Ζωηφόρος

Ο απολογισμός του ταξιδιού του Μόσχας Κυρίλλου στην Ελλάδα, σε απλούς αριθμούς...

Αγαπητό Fimotro,

Ένα  ταξίδι επισήμου προσώπου, ανεξαρτήτως των αιτίων που το προκαλούν, ή το επιβάλλουν, έχει πάντα θετικές αλλά  και αρνητικές οπτικές γωνίες! Το ταξίδι του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην...

 

Ελλάδα, δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί αυτού του κανόνα!

Δεδομένου μάλιστα ότι δεν έρχεται συχνά στη χώρα μας ένα τόσο σημαντικό-- για πολλούς και διαφορετικούς λόγους-- πρόσωπο, αυτό και μόνο το καθιστά a priori  αντικείμενο ειδικής μελέτης και εξονυχιστικής ανάλυσης!

1. Κατ´ αρχήν το ταξίδι ήταν πολύ πρόχειρα οργανωμένο!Ενώ τα μέτρα ασφαλείας παρέπεμπαν σε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, τα υπόλοιπα όλα έδιναν την εντύπωση του προχείρου και του βιαστικού.

Δεν είναι δυνατόν, να μετακινείται ο Μόσχας και πασών των Ρωσιών, εκτός της επικρατείας του και μάλιστα σε εοίσημο ταξίδι προς την Ελλάδα και να μην έχει κινητοποιηθεί το σύμπαν!Και-- επαναλαμβάνουμε-- δεν εννοούμε τα μέτρα ασφαλείας, που ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία περιττά και προσβλητικά για τη χώρα μας και το λαό μας, αλλά για το όλο πρόγραμμα του ταξιδιού το οποίον, κατά τα άλλα, ήταν  επίσημο!

2. Ο Κύριλλος στην έξοδό του αυτή, τόσο πρός Ιεροσόλυμα, όσο και πρός την Ελλάδα, επεχείρησε, συν τοις άλλοις, να μετρήσει τις δυνάμεις του σε πανορθόδοξο επίπεδο. Το να μπορεί να "αλωνίζει", μέσω του αντ´ Αυτού Ιλαρίωνα, τις Εκκλησίες των Βαλκανίων, φαίνεται πια ότι  δεν του αρκεί!

Και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντα plan b!

3.Ο Κύριλλος, από την εποχή που ήταν ο νούμερο 2 στην εκκλησιαστική Ιεραρχία της Ρωσίας, επί Αλεξίου, οραματιζόταν την κυριαρχία και την πρωτοκαθεδρία  της Ρωσικής Εκκλησίας, έναντι των άλλων Ορθοδόξων  Εκκλησιών και πολύ περισσότερο έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Προτείνει αρχικά και συγκρατημένα  την συμπροεδρία στις πανορθόδοξες συσκέψεις και στους διαλόγους, για να περάσει στη συνέχεια στο επόμενο βήμα που είναι η απόλυτη πρωτοκαθεδρία της Ρωσικής Εκκλησίας!

  Τα κριτήριά του πάντοτε ποσοτικά και οικονομικά, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις ισχύουσες αποφάσεις των Ιερών Συνόδων, δια των οποίων, αιώνες τώρα, πορευόμαστε στην Ορθοδοξία και οι οποίες δίνουν την θέση του Πρώτου, στον εκάστοτε Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη, βασιζόμενοι στην θεμελιώδη  αρχή του  "primus inter pares".

4. Το Φανάρι, παρά τον αδιαμφισβήτητο ηγετικό ρόλο του, έννοιωθε πάντα άβολα και μειονεκτικά στα ανοίγματα και στις διεκδικήσεις της Μόσχας!

Στην  εποχή των Τσάρων, δεν μπορούσε να το συναγωνισθεί σε πλούτο, χλιδή και καλοπέραση! Αργότερα άρχισαν οι δυσκολίες!

Η εποχή μέλιτος στις σχέσεις  Φαναρίου - Μόσχας, όσο κι αν αυτό ακούγεται ως σχήμα οξύμωρο, ήταν όταν η Εκκλησια  της Μόσχας βρισκότανε κάτω από την"μπότα" των μπολσεβίκων και δοκιμαζότανε!

Και αυτό ο Κύριλλος φρόντισε να το ανατρέψει από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στον θρόνο, με πολύ πιο ηχηρό και θεαματικό τρόπο απ´ ότι ο προκάτοχός του Αλέξιος.

 Ο Κύριλλος με την άνοδο στο θρόνο του Μόσχας, επεδίωξε και  έβαλε  όλους τους άλλους, κάτω από το καλογυαλισμένο παπούτσι του!

5, Το ταξίδι του Μόσχας στα Ιεροσόλυμα, που προηγήθηκε του ταξιδιού στην Ελλάδα, μπορεί να  ήταν διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά οπωσδήποτε στόχευε στο ίδιο final goal: στην επικράτηση της Μόσχας έναντι του Οικουμενικού!

Τα εγκαίνια του μοναδικού,  σε αρχιτεκτονικό  κάλλος, οικοδομήματος στην Ιορδανία-- σε έδαφος που ανήκε αρχικά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το οποίο είχε παραχωρήσει στον πρίγκιπα της Ιορδανίας για να το δώσει αυτός, στη συνέχεια, έναντι αδράς αμοιβής στο Πατριαρχείο Μόσχας  και να υψώσει το ανάκτορό του στην Ιορδανία-- αποδεικνύει ότι η Μόσχα όσα δεν επιτυγχάνει με τον λόγο και την πειθώ, μπορεί και τα "εξαγοράζει", με όποιο κόστος, με τον ήχο του χρήματος!

6. Η Εκκλησία της Ελλάδος πορεύτηκε συγκρατημένα σε αυτό το ταξίδι! Τηρουμένων των αναλογιών, ο τρόπος αυτός  ήταν η μόνη οδός σοφίας  και σύνεσης, που μπορούσε να ακολουθήσει  σε αυτή  την  συγκυρία! Έδωσε στον υψηλό φιλοξενούμενό της, όσα της ζητήθηκαν και δεν αρνήθηκε τίποτα από αυτά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον αντικείμενο ενός διαλόγου, μεταξύ των δύο Εκκλησιών, από τον οποίο θε προκύψουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Εκκλησία της Ελλάδος!

7. Οι δήθεν διπλωματικές αδιαθεσίες του Μόσχας, για να να μην παραστεί στο τραπέζι στο Διόνυσο, το πρώτο βράδυ,( γιατί το θεώρησε κοσμικό(!) γεγονός- αστεία πράγματα), ή η δυσφορία που εξέφρασε για το  επίσημο γεύμα, επειδή δεν παρεκάθησε σε αυτό  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος  Παπούλιας, είναι εκ του περισσού και άραγε εκ του πονηρού αυτών που τα λένε και τα μεταδίδουν!

Όταν στο ταξίδι του Μόσχας στην Κίνα παρευρίσκεται κατά το γεύμα, σύσσωμη, σχεδόν, η Κινεζική Κυβέρνηση και ο παντοδύναμος Πρόεδρος της Κίνας ανοίγει και  πόρτες και παράθυρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον δεξιωθεί,  είναι αστείο να λέμε εμείς εδώ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ότι δεν παρέστη ο Κάρολος Παπούλιας, για να κάνει, δήθεν, τη Χάρη στο Φανάρι και να πάρει το μήνυμα ο Κύριλλος με αυτό!

Όσο έσταξε η ουρά ενός γαιδάρου, άλλο τόσο εφίδρωσε η περιποιημένη γεννιάδα του Κυρίλλου!

Αυτά είναι μικρότητες και αστειότητες και δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλ´ ούτε και τις  θέσεις της Εκκλησίας! Και όσοι παρέχουν τέτοιου επιπέδου υπηρεσίες, μάλλον ζημιά επιφέρουν  παρά καλό.

Όταν έχουμε ένα τόσο υψηλό επισκέπτη στη χώρα μας, απ´ τον οποίο εξαρτώνται και κρατικά συμφέροντα και επιδιώξεις, βάζουμε τα δυνατά μας  και του φερόμαστε άψογα! Δεν "παίζουμε" παιχνίδια ευκαιριακά, τα οποία θα γυρίσουν μπούμεραγκ εναντίον μας!

8. Η βραχύβια παραμονή  του Μόσχας στην Αθήνα-- τρείς από τις επτά συνολικά ημέρες στην Ελλάδα-- ήταν επιλογή δική του!

Το ότι  επισκέφθηκε μόνον την "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" και τον κ. Δήμτσα,  αποτελεί  προφανώς λόγο επαίνου πρός τον κ Δήμτσα και τους συν αυτώ... Μακ. Αρχιεπίσκοπο, Πρωτοσύγκελλο Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.ά.

Κρίμα όμως για τα πνευματικά καθιδρύματα της χώρας μας,(Πανεπιστήμια, Ακαδημία Αθηνων κ.λ.π.), που δεν έδραξαν την ευκαιρία να τον ανακηρύξουν Επίτιμο Διδάκτορα και να αδελφοποιηθούν με τις Θεολογικές Σχολές της Ρωσίας!

Υπηρετώντας προφανώς σκοπιμότητες και μένοντας πιστοί σε  αγκυλώσεις του παρελθόντος, απέφυγαν να δείξουν ότι ο Χριστός είναι για όλους τους Ορθοδόξους ο ίδιος!

Όσο για τον... Ξένιο Δία, ούτε λόγος να γίνεται, αυτός έχει πεθάνει προ πολλού!

9.Η επιλογή του Πατριάρχη Μόσχας και των επιτελών του, να   συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά του, το να μεταβεί στο Ιλιον, σε μία φτωχογειτονιά,ήταν καλά προμελετημένη και  δεν ήταν καθόλου τυχαία!

Ο Κύριλλος ήθελε με την συμβολική αυτή κίνηση,  να κάνει την διαφορά, έναντι του Οικουμενικού, που έρχεται συχνά - πυκνά στην Ελλάδα και με την ευκολία που επισκέπτεται το σπίτι ενός κοσμικού και ισχυρού οικονομικού παράγοντα( π.χ, του κ. Αγγελόπουλου), δεν έχει επισκεφθεί ποτέ μέχρι τώρα, μία φτωχογειτονιά στο Περιστέρι ή στη Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια ! Μόνη εξαίρεση, κατά το ταξίδι του το 1997 στη Χίο, όπου επισκέφθηκε τον φτωχό,αλιευτικό οικισμό της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου-- οι κάτοικοι του οποίου προέρχονται εξ ολοκλήρου από την Κρήνη της Μ. Ασίας-- και το τελευταίο βράδυ εδείπνησε όχι σε σπίτια  αρχόντων ή εφοπλιστών, που όπως ήταν φυσικό, τον είχαν καλέσει, αλλά  στην οικία πολυτέκνου, πνευματικού του υιού.Και  ο νοών νοείτω!

10. Η επιλογή του ξενοδοχείου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ",έγινε με βάση  τα σκληρά μέτρα ασφαλείας  κι όχι διότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Σαββίδης, είναι έλληνας που  διέπρεψε στη Ρωσία!

Ωστόσο, κ. Σαββίδης έχει περισσότερους λόγους να έχει από  κοντά τον Πατριάρχη Κύριλλο, παρά ο Κύριλλος τον κάθε κ. Σαββίδη!

Και αυτό το έχει καταστήσει σαφές και  ορατό-πανταχόθεν- ο Πατριάρχης Μόσχας!

11. Το ταξίδι του Μόσχας στην Αθήνα, κρίνοντάς το και αξιολογώντας το εκ των υστέρων δυνάμεθα να το εντάξουμε εις τα αδιάφορα εκείνα, από  τα οποία ουδέν  το θετικό προέκυψε, είτε για τη μία είτε για την άλλη πλευρά! Ο Μόσχας θα περιμένει για πολλά ακόμη χρόνια να δεί αλλαγή γραμμής της Εκκλησίας της Ελλάδος στις πανορθόδοξες επιλογές της. Και ενδεχομένως, δεν  έχει γεννηθεί ακόμη ο Μόσχας εκείνος που θα δεί την Εκκλησία της Ελλάδος να ..."κλείνει το μάτι" στη Μόσχα, εις βάρος της Μητέρας Εκκλησίας!

12. Κοντολογίς ήταν ένα πολυδάπανο αλλά υποβαθμισμένο ταξίδι! Κυρίως σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας!

Μπορεί να έγινε δεκτός ο Πατριάρχης Μόσχας, από Παπούλια και Σαμαρά, αλλά οι συναντήσεις ήταν τυπικές και δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα!

Και εδώ το βάρος ανήκει και στις δύο πλευρές! Και στην Ελλάδα που ήταν τόσο μικρόψυχη και κομπλεξική, αλλά και στο Πατριαρχείο Μόσχας που αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, το προτεινόμενο πρόγραμμα

Συμπέρασμα: είτε το θέλουμε, είτε όχι, το Πατριαρχείο Μόσχας είναι το πιο εύρωστο οικονομικά και πολυαριθμότερο  πληθυσμιακά, Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Αργά ή γρήγορα, θα διεκδικήσει τα πρωτεία στην Ορθοδοξία διότι αυτό θεωρεί ότι του ανήκει!

Μέχρι τότε το Φανάρι θα πρέπει να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα!! Διότι κανείς δεν γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1279.html

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel