Ζωηφόρος

Προς: Tο Βήμα, του Ιωαννίδη Ιωάννη,

Προς: Tο Βήμα,

του Ιωαννίδη Ιωάννη

Με αφορμή το «σκάνδαλο» των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και Ελληνικού Δημοσίου ας μου επιτραπούν οι ακόλουθες γενικές παρατηρήσεις αναφορικά με την δημοσιογραφική διάσταση του θέματος:

α) αποκαλύφθηκε η ένδεια νομικών γνώσεων των περισσοτέρων ασχολουμένων με το ζήτημα δημοσιογράφων και η έλλειψη επαρκούς για τα ζητήματα που άπτονται νομικών θεμάτων παιδείας τους, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά,

β) κυριάρχησε ο αποφθεγματικός, καταγγελτικός και σκληρά κατακριτικός λόγος χωρίς διάκριση, προσοχή και αίσθημα ευθύνης έναντι υψηλών πνευματικών εννοιών και παραδόσεων.

Πράγματι, ζητήθηκε από πολλούς, με αφορμή το «σκάνδαλο», η άρση της προστασίας της εκκλησιαστικής περιουσίας, η δήμευσή της, η κατάργηση του μοναχικού πολιτεύματος, ο ομαδικός «διωγμός» της ευλαβούς αδελφότητος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, που κάποιος ακροαριστερός την αποκάλεσε «ιερή μαφία» (μα όλη η αδελφότητα συμβλήθηκε στα επίμαχα συμβόλαια;) κλπ.

Εκφράζω την έκπληξή μου για τον παραλογισμό που επικράτησε. Πράγματι, ποτέ κανείς (πλην ολίγων) δεν ζήτησε την κατάργηση των κομμάτων με αφορμή τα πολλαπλά και αενάως επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται στελέχη τους, ελάχιστοι τολμούν να ζητήσουν την κατάργηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων με αφορμή τις αμέτρητες νομικές παραβάσεις ή ατασθαλίες που καθημερινώς διαπράττουν πλείστες όσες εξ αυτών, ενώ ουδείς διανοήθηκε καν να ζητήσει την κατάργηση των… εφημερίδων (Θεός φυλάξοι!) με αφορμή το γνωστό «σκάνδαλο» φερομένης ως αθέμιτης συναλλαγής, φοροδιαφυγής ή δεν ξέρω τι άλλο πασίγνωστου πρωτοθεματικού δημοσιογράφου.

Περαιτέρω, άλλοι, με οξύτερο το αίσθημα της μισαλλοδοξίας, στράφηκαν όχι μόνον εναντίον του θεσμού της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και κατά της πίστης στον Χριστό, των Ιερών Μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Εξομολόγησης και των εξομολογουμένων, της Πνευματικής Πατρότητας ως οδού σωτηρίας της ψυχής κ.λ.π. Αυτά όλα πώς σχετίζονται με τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλων κρατικών οργάνων, μόνο στο μυαλό των μισαλλόδοξων δύναται κανείς να αναζητήσει.

Αποκαλύφθηκε έτσι, με την ευκαιρία αυτή, η ακραία περιφρονητική έως ρατσιστική (για να χρησιμοποιήσω τον μοντέρνο αυτόν όρο) αντίληψη και άποψη των αθέων έναντι των πιστών, στους οποίους ορισμένοι είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν με κάθε ευκαιρία το δικαίωμα αυτοκαθορισμού και ανεμπόδιστης διαμόρφωσης και άσκησης της θρησκευτικής τους συνείδησης χωρίς να υφίστανται άνευ λόγων ειρωνείες, αδόκητους χλευασμούς και ανάρμοστα σχόλια. Νομίζω όμως ότι και το ανωτέρω δικαίωμα των πιστών θίγεται εξίσου (όπως και άλλων κοινωνικών ομάδων σε ανάλογες περιπτώσεις) από παρόμοια σχολιογραφία και τούτο πρέπει να προβληματίσει τους εμφανιζομένους -υποκριτικώς συνήθως- ως προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών."

ΣΣ: Έκτοτε, τον ακροαριστερό "εκδότη" της άμοιρης και δυστυχούς πρωινής εφημερίδας, που χυδαιολόγησε αποκαλώντας την αδελφότητα της ΙΜ.Β. "ιερή μαφία", ακολούθησαν και άλλοι ακροαριστεροί και άθεοι, βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, αφισοκολλητές (πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη από αφίσες κιτρίνου χρώματος και πολυτελούς εκτύπωσης με απίστευτα υβριστικό περιεχόμενο για τους ιερείς και την Εκκλησία) ενθαρρυμένοι όλοι αυτοί από την παντελή αδιαφορία του λείμματος. Άραγε, η αδιαφορία αυτή θα γνωρίσει κάποτε κάποια όρια, κάποιες κόκκινες γραμμές ή θα ακολουθήσομε πορεία ανάλογη της προεπαναστατικής Ρωσίας;

 

από την ιστοσελίδα: http://www.antibaro.gr/action/letters/2008-10-09-12-17-10.html

Και από την ιστοσελίδα αντίβαρο πάλι κάποια σχόλια

για το ίδιο θέμα από τον  κ. Ιωαννίδη Ιωάννη

3 Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 Ιωαννίδης Ιωάννης

Δύο σημεία πρέπει να ξεκαθαρισθούν προκειμένου να γίνει κατανοητό το όλο ζήτημα με ευκρίνεια και απόλυτη καθαρότητα:

1. Η ελληνική νομοθεσία όρισε με σαφήνεια ότι τα μοναστηριακά ακίνητα δεν υπόκεινται σε τακτική και έκτακτη χρησικτησία και απολαμβάνουν προστασία ίδια με αυτή των δημοσίων κτημάτων. Η ίδια νομοθεσία καθόρισε ότι οι Ιερές Μονές τυγχάνουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Συνεπώς, η μοναστηριακή περιουσία, κατά την αντίληψη του ελληνικού κράτους, δεν είναι ιδιωτική ή εταιρική περιουσία, ούτε καν ιδρυματική, αλλά sui generis δημόσια. Υπόκειται δε σε διαχείριση που καθορίζεται όχι μόνον από την κοσμική νομοθεσία αλλά και από τους Ιερούς κανόνες, ήτοι η διαχείρισή της είναι υποχρεωτικά προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

2. Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, εξήγησε σε διάφορα κείμενά της, σε πολύ γενικές όμως γραμμές, τον τρόπο διαχειρίσεως της περιουσίας, που περιήλθε σ' αυτήν με τις προτεινόμενες από το Δημόσιο και πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές. Αν πράγματι τα στοιχεία που συνοπτικά έδωσε η Ιερά Μονή είναι ορθά, προκύπτει ότι η διαχείριση που άσκησε ουδέν το μεμπτό παρουσιάζει, αφού τόσο η συντήρηση του μεγάλης αρχαιολογικής και πνευματικής αξίας μοναστηριακού της συγκροτήματος, όσο και η βοήθεια ενδεών, η ανέγερση ιδρυμάτων προς περίθαλψη αναξιοπαθούντων, η στήριξη πτωχών οικογενειών, η έκδοση επιστημονικών και πνευματικών βιβλίων και περιοδικών, η αρωγή προς την ορθόδοξη Ιεραποστολή κλπ., είναι επιλογές δημοσίου συμφέροντος και μεγάλης κοινωνικής αξίας και ωφέλειας.

3. Αλλιώς θα είχαν τα πράγματα, αν τα χρήματα που εισέπραξε η Ιερά Μονή από την εκποίηση των εκτάσεων που της αποδόθηκαν κατέληγαν σε περιουσίες ιδιωτών ή χρησιμοποιούνταν υπέρ ιδιωτικών σκοπών. Εν προκειμένω όμως, η περιουσία ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (του Κράτους, που είναι το κατ' εξοχήν ΝΠΔΔ) περιήλθε σε ένα άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Τούτο το γεγονός καθ' αυτό δεν είναι επίμεμπτο, ούτε ασυνήθιστο.

4. Από πνευματική άποψη νομίζω ότι, είναι άλλο θέμα η κτήση περιουσίας για ιδιοτελείς σκοπούς και άλλο η διαχείριση περιουσίας για κοινωφελείς σκοπούς. Αν είναι τώρα δυνατόν στο μοναστηριακό κλίμα να συνδυασθεί η αμεριμνία με την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου δια της διαχειρίσεως περιουσίας για κοινωφελείς σκοπούς, αυτό είναι καθαρά πνευματικό ζήτημα, που αφορά την εκάστοτε αδελφότητα και τις πνευματικές της προτεραιότητες.

5. Πραγματικώς όμως, η υποκρισία των πολιτικών μας και της χούντας της διαπλοκής των ΜΜΕ δεν έχει όρια. Την στιγμή που χειροκροτούν θορυβωδώς τα εξωφρενικά πολυδάπανα σχέδια διασώσεως των χρεοκοπημένων χρηματαγορών, εμφανίζουν ως σκάνδαλο την είσπραξη χρημάτων από την Ιερά Μονή, τα οποία όμως ήδη έχουν δεσμευθεί με πρωτοβουλία της ίδιας τής Ιεράς Μονής οικειοθελώς και παραμένουν στην διάθεση του κοινωνικού συνόλου, εφόσον αμερόληπτα κριθεί ότι κακώς της αποδόθηκαν! Σε αντιδιαστολή, καλύτερα να μην αναφερθεί κανείς στις παροχές του Κράτους, ερήμην των φορολογουμένων, στα δαιμονικά ΜΜΕ, ήτοι στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, οι οποίες, αν μετρηθούν και υπολογισθούν, θα απορήσει κανείς ειλικρινώς απο το μέγεθος της επιρροής των ιδιοκτητών τους στον δημόσιο βίο και της εξουσίας που απολαμβάνουν να απομυζούν τον δημόσιο πλούτο, προσφέροντας σε αντάλλαγμα τι στο κοινωνικό σύνολο; Διδασκαλία του εγκλήματος και συστηματική παραπληροφόρηση.

5 Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 Ιωαννίδης Ιωάννης

Δεν μας τιμά να υβρίζομε κάποιον ανώνυμα.

Εν πάσει περιπτώσει, για όσους διάβασαν το χθεσινό "Παρόν", η αλήθεια σιγά - σιγά αποκαλύπτεται:

Ο Γέροντας Εφραίμ είχε στον νου του την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων υπέρ της πατρίδας του και του λαού της: α) δημιουργία πρότυπου γηροκομείου στην Κύπρο για την περίθαλψη των γονέων μας, που μας γίνονται βάρος υπό τις σύγχρονες συνθήκες ζωής και δεν έχουν πουθενά στήριγμα, β) δημιουργία πρότυπου τεράστιου κέντρου περίθαλψης αναπήρων, με συνθήκες ανθρωπιάς και αγάπης, των αναπήρων που δυσκολεύονται και απελπίζονται και για την παραμικρή ακόμη δραστηριότητα στο απάνθρωπο και αφιλόξενο τοπίο των σύγχρονων πόλεων, γ) δημιουργία Ιατρικής σχολής στην Χαλκιδική, με σκοπό να απασχολούνται εκεί οι πτωχοί εργάτες των ορυχείων, δ) ενδεχομένως ενίσχυση πατριωτικών και φιλελλληνικών κινημάτων και πρωτοβουλιών σε όλον τον κόσμο και άλλα πολλά και σπουδαία που η φιλάνθρωπη και φιλόπατρις καρδιά του εμπνεύσθηκε.

Τα ανωτέρω σχέδια και οράματα είχε προφανώς θέσει υπόψη των πρωθυπουργών κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή, οι οποίοι και ασμένως τα ενέκριναν και έτσι εξηγείται η εκ μέρους τους ευνοϊκή μεταχείριση των αιτημάτων της Ιεράς Μονής για κτήση ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τους ανωτέρω σκοπούς. Τώρα το γιατί ενώ τότε έτσι ενήργησαν, σήμερα και ιδίως ο νυν Πρωθυπουργός, σιωπούν, έστω και αν οι ίδιοι εκτίθενται ως αυτουργοί ανύπαρκτων σκανδάλων, είναι σε εμένα παντελώς ακατανόητο. Δυστυχώς, οι δεσμοί εξαρτήσεώς τους από την Χούντα της Διαπλοκής (τα πέντε μεγάλα κανάλια και τις πέντε μεγάλες εφημερίδες) είναι πολύ ισχυροί και πολύπλοκοι. Πάντως, η ώρα της δικαίωσης του Ηγουμένου, εξ απόψεως τουλάχιστον νομικής, πλησιάζει, μετά μάλιστα και την μελετώμενη ενέργειά του να αποδώσει όλα τα ακίνητα και έσοδα που απέκτησε για την εκπλήρωση των ανωτέρω ιερών σκοπών, χωρίς προηγουμένως να αναμένει την έκβαση νομικών ή άλλων διαδικασιών.

 

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel