του ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου.

      Εκτός από τις γνωστές (και από προηγούμενες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και από δημοσιεύσεις σε έντυπα) προσπάθειές μας, πρέπει σήμερα να κάνουμε γνωστό ότι περίπου μία εβδομάδα πρίν απ' την έκδοση της τελευταίας υπουργικής εγκυκλίου, και συγκεκριμένα με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2013 (αρ. πρώτ. 60) υποβάλαμε στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ένα Σχέδιο Υπουργικής Εγκυκλίου μαζί με τις απαραίτητες επεξηγηματικές σημειώσεις, με το οποίο θα αντιμετωπιζόταν πλήρως και αποτελεσματικά το θέμα των απαλλαγών.

      Παραθέτουμε, παρακάτω το έγγραφό μας και το Σχέδιο για ενημέρωση των συναδέλφων μας. Θεωρούμε ότι κάποια στοιχεία που προτείνουμε έχουν γίνει αποδεκτά με την υπουργική εγκύκλιο.

      Θεωρούμε επίσης ότι τό επίμαχο σημείο της “θρησκευτικής συνείδησης” που ρητώς θέτει η υπουργική εγκύκλιος αφορά απολύτως και μόνον αυτό που δεν αποδέχτηκε (μάλλον που παρέλειψε) από την πρότασή μας, και από παλαιότερες εγκυκλίους, δηλαδή την ομάδα των τυχόν αθέων ή αθρήσκων μαθητών/γονέων. Διότι κατά την άποψή μας πρόβλημα θρησκευτικής συνείδησης για παρακολούθηση ορθοδόξου χριστιανικού θεολογικού μαθήματος δεν είναι λογικά και πραγματικά δυνατό να αντιμετωπίζουν μαθητές/γονείς που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Το πρόβλημα προκύπτει (πέρα από τις κατηγορίες των αλλοθρήσκων και ετεροδόξων, που ρητώς αναφέρονται) μόνο για εκείνους που δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, δηλαδή είναι άθεοι ή εντελώς άθρησκοι.

      Θα μπορούσαμε συνεπώς να δεχθούμε ότι ο ορθόδοξος μαθητής/γονέας δεν είναι δυνατό να ζητήσει απαλλαγή κατά το πνεύμα και το γράμμα της παραπάνω εγκυκλίου αλλ' ότι τυχόν αίτημα από μέρους τους για απαλλαγή γίνεται για άλλο λόγο, όπως π.χ. για να παρακολουθεί ένα μάθημα λιγότερο από τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος.

      Τούτο όμως σαφώς αποτελεί ψευδή δήλωση. Θα πρέπει, νομίζουμε, οι συνάδελφοι να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω και να ενημερώσουν τους Διευθυντές των Σχολείων τους. Εμείς έχουμε την πρόθεση, την άποψη μας αυτή να απευθύνουμε και στους Σχολικούς Συμβούλους των Θεολόγων καθηγητών.

      Παραθέτουμε εδώ τα έγγραφά μας προς το Υπουργείο.

***

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

     &   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 2013    

Αριθ. Πρωτ.: 60                             

Προς

Τον Αξιότιμο

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

και τους αξιοτίμους

Υφυπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συμεών Κεδίκογλου και

κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα

Ανδρέα Παπανδρέου 37

151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί

      Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων πολλές φορές ήδη από το 2008 έχει ζητήσει την έκδοση μιας τελικής και απολύτως σαφούς εγκυκλίου που θα καθορίζει επακριβώς της διαδικασία απαλλαγής όσων μαθητών των Σχολείων μας επιθυμούν για λόγους συνειδήσεως από το Πρόγραμμα διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών.

      Επειδή το θέμα είναι σημαντικό και έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλά σχολεία και οικογένειες μαθητών και ακόμη συνδέεται με συγκεκριμένες λεπτομέρειες της διδακτικής και διοικητικής λειτουργίας των Σχολείων, Υποβάλλουμε στην κρίση σας ένα Σχέδιο υπουργικής εγκυκλίου, με τις συνημμένες επεξηγήσεις, για την έκδοση μιας τελικής εγκυκλίου.

      Για όποια περαιτέρω συνεργασία είμαστε στη διάθεσή σας.

Για την ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Φραγκόπουλος

τ. Προϊστάμενος Γραφείου Δ.Ε.

Ηλίας Δ. Mπάκος

Δρ Θεολόγος-Φιλόλογος

***

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

     &   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜτΘ

Α. Σχέδιο υπουργικής εγκυκλίου

      Α. Το ΜτΘ είναι υποχρεωτικό. Κανένας μαθητής δεν εξαιρείται από την κατά το ισχύον ωριαίο πρόγραμμα διδασκαλία του. Κανένας δεν είναι δυνατό να έχει μικρότερο αριθμό διδασκομένων και βαθμολογημένων μαθημάτων1 κατά την ετήσια αξιολόγησή του2.

      Β. Απαλλαγή από το διδασκόμενο αναλυτικό πρόγραμμα του ΜτΘ που ορίζεται για τους Ορθόδοξους Έλληνες μαθητές3 μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν, όσοι (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) είναι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι/άθρησκοι για τους οποίους και προκύπτει θέμα θρησκευτικής συνείδησης, με αίτησή - υπεύθυνη δήλωσή τους4, εφόσον είναι ενήλικοι ή των γονέων τους, με την οποία θα δηλώνεται ότι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες5.

      Γ. α) Οι μαθητές αυτοί, εφ’ όσον κατά τάξη θα είναι 5 (ή 8).....;) ή περισσότεροι6, θα διδάσκονται αντίστοιχο πρόγραμμα Θρησκευτικών μαθημάτων, το ίδιο για όλους, το οποίο αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι θρησκειολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου7. Η αξιολόγηση και των μαθητών αυτών είναι απαραίτητη για την έκδοση ετησίων αποτελεσμάτων.

      β) Μέχρι την εξασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων για την εφαρμογή της παραπάνω διατάξεως8, οι απαλλασσόμενοι από το ΜτΘ μαθητές θα παρακολουθούν υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ά9 άλλο μάθημα του προγράμματος που θα καθορίζεται για κάθε έναν με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων10. Στην περίπτωση αυτή και μόνον δεν θα κατατίθεται βαθμός προόδου για το ΜτΘ11.

      Δ. Η κατάθεση της αίτησης-δήλωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά εντός του 1ου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου12. Η αίτηση-δήλωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο Διευθυντή του Σχολείου ο οποίος και είναι απολύτως καί μόνος υπεύθυνος και ενήμερος των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μαθητών13.

      Η τοποθέτηση των μαθητών σε αντίστοιχα τμήματα της παραγράφου 3 γίνεται με πράξη του Διευθυντή του Σχολείου και μόνο14.

      Ε. Στο Ατομικό Δελτίο του μαθητή και στον Απολυτήριο Τίτλο του αναγράφεται το θρήσκευμά του15.

Β. Επεξηγηματικές Σημειώσεις

      Τα παραπάνω αποτελούν σχέδιο για μια υπουργική εγκύκλιο που θα ρυθμίσει τελικά το θέμα των απαλλαγών από το ΜτΘ.

      Η πρόταση γίνεται επι τη βάσει της υπ' αριθ. 115/2012 τελεσίδικης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων και της προτάσεως για την όλη ρύθμιση και το χαρακτήρα της διδασκαλίας του ΜτΘ που έκανε η ΠΕΘ προς την Υπουργό Παιδείας τον Ιούνιο του 2010. (αριθ. πρωτ. 137/11-6-2010), την οποία συζήτησε το τότε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μετά από παραπομπή της σ' αυτό από την κ. Διαμαντοπούλου.

      Οι Προϊστάμενοι των Σχολείων, δηλαδή οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν μόνο να εποπτεύουν για την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, ως διοικητικοί και πειθαρχικοί Προϊστάμενοι των Διευθυντών των Σχολικών μονάδων.

      1. Εξαιτίας απαλλαγής ειδικά από το ΜτΘ, επειδή πρόκειται για απαλλαγή από πρόγραμμα και όχι από Μάθημα.

      2. Τούτο είναι αναγκαστική συνέπεια της προηγουμένης διατάξεως.

      3. Εννοείται πρόγραμμα που διδάσκει και οδηγεί τους μαθητές στην ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη, ένα πρόγραμμα ορθόδοξης θεολογικής διδασκαλίας. Αυτό που συνήθως ονομάζουμε “ομολογιακό”.

      4. Θα μπορούσε να είναι Αίτηση-Δήλωση του Ν. 1599/86.

      5. Δηλαδή σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.

      6. Ο αριθμός θα καθοριστεί από το Υπουργείο Παιδείας αναλόγως προς τις υπάρχουσες δυνατότητες, ή εφόσον άλλοι λόγοι (οικονομικοί, πολιτικοί, εθνικοί) το επιβάλλουν.

      7. Θεωρούμε ότι το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2011 (το πιλοτικό λεγόμενο), με κάποιες διορθώσεις και διευρύνσεις ανταποκρίνεται στην απαίτηση αυτή.

      8. Τούτο σημαίνει ότι η διάταξη του εδαφίου αυτού είναι λύση ανάγκης και όχι οριστική. 9. Κατά κανένα λόγο οι ώρες της απαλλαγής δεν θα μένουν χωρίς αξιοποίηση. Και θα πρέπει να ελέγχεται η εφαρμογή της διατάξεως αυτής.

      10. Τα μαθήματα που θα παρακολουθούν οι μαθητές αυτοί θα είναι Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική - Χημεία.

      11. Και, φυσικά, θα αναγράφεται στον Απολυτήριο Τίτλο ότι ο μαθητής δεν παρακολούθησε το ΜτΘ.

      12. Για να είναι δυνατή η ρύθμιση του προγράμματος διδασκαλίας του Σχολείου. Δεν είναι αποδεκτές Αιτήσεις - Δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 10η Σεπτεμβρίου. Εάν για σημαντικούς και ρητώς αναφερόμενους λόγους υποβληθεί τέτοια αίτηση-δήλωση μετά την παραπάνω ημερομηνία, η αίτηση μπορεί να γίνει δεκτή, αλλά η επι τη βάσει αυτής μεταβολή της διδακτικής κατάστασης το μαθητή (ως προς το ΜτΘ) θα ισχύει από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

      13. Και κατά γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη.

      14. Δηλαδή όχι του Συλλόγου Διδασκόντων.

      15. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η υποχρέωση αναγραφής του θρησκεύματος του μαθητή στο Ατομικό του Δελτίο και στον Απολυτήριο τίτλο του. Τούτο θα διευκολύνει τις ρυθμίσεις και θα καθιστά περιττή τη διαδικασία της παραγράφου Δ. (Θα γίνεται εφάπαξ κατά την πρώτη εγγραφή).

      Αυτά για την ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας.

Ηλίας Φραγκόπουλος

 

Πρόεδρος της ΠΕΘ

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel