Logo
Print this page

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Μεγάλη προσβολή η βεβήλωση των ιερών στην Πρεμετή»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για τα γεγονότα στον ορθόδοξο Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τεταμένη η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

 

«Παρά πολύ θλιβερό» γεγονός, που «ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο χθεσινό κήρυγμά του, τα πρόσφατα γεγονότα στον ορθόδοξο Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή.

Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου, όπως καταγγέλθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ασκήθηκε βία κατά κληρικών και πιστών «από ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής». Σύμφωνα δε με όσα έγιναν γνωστά, αφαιρέθηκαν, με βίαιο τρόπο, ιερά σκεύη, εικόνες της Παναγίας, το καμπαναριό με τον σταυρό, για την αξιοποίηση του ναού, από τον Δήμο, ως πολιτιστικού μεγάρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε σε βεβήλωση των ιερών των αγίων και έκανε λόγο για «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας», στην οποία, ενώ υπάρχει η προσδοκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε λόγο για σχεδιασμένη ενέργεια «από σκοτεινές δυνάμεις», εφόσον, όπως είπε, οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας «πληρώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω τους».

Αναφερόμενος στις διαρκείς δοκιμασίες που υπέστη ο ναός από την ίδρυσή του τον 17ο αιώνα, αποκάλυψε ότι η αλβανική κυβέρνησε αναγνώρισε πως το πολιτιστικό κέντρο στην Πρεμετή έχει χτιστεί πάνω στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου και το 1998 αποφάσισε να παραδώσει το κτίριο στον ορθόδοξο κλήρο έναντι συγκεκριμένης αμοιβής προς το κράτος για τις σχετικές επενδύσεις που αφορούσαν τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία για την επιστροφή σ' αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων. Συνεπώς δεν ισχύει καμιά δικαστική απόφαση, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για ένα κέντρο του αλβανικού πολιτισμού, επεσήμανε ότι η ορθόδοξη εκκλησία έχει συμβάλλει κατά πολύ στον πολιτισμό της Αλβανίας, τονίζοντας επιπλέον πως ό,τι σήμερα αποτελεί τον παραδοσιακό αλβανικό πολιτισμό, είναι της ορθόδοξης εκκλησίας.

«Οι ορθόδοξοι δεν είναι ορφανοί που έρχονται να τους κλωτσήσουν διάφορες ομάδες. Ξέρουμε τι πιστεύουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς να τα διεκδικήσουμε» υπογράμμισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, ενώ κάλεσε τους πιστούς να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Με τους ορθόδοξους της Πρεμετής ένωσαν τη φωνή τους οι Μητροπόλεις της Κορυτσάς και του Βερατίου, καθώς και το νεοσύστατο καθολικό Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, όπως επίσης το Κόμμα των Ελλήνων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, στην Πρεμετή, η θεία λειτουργία της Κυριακής έγινε στην ύπαιθρο, έξω από το κατασχεμένο από την ιδιωτική αστυνομία κτίριο. Σήμερα, μερικές δεκάδες ορθόδοξοι πιστοί, αψηφώντας την παρουσία των ανδρών της αστυνομίας, μπήκαν εκ νέου στους εσωτερικούς χώρους του ναού.

Τεταμένη η κατάσταση στην Πρεμετή

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν, σήμερα, με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει, με βίαιο τρόπο, πριν από μερικές ημέρες, κατόπιν εντολής του Δήμου.

Πηγές από την Πρεμετή δήλωσαν ότι, αυτή την ώρα, οι πιστοί βρίσκονται εντός της εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το κτίριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε - όπως και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες σε όλη τη χώρα - σε πολιτιστικό κέντρο.

Πηγή: AMΠE

***

Αλβανία: Επιθέσεις κατά ελληνορθόδοξων εκκλησιών, ιερέων και πιστών

Η ορθόδοξη κοινότητα και όλοι οι πιστοί στην Αλβανία είναι συγκλονισμένοι με την απάνθρωπη και την άδικη συμπεριφορά δικαστικής εξουσίας της Αλβανίας.

Και ενώ η Ορθόδοξη Κοινότητα βιώνει το Πάσχα του Καλοκαιριού ,της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ύπουλη δικαστική απόφαση ζήτα να εκκενωθεί ο Ναός της Ενορίας των Εισοδίων της Παναγίας στην Πρεμετή , και να λειτουργήσει ως ” Κέντρο Πολιτισμού” της πόλης.

Η εκκλησία αυτή είχε δει το απάνθρωπο και καταστροφικό πρόσωπο του κομουνισμού επί του Ενβέρ Χότζα που την μετέτρεψε σε “Κέντρο Πολιτισμού”. Κατάφερε ξανά να λειτουργήσει σαν εκκλησία το ’97 .

Σήμερα, δικαστικοί επιμελητές, υποστηριζόμενοι από μπράβους, δημοτικούς υπαλλήλους και με την πλήρη κάλυψη δημοτικής αρχής, με πρόσχημα ότι εκτελούν δήθεν κάποια δικαστική απόφαση, άσκησαν απάνθρωπη βια εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετή , ζητώντας να εκκενωθεί η εκκλησία και στο ίδιο μέρος να λειτουργεί εκ νέου ως “Κέντρο Πολιτισμού ” .(kostasxan)

OΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Εκ των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου

   Σήμερα, στην Πρεμετή, η Ορθόδοξος Κοινότητα έγινε μάρτυρας και θύμα της πλέον βάναυσης παραβίασης κάθε έννοιας δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως όπως είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα καθώς και των στοιχειωδών συνθηκών που θα πρέπει να διασφαλίζονται στα πλαίσια της ισοπολιτείας.

   Απ’ το πρωί σήμερα, Παρασκευή,  16 Αυγούστου 2013, και ενώ όλη η Ορθόδοξη Κοινότητα συνεχίζει να βιώνει το Πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Πάσχα του Καλοκαιριού, ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής), με πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση, άσκησαν ποικιλόμορφη βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής.

   Όλη η Εκκλησία μας βρίσκεται στο πλευρό των πιστών της Ενορίας των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή και διαμαρτύρεται διότι σήμερα:

-   με τρόπο βάρβαρο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής,

-  παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα,

-  αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί,

-  συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ.

-  δυνάμεις σκοτεινές επικαλούμενες δήθεν δικονομικές διαδικασίες στην ουσία επιδιώκουν να απομακρύνουν βίαια τους, πιστούς απ’ τους λατρευτικούς τους χώρους και τα ιερά κτίσματα. Με ειδικό Νόμο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου προτεραιότητα δίνεται στην διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων.

Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα εκφράζουμε την επιμονή μας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια με κάθε τρόπο και μέσο ώστε το δικαίωμα μας ιδιοκτησίας και  ελεύθερης χρήσης του Ναού της Ενορίας των Εισοδίων της Παναγίας, να γίνει πλήρως σεβαστό.

   Απαιτούμε ώστε οι σκοτεινές δυνάμεις  που κινούνται εκτός κάθε ελέγχου του κράτους δικαίου και του πνεύματος διαλλακτικότητας και κοινωνικής συνοχής και που διέπραξαν τα σημερινά βίαια επεισόδια, να πάρουν την απάντηση και τιμωρία όπως το αξίζουν απ’ το Νόμο.

   Αργυρόκαστρο, στις 16 Αυγούστου 2013

Οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου

***

Πρεμετή: Λειτουργία στον προαύλιο χώρο, απτόητοι πιστοί και ιερείς

Απτόητοι οι ορθόδοξη χριστιανοί στην Πρεμετή συγκεντρώθηκαν σήμερα στον προαύλιο χώρο μπροστά στον σφραγισμένο πλέον Ναό της Ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου. Προσευχήθηκαν στο Θεό στην ύπαιθρο, υπό τα άγρια βλέμματα των ανδρών ασφαλείας που δεν φέρουν διακριτικά της Αστυνομίας ούτε της δημοτικής αστυνομίας και περιφρουρούν τον χώρο.

«Με πίστη στο Θεό, ο ελεήμων και Παντοδύναμος, θα ακούσει τις προσευχές μας. Σήμερα προσευχόμαστε στον Θεό να αλλάξει τα μυαλά εκείνων που αισχρά ενεργήσαν και φτάσαμε έως εδώ. Αυτό το μέρος είναι η ψυχή μας. Εδώ βρίσκονται τα οστά των αγίων μας, αυτό το μέρος ήταν εκκλησία, είναι και θα παραμείνει έτσι.»

Ο πατήρ Οικονόμου και οι ιερείς προσευχήθηκαν και προέτρεψαν τους πιστούς να μην χάσουν την πίστη τους γιατί η "ελπίδα πεθαίνει τελευταία".

Οι ορθόδοξη πιστοί θα συνεχίσουν να ακολουθούν την λειτουργία στο προαύλιο χώρο μέχρι το κτίριο της εκκλησίας να επιστραφεί και πάλη στους πιστούς.

«Είμαστε αποφασισμένοι και με τη βοήθεια του Θεού τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε ο Πατήρ Οικονόμου. «Ο ναός αυτός στην Πρεμετή κτίστηκε το 1830 από τους πιστούς.

ΤΟ 1960 το απάνθρωπο πρόσωπο του κομουνισμού το μετέτρεψε σε "κέντρο πολιτισμού". Κατάφερε να ξανά λειτουργήσει το 1997 μέχρι της 17/8/2013, που η εκτελεστική εξουσία με πρόσχημα κάποιας δικαστικής απόφασης, άσκησε πολύμορφη βία σε βάρος των κληρικών και ορθοδόξων πιστών”, αποφάσισε πάλι να φέρει ήμερες σκότους εναντίων ορθοδόξων πιστών στην Πρεμετή.

Ανυψώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας και εκφράζουμε ταυτόχρονα την επιμονή μας ότι δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, με κάθε μέσο και τρόπο για το δικαίωμά μας στην ιδιοκτησία και στην ελεύθερη χρήση του Ναού της Ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου "» δηλώνει ο Πατήρ Οικονόμου

Πηγή: http://www.himara.gr/blog/2056-premeti-leitourgia-ston-proavlio-xoro-aptoitoi-pistoi-k-iereis

***

Τα γεγονότα στην Πρεμετή από τη σκοπιά ενός Βορειοηπειρώτη:

Κατέβασαν το σταυρό και σήκωσαν την αλβανική σημαία

Την ημέρα της Λαμπρής, της Παναγίας Θεοτόκου, όταν οι χριστιανοί όλου του κόσμου, προσκυνούν με ευλάβεια μπροστά της, ασπάζονται την εικόνα της και χαμηλόφωνα προσεύχονται και την παρακαλούν- τη Μητέρα του Χριστού- να μεριμνήσει και γι’ αυτούς, οι βάνδαλοι στην Αλβανία θυμήθηκαν  το παλιό τους τροπάριο. Το τροπάριο που άρχισε επί  αλήστου μνήμης Ενβέρ και ισοπέδωσε τα πάντα που είχαν σχέση με την πίστη και τη θρησκεία. Ένα τροπάριο που καλά κρατεί μέσα στον εθνικιστικό μανδύα των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων.

Οι αντίχριστοι αυτοί, φορεμένοι με την ενδυμασία της πολεοδομικής αστυνομίας, εισέβαλαν μέσα στον Ιερό Ναό της Παναγιάς  στην Πρεμετή και με τον πιο άγριο, απάνθρωπο και αντιθρησκευτικό τρόπο σώριασαν και πέταξαν απάνω στο φορτηγό όλα τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά σκεύη, λες και φόρτωναν ένα φορτηγό με σακιά τσιμέντου. Έριξαν καταγής την καμπάνα, ξήλωσαν τον τίμιο σταυρό και στη θέση του ανάρτησαν την αλβανική σημαία, με το σύνθημα που γράφτηκε με κεφαλαία γράμματα στον αλβανικό τύπο: «Εκείνοι οι Αλβανοί  που βάζουν μπροστά από την πατρίδα τη θρησκεία, είναι εις την υπηρεσία του αντιαλβανισμού, είναι ενάντια στην εθνική μας ένωση».

Για να μην αφήσουν ίχνη οι βάρβαροι αστυνομικοί στην Πρεμετή επιτέθηκαν και κατά των δημοσιογράφων και καμεραμάν που θέλησαν να καλύψουν το γεγονός. «Εγώ έκανα 5 χρόνια φυλακή για φόνο. Δεν το ‘χω για τίποτε να κάνω κι άλλον έναν φόνο», ήταν τα λόγια ενός «αστυνομικού» αφού χαστούκισε και γρονθοκόπησε δημοσιογράφο και πέταξε χάμω τον ιερέα της ενορίας. Τρόποι χυδαίοι, που σου θυμίζουν τους τρόπους των ισλαμιστών ταλεμπάν στην Αίγυπτο όπου κατέστρεψαν δεκάδες εκκλησίες.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που βεβηλώνουν την μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Την ημέρα αυτή-λες και χάθηκαν οι μέρες του Θεού- δεν άρχισε η περίφημη δίκη των 5 στελεχών της Ομόνοιας στα Τίρανα; Τυχαίο; Όχι. Προμελετημένα ήταν.  Για να κάμψουν την Ελληνική Κοινότητα και ηθικά και θρησκευτικά, και πνευματικά και πολιτικά.

Και στην Πρεμετή, όταν τα δικαστήρια μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Δήμου της πόλης- που διεκδικεί το κτίριο για πολιτιστικό κέντρο- έχουν δεκαπέντε χρόνια που συνεχίζονται, δεν βρήκαν μια άλλη μέρα για να «εφαρμόσουν» την «δίκαιη» απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά βρήκαν την ημέρα  που γιορτάζει η Παναγιά μας.

Άρα, τυχαία ή προμελετημένα είναι τα συμβάντα αυτά;  Ασφαλώς και είναι προμελετημένα γιατί τίποτε δεν είναι τυχαίο στην Αλβανία.  Όλα, με απώτερο σκοπό την αλλοίωση και την αφομοίωση του ελληνικού και Ορθόδοξου στοιχείου.

Διάλεξαν επίσης τον ενδιάμεσο χρόνο, όταν αναδείχτηκε μεν ο Ράμα, αλλά κυβερνά ακόμα ο Μπερίσια, με σκοπό που κανένας να μην φορτωθεί τις ευθύνες και να λογοδοτήσει και μπροστά στην Διεθνή Κοινότητα για τις πρωτοφανές βίαιες πράξεις και την βεβήλωση του θρησκευτικού οίκου.

Δεν μπορούν, όμως, να κρυφτούν της αλήθειας. Ο Μπερίσα, θέλοντας να δημιουργήσει μια εθνικιστική εικόνα στους ψηφοφόρους του, μπροστά από τις εκλογές της 23ης Ιουνίου, έσκασε την βόμβα της Μεγάλης Αλβανίας, γιατί του άνοιξε όπως φαίνεται η όρεξη. Τώρα, για να φύγει ξανά με καλές εντυπώσεις γράφει στο  faceobok «είναι τρελοί εκείνοι που ψάχνουν να βρουν ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα» κι άλλα τέτοιου είδους κουροφέξαλα.

Ο Ράμα, ορθόδοξος στην πίστη του (αν έχει πίστη) προσκύνησε τους Τούρκους ηγεμόνες  λέγοντάς τους πως, αμ τι άλλο, θα βοηθήσω στους στόχους σας για την αφομοίωση της ορθοδοξίας στην Αλβανία και θα είστε οι πνευματικοί μας ηγέτες για το «καλό της χώρας μας». Στους Έλληνες κυβερνώντες έδειξε το αληθινό του πρόσωπο. Ανυποχώρητος για τα θαλάσσια ύδατα-γιατί αυτός τα ‘χει μαγειρέψει- και θερμός υποστηριχτής της «αδικουμένης» Τσαμουριάς.

Πώς μπορεί η Αλβανία, καταπατώντας βάναυσα τ’ ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, την ελευθερία του τύπου και ιδίως τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών, να ισχυρίζεται πως πληροί τους όρους και θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας;

Πάντως αυτό που πέφτει στο μάτι είναι η επαλήθευση της παροιμίας: «Ο λύκος το μαλλί αλλάζει, τη συνήθεια  όχι».

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

 

Πηγή: http://www.sfeva.gr/61821224.el.aspx

Related items

Media

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR