Ζωηφόρος

Αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και εκπαιδευτικών της Κύπρου για την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών,

Αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου

και εκπαιδευτικών της Κύπρου

για την αλλαγή του περιεχομένου

του μαθήματος των Θρησκευτικών


***

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου

για τα Θρησκευτικά της Α΄ Γυμνασίου

Μ. Μηλιώτης: Δεν έπρεπε να δοθεί στα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου το βιβλίο των Θρησκευτικών πηγή: www.paideia-news.com

Μ. Μηλιώτης: Δεν έπρεπε να δοθεί στα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου το βιβλίο των Θρησκευτικών

Τη διαφορά που προέκυψε για το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α Γυμνασίου επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ Μιχάλης Μηλιώτης.

Επιβεβαιώνοντας την είδηση του www.paideia-news.com, ο κ. Μηλιώτης είπε ότι στη συνάντηση που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και το Μητροπολίτη Πάφου, στην παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ, τέθηκε το πρόβλημα που παρουσιάζει το νέο βιβλίο που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως μας είπε ο κ. Μηλιώτης, ζήτησε να ετοιμαστούν παρατηρήσεις και εισηγήσεις και θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Δημοσθένους για συζήτηση του θέματος.

Για τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζει το νέο βιβλίο, ο κ. Μηλιώτης παρατηρεί τα εξής:

1.Κατ’ αρχήν το βιβλίο δεν ετέθη υπόψη του Συνδέσμου για να εκφραστούν απόψεις, όπως συνηθίζεται.

2.Το βιβλίο είναι γραμμένο στο πόδι και θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο διορθωτικές κινήσεις. Εκδόθηκε βεβιασμένα και δεν έπρεπε να δοθεί απευθείας στα παιδιά.

3.Είναι περσότερο μάθημα πολιτισμού, όμως ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

4.Αφαιρέθηκε εντελώς η διδασκαλία της Παλιάς Διαθήκης, η οποία είναι η βάση των τριών θρησκειών, του Χριστιανισμού, του Ισλαμισμού και του Ιουδαϊσμού. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να διδάσκεται η κάθοδος των Αποστόλων Παύλου Βαρνάβα και Μάρκου, χωρίς να γνωρίζει ο μαθητής το Χριστιανισμό, ώστε να γνωρίζει και τη διδασκαλία τους. Μάλιστα, αυτό αποκτά περισσότερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά που έρχονται στο Γυμνάσιο από το Δημοτικό, δε θ’ αποκτήσουν τις βάσεις για τα θρησκευτικά για τα επόμενα χρόνια χωρίς τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης.

Συνεχίζοντας ο κ. Μηλιώτης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν αγοράστηκαν φέτος και τα βιβλία των Θρησκευτικών από την Ελλάδα, εξέφρασε το φόβο σταδιακής αποκοπής μας από τον εθνικό κορμό.

Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί κανένας να βρίσκει δικαιολογία ότι λόγω των ξένων μαθητών που φοιτούν στα σχολεία μας, αλλάζει το μάθημα των Θρησκευτικών.

Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα που δημιουργείται θα λυθεί με καλή θέληση και με εμπλουτισμό του βιβλίου με κεφάλαια από την Παλαιά Διαθήκη.

Πηγή: http://www.paideia-news.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=3412:%CE%BC-%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%84-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD&Itemid=417

Και από: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/11/blog-post_27.html

Διαβάστε και Αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και εκπαιδευτικών της Κύπρου για την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών

***

Αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και εκπαιδευτικών της Κύπρου

για την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών

Το βιβλίο των Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου προκαλεί τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και της ΟΕΛΜΕΚ Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας www.paideia-news.com, το νέο βιβλίο των Θρησκευτικών της Α τάξης Γυμνασίου, που κυκλοφόρησε φέτος στα σχολεία μας αποτελεί σημείο διαφοράς μεταξύ εκπαιδευτικών και υπουργείου Παιδείας. Η διαφορά αυτή επεκτείνεται και μέχρι την Αρχιεπισκοπή, όπου πληροφορίες μας, φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να έχει εκφράσει τη διαφωνία του, όχι μόνο για το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται πλέον το μάθημα.

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν μέλη της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και το Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την παιδεία.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημήτρης Ταλιαδώρος, η αντιπρόεδρος Ελένη Σεμελίδου, ο γραμματέας Θέμης Πολυβίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Μιχάλης Μηλιώτης...

Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ στον Αρχιεπίσκοπο ήταν ότι το βιβλίο, δεν ετέθη υπόψη της Οργάνωσης και το είδε για πρώτη φορά όταν κυκλοφόρησε και στάλθηκε στα σχολεία.

Αυτό που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο του βιβλίου θεωρείται από τους εμπλεκόμενους, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, παρά θρησκευτικό.

Η άποψη αυτή ήταν πολύ έντονη και όπως πληροφορούμαστε, εκφράστηκε προβληματισμός και φόβος ότι με βάση τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, επιχειρείται μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε μάθημα Πολιτισμού. Ο Μακαριώτατος φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται περισσότερο για μάθημα Ιστορίας παρά Θρησκευτικών και αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Γιωργο Δημοσθένους για συζήτηση του θεματος.

Στη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Επίσης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ιστορική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Πηγή: http://www.paideia-news.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=3394:%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%84-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B5%CE%BA&Itemid=417

Και από: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/11/blog-post_25.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration