Ζωηφόρος

«Θυμάμαι ακόμα την φρίκη των Σεπτεμβριανών»,

«Θυμάμαι ακόμα

την φρίκη των Σεπτεμβριανών»

του Νίκου Παπαχρήστου

από την εφημερίδα «Bugun»

Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης και Διευθυντής της «Απογευματινής», της  παλαιότερης ομογενειακής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από τα "Σεπτεμβριανά", θυμάται εκείνη την τραγική νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου του 1955 που τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο τρομοκρατίας, καταστροφής και διώξεων κατά της Ελληνικής Κοινότητας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα, "Bugun", ο κ. Βασιλειάδης ξεδιπλώνει το κουβάρι της μνήμης και "επιστρέφει" στα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την Ομογένεια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα:

Την εποχή που πραγματοποιήθηκαν τα γεγονότα ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης και διευθυντής σήμερα της εφημερίδας «Απογευματινή» ήταν μόλις 15 ετών. Αφηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στην «Bugun».

Μας λέει ο Βασιλειάδης: «Ξέρεις τι σημαίνει ενώ κάθεσαι ήσυχα ήσυχα στο σπίτι σου, άγνωστοι να σπάνουν πόρτες και παράθυρα, να εισβάλλουν μέσα, να αρχίζουν να σπάνε και να καταστρέφουν ό, τι υπάρχει και να πετούν τα κομμάτια από τα παράθυρα; Εσύ, παγωμένος να έχεις κολλήσει σε μια γωνιά του ίδιου σου του σπιτιού και να περιμένεις από στιγμή σε στιγμή τα ρόπαλα των επιτιθεμένων να σπάσουν και το δικό σου το κεφάλι... να σε λιώσουν; Είναι το άκρον άωτον της φρίκης! Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψει κανείς. Κι αν το κάνεις κανείς δεν θα συλλάβει αυτό που θες να πεις, διότι δεν έχει τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Ίσως μόνο εκείνοι που έζησαν τη φρίκη του (πυρπολημένου ξενοδοχείου) του Μάντιμακ να μπορούσαν.

Οι επιτιθέμενοι δεν σκότωσαν, μας εξηγεί ο Βασιλειάδης. Αφού κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, γυρνούσαν στους πανικόβλητους κάτοικους του σπιτιού και τους έλεγαν: Σε λίγες μέρες θα ξανάρθουμε. Εάν βρίσκεστε ακόμη εδώ, θα σας πάρουμε τη ζωή!..

Ήταν φανερό ότι ήταν 'τηλε-χειριζόμενοι'. Κάποιος που λειτουργεί αυθόρμητα, δεν μπορεί να κρατηθεί, δίνει και μια στο κεφάλι του θύματός του. Δεν το έκαναν όμως, αυτές ήταν οι εντολές που εκτελούσαν.

Απαντώντας στο ερώτημα του συντάκτη μας Νεσρουλάχ Σονάι, ο Βασιλειάδης είπε:

-Κατά τη γνώμη σας, ποιος ήταν ο στόχος των γεγονότων;

Τα Σεπτεμβριανά γεγονότα είναι απόρροια της στρεβλής σκέψης εκείνων που ήθελαν ένα 'καθαρό' Κράτος - Έθνος και δεν ήξεραν τι να κάνουν τις μειονότητες. Έπρεπε ή να τις αφομοιώσουν ή να τις απαλείψουν! Η διαφορά θρησκείας καθιστά σχεδόν αδύνατη την αφομοίωση. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν ένα κρίκο της αλυσίδας πιέσεων που εφαρμόστηκε για την απάλειψή τους. Οι άλλοι κρίκοι είναι, οι σύναξη των 20 ηλικιών, ο φόρος περιουσίας, η επιχείρηση «πολίτη μίλα τουρκικά», η απαγόρευση σ' αυτούς ορισμένων επαγγελμάτων. και φυσικά, τελικά, οι απελάσεις. Η χαριστική βολή!

-Ποιοι σχεδίασαν όλα αυτά;

Διάφορες δυνάμεις προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια. Για παράδειγμα η Αγγλία. Είχε ανοιχτά συμφέροντα στην Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι έδιναν ένα αντιαποικιακό αγώνα εναντίον της. Για το λόγο αυτό οι Άγγλοι ήθελαν να διαιρέσουν τους Κύπριους σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το γνωστό «διαιρεί και βασίλευε!». Από την άλλη, αυτό που ονομάζουμε 'παρακράτος' και διακατέχεται από εθνικισμό, την εποχή εκείνη το κύριο μέλημά του ήταν να απαλλαγεί από τις μειονότητες. Άλλες δηλαδή οι βουλές του παρακράτους και άλλες της Αγγλίας.

Από τα αρχεία της Αγγλίας το έγγραφο

-Ποιος ο ρόλος της Αγγλίας;

Η Δρ. Ντιλέκ Γκιουβέν στο διδακτορικό της αναφέρει πως όταν εργαζόταν στα Αρχεία του Φορέιν Όφις, απέκτησε την παρακάτω πληροφορία. Ο Άγγλος Γενικός Πρόξενος, προφανώς απαντώντας από την Αθήνα σε ερώτημα που του έθεσαν, εάν είναι δυνατόν να χα-λάσουν οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γράφει πως αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο, εκτός πια κι αν «κάποιος Έλληνας. πάει και ρίξει βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη». Με τον λόγο του αυτό αναφέρει την προβοκά¬τσια που λίγα χρόνια αργότερα δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα Σεπτεμβριανά γεγονότα!

-Υπάρχει δηλαδή στα γεγονότα δάκτυλος Εργκενεκόν;

Το 'Βαθύ Κράτος' δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε χθες! Προέκυψε από τις δυνάμεις που μέχρι το 1950 ήταν Κράτος και μετά έπεσε στην παρανομία. Με τέτοια δύναμη μάλιστα, ώστε να μπορεί, μέχρι και στις μέρες μας, να παρεμποδίζει την εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων. Ψάχνοντας προς το βάθος το σημερινό φαινόμενο 'Εργκενεκόν', θα έρθουν στο φως πολλά τέτοια φαινόμενα.

Ξεγέλασαν και το Κράτος

-Ποια ήταν η στάση της Κυβέρνησης της εποχής;

Βεβαίως και έχει και η Κυβέρνηση τις ευθύνες της. Όχι όμως το σύνολο της ευθύνης. Την ξεγέλασαν. Πείστηκε όταν της εισηγήθηκαν, πως θα πήγαινε στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου που θα πραγματοποιούνταν για το Κυπριακό με ένα επιπλέον δυνατό χαρτί και έδωσε την άδεια για τη διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα έσπαζαν και βιτρίνες καταστημάτων που ανήκαν σε Ρωμιούς. Και αυτό φυσικά είναι το έγκλημά της. Όμως έως εκεί! Οι άλλοι , 'με την άδεια και του χωροφύλακα' που λένε πλέον, προετοίμασαν με άνεση το πογκρόμ που είχε στόχο, όχι φυσικά μόνο τα ρωμιομάγαζα, αλλά συλλήβδην όλες τις μειονότητες. Έτοιμη από καιρό και η προβοκάτσια με το 'τσούφ' που έκανε η ... βόμβα. Η εφημερίδα 'Εξπρές' η οποία έπαιρνε μέρα με τη μέρα το απαραίτητο χαρτί για το πενιχρό τιράζ της, βρέθηκε παραδόξως με στοκ που της επέτρεψε να τυπώσει 40 με 50 χιλιάδες φύλλα.

Ας ζητήσουν συγγνώμη από το λαό τους

-Η Ρωμαίικη μειονότητα ήταν ο στόχος;

Εάν ο λόγος ήταν πράγματι το κυπριακό, τότε τα γεγονότα πρέπει να είχαν στόχο την Ρωμαίικη κοινότητα και μόνο. Όμως είχαν σημανθεί όχι μόνο τα ρωμαίικα, αλλά και τα αρμένικα και τα εβραίικα σπίτια και καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι, δραττόμενοι της ευκαιρίας, έπληξαν οικονομικά όλες οι μειονότητες για να κυριαρχήσουν αυτοί στον οικονομικό τομέα.

-Και το αποτέλεσμα;

Τα γεγονότα αυτά, έγιναν δυστυχώς αιτία να χαρακτηριστεί στην Ευρώπη ως βάρβαρος ο τουρκικός λαός και να

κατέβει στο ναδίρ το κύρος και το γόητρο της Τουρκίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εκείνος από τον οποίο πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη είναι ο ίδιος ο λαός τους. Εάν σήμερα, με πρώτη τη Γαλλία, σε επίπεδο λαών κυρίως, υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν μεταξύ τους την Τουρκία, λόγος είναι και η εικόνα που δημιούργησαν τα Σεπτεμβριανά γεγονότα. Η Τουρκία, μόλις τώρα άρχισε να κοιτάζει κατάματα αυτό το παρελθόν της.

Θα πρέπει αυτό να μας γίνει μάθημα

Η δικηγόρος Κεζμπάν Χατεμί, ειδική στο θέμα δικαιωμάτων των μειονοτήτων, υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη δακτύλου του παρακράτους στα συγκεκριμένα γεγονότα, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Είναι πασιφανές λεει η κ. Χατεμί, ότι εντός του κράτους υπήρχαν παράνομες οργανώσεις οι οποίες δεν σέβονταν κανένα κανόνα του Δικαίου και έκαναν χρήση της δύναμης που αντλούσαν από το κράτος για ιδιοτελείς σκοπούς. Γεγονός που αποτελεί όνειδος... Θα πρέπει να μαθαίνουμε από παρόμοια παθήματα και να συνειδητοποιήσουμε το λαό. Ελπίζω από εδώ και μπρος να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες κοινωνικές λαίλαπες.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=562

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel