Ζωηφόρος

Επιστροφή της Εκκλησιαστικής περιουσίας στη Ρωσία,

Συνάντηση Κυρίλλου – Πούτιν

για επιστροφή

της Εκκλησιαστικής περιουσίας

Τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο Α΄, επισκέφθηκε Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010 στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας κ. Αλεξάντερ Αβντέεβ και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας κ. Πετρόφ.

Χαιρετίζοντας τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο ο Πρωθυπουργός κ. Πούτιν, αναφέρθηκε στις επικείμενες εορτές των Χριστουγέννων και ευχήθηκε στον Πατριάρχη υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο που επιτελεί.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους, καθώς και το θέμα της επιστροφής της Εκκλησιαστικής περιουσίας που άνηκε στο παρελθόν στη Ρωσική Εκκλησία, όπως ναοί, κτίρια, ιερά σκευή, ιερά προσκυνήματα και εκτάσεις.

«Γνωρίζετε ότι από το 2005 έχουν επιστραφεί στην Ρωσική Εκκλησία ναοί και μοναστήρια, τα οποία στο παρελθόν ανήκαν στη Ρωσική Εκκλησία – συνολικά 100. Επίσης, θα επιστραφούν πολλά ακίνητα, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά που βρίσκονται στο μουσείο του Κρεμλίνου και στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης», τόνισε ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας ετοιμάζει δύο νομοσχέδια, τα οποία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο θα αφορά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας για θρησκευτικούς σκοπούς, και το δεύτερο θα αφορά την αποκατάσταση των προσκυνημάτων και των θρησκευτικών μνημείων που έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία, αλλά ανήκουν σε θρησκευτικές οργανώσεις.

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ότι «ήδη το 2010 έχουμε εγκρίνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ρούβλια, για την αποκατάσταση των αντικειμένων που ανήκουν σήμερα στην Εκκλησία».

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος από την πλευρά του τόνισε: «Σας ευχαριστώ, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν που συναντηθήκαμε σήμερα εν αναμονή των Χριστουγέννων, και επιτρέψατε μου να σας συγχαρώ θερμά. Επίσης, εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη στο έργο, που σας έχει αναθέσει».

«Εξ΄ ονόματος της Ρωσικής Εκκλησίας θέλω να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλετε για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, νομίζω είναι πολύ σημαντικό το θέμα αυτό που προτείνεται να συζητήσουμε σήμερα», συνέχισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης, ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο ότι «Η μεταβίβαση δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, παρόλο που είναι πολύπλοκη βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλω να σας ενημερώσω ότι μέσα στο 2010, θα διαβιβάσουμε στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το Μοναστήρι Νοβοντέβιτσι στη Μόσχα».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, απαντώντας στον κ. Πούτιν τόνισε: «Σας ευχαριστώ. Αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη και σημαντική είδηση, δεδομένης της ιστορικής και πνευματικής σημασίας της Μονής για την Μόσχα».

Τέλος, ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τον λόγο στον Υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο για την συνεργασία της Εκκλησίας με το Υπουργείο, όσον αφορά τις διαδικασίες μεταβίβασης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3921:2010-01-05-22-45-50&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel