Ζωηφόρος

Σα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα να χει ο… «Θεός»

        Σκηνικό γάμου μας θύμισε η συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Μαΐου. Αφού συναντήθηκαν ασπάστηκε ο ένας τον άλλο, αγκαλιάστηκαν, μπήκαν στην Εκκλησία και κάθισαν να αρχίσει η τελετή.

Οι Ψαλτάδες τέντωσαν τα λαρύγγια τους να εξυμνήσουν το θαυμαστό αυτό γεγονός τον «γάμο» της «νύφης με τα άσπρα» και του «γαμπρού με τα μαύρα». Και η ακολουθία προχώρησε, διαβάστηκε το ευαγγέλιο και το Ορθόδοξο και το Παπικό, που το ασπάστηκαν και οι δυο τους. Μάλιστα ένωσαν και τα χέρια τους… «Δέσποτα εξαπόστειλον την χείρα σου εξ αγίου κατοικητηρίου σου και άρμοσον τους δούλους σου…», ενώ όλοι μαζί προσευχήθηκαν στον κοινό τους πατέρα, λέγοντας το «Πάτερ ημών», δημιουργώντας μία χάβρα συμπροσευχής. Τέλος για να μην στερηθούμε κι εμείς, ο λαός της θείας ευλογίας, και της χαράς αυτών… μας ευλόγησαν σταυρώνοντάς μας!

Πέρα όμως από το αστείο, η αλήθεια είναι ότι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης και ο Πάπας πορεύονται με σοβαρά και σταθερά βήματα προς την πλήρη ένωσή τους, την πλήρη κοινωνία μεταξύ τους, κάτι που το συμφωνούν και το υπογράψανε στην κοινή διακήρυξη, ώστε να  «έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν»… καταπατώντας την Ιερά παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, του Ιερούς κανόνες και κάθε λογική που μας έχει απομείνει σε εμάς τους πιστούς χριστιανούς, το ποίμνιο, μια που ο Πατριάρχης προσπαθεί να ταιριάξει, είτε το θέλουμε είτε όχι, τον Χριστό μας με την ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ του Παπισμού (καθώς την ονομάζει ο σύγχρονος Άγιος π. Ιουστίνος Πόποβιτς).

Εδώ, λοιπόν ταιριάζει η λαϊκή ρύση, ολίγο μεταλλαγμένη… «Σα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ’χει ο Θεός». Όμως, απ’ ότι δείχνουν τα γεγονότα, ο αγαθός Θεός μας δεν είναι ούτε τυφλός, ούτε εθελοτυφλεί, ούτε προσωποληπτεί, αλλά βλέπει και ελέγχει ανάλογα και εκφράζει με σαφήνεια την δυσαρέσκειά του!

Η προηγούμενη της συνάντησης και η επόμενη ημέρα σφραγίστηκαν από δύο θαυμαστά γεγονότα! Ο μεγάλος σεισμός στη Σαμοθράκη – Άγιον όρος – Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή δηλαδή, που μνημονεύουν κατά κύριο λόγο τον Πατριάρχη και η φωτιά στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ όπου γεννήθηκε ο Χριστός μας, την επομένη της συνάντησης από κάποιο καντήλι, εκεί όπου παρευρέθηκε ο Πάπας ίσως όχι για να προσκυνήσει αλλά για να μαγαρίσει το άγιο προσκύνημα, ήταν δύο πραγματικά και συγκλονιστικά θαύματα που σηματοδότησαν την αρχή και το τέλος της συνάντησης!

Ο κάθε πιστός, λοιπόν, ας λάβει το μήνυμα του ζωντανού Θεού μας, που με αυτόν τον άμεσο ελεγκτικό τρόπο προειδοποιεί και εκφράζει την δυσαρέσκειά του προς τον Πατριάρχη, για το ξεχείλισμα της στείρας αγάπης του προς την Παναίρεση! Αλλά και προς εμάς όσους βλέπουμε τέτοιες ενωτικές κινήσεις ως αγαθές! Όμως η αγάπη του Θεού, η ορθόδοξη αγάπη δεν είναι στείρα, αλλά εν αληθεία και δικαιοσύνη ενεργουμένη! Και να μην φοβόμαστε να κρίνουμε τέτοιες κινήσεις, ίνα μην κριθούμε…, διότι είναι κινήσεις που αφορούν και έχουν αντίκτυπο σε όλο το ποίμνιο, σε όλη την Εκκλησία μας, και δεν είναι απλά προσωπικές αμαρτίες αυτών που τις διαπράττουν!

27/5/2014

Γκεζερλής Γ. Βελισσάριος

 

Ιεροψάλτης, Κατηχητής, Δρ. Πληροφορικής

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel