Ζωηφόρος

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μονή Βατοπαιδίου

Δέκα ακριβώς έτη μετά από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο του Ευαγγελιστού Μάρκου, η οποία ακολούθησε το τραγικό γεγονός του θανάτου του προκατόχου του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επισκέπτεται την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η τιμητική αυτή επίσκεψη γίνεται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από την Κοίμηση (1714-2014) μιας μεγάλης προσωπικότητας της Ορθόδοξης παράδοσης, του αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Βατοπεδινού, ο οποίος συνέδεσε το βίο του με τις δύο αυτές εστίες της χριστιανικής πνευματικότητας.

Ο Άγιος Γεράσιμος Β´ ο Παλλαδάς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, που έζησε κατά τον 17ο αιώνα, είναι ένας από τους διαπρεπέστερους λόγιους ιεράρχες της περιόδου της τουρκοκρατίας, που  παρέμεινε σχεδόν στην «αφάνεια» για πολλά χρόνια, αν και διακρίθηκε για την αγιότητα και την ακτινοβολία της προσωπικότητάς του, καθώς και την  πολύπλευρη πνευματική του δραστηριότητα.

Η μνήμη του αγίου θα εορταστεί με πανηγυρική αγρυπνία αύριο Σάββατο 17 Μαΐου στην οποία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος.

Ο Μακαριώτατος έφθασε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου στης 6:30 το απόγευμα. Του επιφυλάχθηκε λαμπρή υποδοχή στην είσοδο της Μονής  και εν συνεχεία τελέστηκε δοξολογία στη Καθολικό της Μονής. Αφού ψάλθηκε ο πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου τον προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Εφραίμ επιδίδοντάς του ένα πολύτιμο Ευαγγέλιο αντίγραφο από το σκευοφυλάκιο της Μονής καθώς και τρία αρχιερατικά εγκόλπια. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την τιμητική πρόσκληση και του προσέφερε ένα επιστήθιο Σταυρό αντίγραφο προσωπικού κειμηλίου του Αγίου Γερασίμου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Μακαριώτατος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος κυρού Βασιλείου (Κολόκα), ο οποίος κοιμήθηκε σήμερα το πρωί. Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε και παλαιός αδελφός της Μονής Βατοπεδίου.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Μέγα Συνοδικό της Μονής όπου δεξιώθηκαν τον Πατριάρχη και την συνοδεία του. Τον Μακαριώτατο τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Αποστόλος.

 

Πηγή:  http://www.vatopedi.gr/2014/05/%ce%bf-%cf%80%ce%ac%cf%80%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83/#sthash.5MQ1YrgJ.dpuf

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel