Ζωηφόρος

Ηλίας Μπάκος : Μακαριώτατε, Σας έτυχε σκληρός ο κλήρος…

Η καίρια παρέμβαση του Προέδρου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, η οποία έγινε στην ετήσια κοινή Σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου και των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών προς τιμήν της ιεράς μνήμης του Μεγάλου και Ιερού Φωτίου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

 ***

Ηλίας Μπάκος : «Μακαριώτατε,  είστε ο τέταρτος Αρχιεπίσκοπος που συνεργάζομαι από το 1966 μέχρι σήμερα σε θέματα Παιδείας και Κατηχήσεως.

Δύο πράγματα : Πρώτον να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον κύριο ομιλητή τον κ. Νικολαΐδη διότι ανέπτυξε θαυμάσια το θέμα του και παρέπεμψε με δύο σημεία στο σήμερα. Πρώτον, μας είπε όταν η δικαιοσύνη παρακμάζει, ακμάζει η παρανομία και ημείς λέμε : όταν η Εκκλησία σιωπά ανθίζουν οι αιρέσεις. Παλιό αξίωμα.

Το δεύτερον, αυτό παραπέμπει στο δόγμα. Προσοχή στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Το κύριο όπλο της Εκκλησίας και όλων ημών είναι η ορθόδοξος διδασκαλία, η οποία σήμερα δοκιμάζεται. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, Άγιοι Αρχιερείς, κύριοι καθηγητές, είμαι ο τελευταίος που θα τα πει αυτά αλλά τα ζω για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Σήμερα έχουμε, Μακαριώτατε, αποδόμηση Πίστεως και Έθνους. Πρώτα – πρώτα ζούμε την εποχή, το έχω τονίσει και άλλοτε, την μετα-παπαρηγοπούλειο εποχή : στρέβλωση ιστορίας και διάζευξη, όχι σύζευξη ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, εξοβελισμό και των πατέρων της Εκκλησίας και του ελληνικού πολιτισμού. Δεύτερον, από τους ίδιους χώρους της αθεΐας, έχουμε μετα-χριστιανική εποχή, λένε. Μετα-χριστιανική εποχή, το μετά χρονικόν εδώ, το τονίζουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν άθεον κράτος, κι αυτή είναι η κυρίαρχη ιδεολογία από το 1967 μέχρι σήμερα. Και ένα τρίτο λυπηρότερον, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, Μακαριώτατε, ότι από μας τους ιδίους υποσκάπτονται τα θεμέλια της Πίστεώς μας. Θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί όλων των βαθμίδων, ομιλούν για μετα-πατερική Θεολογία.

Μετα-πατερική Θεολογία, που οδηγούμαστε; Οι φωνές αυτές προέρχονται κυρίως από το χώρο της Βιβλικής Εταιρείας και δεν ξέρω και από πού αλλού. Είναι γνωστά σε όλους μας αυτά. Συμπέρασμα, η παιδεία αποδομήθηκε και στα φιλολογικά μαθήματα και στα θεολογικά. Έχουμε σήμερα Προγράμματα στο σχολείο που λένε ότι «ένας άθεος καθηγητής μπορεί να διδάξει καλύτερα το μάθημα από ένα ζηλωτή θεολόγο». Κρατήστε το. Κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς ως Θεολόγοι, εκπροσωπώ τέσσερις χιλιάδες Θεολόγους, ως Πρόεδρος της Πανελληνίου Ένωσεως Θεολόγων, είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε ευθέως και ευθαρσώς, ανά την Ελλάδα που περιερχόμεθα, η Εκκλησία να «ορθοτομήσει τον λόγον της του Χριστού Αληθείας». Θέλουμε Ορθόδοξο Μάθημα και η Πολιτεία, είμαστε Έλληνες, - πρώτα Ορθόδοξοι και μετά Έλληνες και πολίτες -, η Πολιτεία ας κάνει το δικό της χρέος, αυτό που νομίζει, ας αποδομήσει την ιστορία της, ας αποδομήσει την γλώσσα της, ας κάνει ό,τι θέλει. Εμείς πρέπει να τηρήσουμε, αυτό που πρέπει να τηρήσουμε. Η Πολιτεία είναι Πολιτεία και άθεη θα γίνει και ο,τιδήποτε άλλο. Δεν έχουμε το δικαίωμα εμείς να μην κρατήσουμε την Πίστη μας. Γιατί σήμερα η Ελλάδα, η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι Οικουμενική.  Οι Θεολογικές Σχολές μας, ήταν μέχρι τώρα και πιστεύω να είναι ακόμη, με τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας. Εκπροσωπούν την Ορθοδοξία σ΄ όλο τον κόσμο. Σήμερα όμως, εμφανίζονται και εκεί, τηρουμένων των αναλογιών και περιπτώσεις που αποδομούν εγγενώς τη Θεολογία μας. Προυσιάζουν μια κόπωση στο έργό τους και κάπου – κάπου και σκάνδαλα πίστεως. Δεν θα πω περισσότερα, όλοι είμαστε στο αυτό στράτευμα της του Χριστού Εκκλησίας. Στρατευμένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε ομολογία πίστεως, αν χρειαστεί.

Μακαριώτατε, Σας έτυχε σκληρός ο κλήρος και θα σηκώσετε μεγάλο σταυρό. Προβλέπεται ότι πολύ σύντομα, η αποδόμηση αυτή θα γίνει κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και η Εκκλησία δεν θα έχει λόγο πια για τίποτε.

Ευχαριστώ.»

 Πηγή : http://www.petheol.gr/nea/eliasmpakosmakariotatesasetychesklerosokleros

 

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel