Ζωηφόρος

Τι συμβαίνει με τις ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής; Ποιος το εκπροσωπεί τελικά;

Έκπληξη και προβληματισμό, ως προς την αξιοπιστία των ανακοινώσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τις τυχόν εξυπηρετούμενες σκοπιμότητες από τις ανακοινώσεις αυτές, έχει προκαλέσει πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας εκπαιδευτικού περιεχομένου esos.gr με τίτλο

Το ΙΕΠ διαψεύδει ανακοίνωση που τμήμα του κοινοποίησε ” (http://esos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/iep-diapsevdei-anakoinosi),  σύμφωνα με το οποίο διαψεύδεται προηγούμενη ανακοίνωση που εμφανιζόταν να έχει εκδόσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ.

Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουνίου 2013 η ιστοσελίδα δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «Ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τις αμοιβές των εμπειρογνωμόνων του Νέου Προγράμματος στα θρησκευτικά», η οποία αναφερόταν σε θέματα αμοιβών των εμπειρογνωμόνων για το Μάθημα των Θρησκευτικών και χαρακτηρίζε ως “ανακριβείς και αναληθείς τους ισχυρισμούς για δήθεν υπέρογκες οικονομικές αμοιβές των εμπειρογνωμόνων ”, επιχειρώντας τη σύνδεση των ισχυρισμών αυτών με το πρόσωπο του καθηγητή Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ηρακλή Ρεράκη. Παράλληλα, στην ανακοίνωση αυτή υπήρχε η αναφορά ότι “Για τους συμβούλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που συμμετέχουν στο έργο δεν προβλεπόταν αμοιβή, καθώς η ανωτέρω δραστηριότητά τους αποτελούσε μία εκ των βασικών αρμοδιοτήτων τους”.

Η εν λόγω ανακοίνωση αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Μόσχου Γκουτζιούδη και στα ιστολόγια των Σχολικών Συμβούλων Θεολόγων, ήτοι του Συμβούλου Θεολόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Αντωνίου Χατζόπουλου (http://symboulostheologon.blogspot.gr/2013/06/blog-post_27.html), του Συμβούλου Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντρέα Αργυρόπουλου (http://e-theologia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_28.html ) και του Συμβούλου Θεολόγων Θεσσαλονίκης κ. Πολυβίου Στράντζαλη (http://religionslehrer.blogspot.gr/2013/06/blog-post_28.html), καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Θεολόγων Κρήτης, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιος Στριλιγκάς (http://theologoi-kritis.sch.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id =59&Itemid=53).

Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, ο σχετικός σύνδεσμος παραπέμπει σε αυτούσιο έγγραφο, σε μορφή .pdf (http://theologoi-kritis.sch.gr/docs/epikera/iep.pdf), γραμμένο σε επιστολόχαρτο του ΙΕΠ, με το λογότυπό του, που όμως δεν φέρει ούτε αριθμό πρωτοκόλλου, ούτε υπογραφή, ούτε και τα απαιτούμενα στοιχεία σύνταξης που πρέπει να φέρει ένα δημόσιο έγγραφο (στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία συντάκτη, ακριβές τμήμα - γραμματεία του Φορέα κλπ).

Εντούτοις, με νεότερο δημοσίευμά του, στις 12 Ιουλίου 2013, το esos.grκατάργησε την εν λόγω ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του, αναφέροντας ότι “το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διέψευσε κατηγορηματικά ότι το παραπάνω έγγραφο εκδόθηκε από το ίδιο” (http://esos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/iep-diapsevdei-anakoinosi). Σύμφωνα με το esos.gr, η ψευδής ανακοίνωση προήλθε “από e-mail συγκεκριμένου Τμήματος του ΙΕΠ”.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μόσχος Γκουτζιούδης καταργούσε την ψευδή αυτή ανακοίνωση από το ιστολόγιό του, ύστερα από προσωπική επιστολή του Προέδρου του ΙΕΠ κ. Σωτηρίου Γκλαβά (αρ. πρωτ. 3946/10.07.2013), στην οποία σε αυστηρό ύφος τονίζεται ότι “ουδέποτε το ΙΕΠ εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση” και ζητείται η άμεση κατάργηση της ψευδούς ανάρτησης από το ιστολόγιο, “με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος”. Η επιστολή αυτή φαίνεται ότι είχε σταλεί με fax στον κ. Γκουτζιούδη ήδη από τις 10 Ιουλίου, αλλά την ανάρτησε στο ιστολόγιο του δύο μέρες μετά την παραλαβή της, στις 12 Ιουλίου, κάτω από σχετικό κείμενο με τίτλο Κατάργηση ανάρτησης που αφορούσε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής επειδή δεν εκδόθηκε ποτέ από το ίδιο”(http://blogs.auth.gr/moschosg/2013/07/12). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γκουτζιούδης, παρότι αναφέρει στο κείμενό του ότι η ψευδής ανακοίνωση του ΙΕΠ “είχε σταλεί σε αρκετούς παραλήπτες, οι οποίοι είναι διαχειριστές ιστοσελίδων και ιστολογίων”, εντούτοις αποφεύγει και δεν κατονομάζει την πηγή της (ψευδούς) πληροφόρησης του.

Η αναφορά του esos.gr ότι η ψευδής ανακοίνωση προήλθε “από e-mail συγκεκριμένου τμήματος του ΙΕΠ”, σε αντιδιαστολή με την επίσημη διάψευση από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, γεννά ερωτηματικά για το ποιός είναι αυτός που ενεργεί παράνομα, δήθεν για λογαριασμό του ΙΕΠ, παραπλανώντας ότι εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, αρμοδιότητα που έχει μόνο ο Πρόεδρός του. Παράλληλα, γεννάται προβληματισμός, κατά πόσο είναι θωρακισμένη η δημόσια διοίκηση απέναντι σε πρόσωπα που δεν διστάζουν να αντικαθιστούν αυθαίρετα τα θεσμικά όργανα φορέων του κράτους, όπως είναι ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΙΕΠ, αλλά και πόσο εύκολα μπορεί η δημόσια διοίκηση να εκτεθεί ανεπανόρθωτα από όσους θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, υπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπιμότητες, ενώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η διοικητική έρευνα από τα αρμόδια όργανα του ΙΕΠ, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιός κρύβεται και τι μεθοδεύτηκε πίσω από την περίεργη αυτή υπόθεση.

του Ι. Χρυσοστόμου

Κοινωνιολόγου – Θεολόγου

Πηγή: http://aktines.blogspot.gr/2013/07/blog-post_16.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel