Ζωηφόρος

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και άλλα νέα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Έχει συζητηθεί σε άλλη σύσκεψη των τριών αρχηγών το αντιρατσιστικό;

 

Στη σύσκεψη στελεχών της Ν.Δ. που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη και την αντιμετώπισή του, κατηγορηματικά αντίθετοι σε ορισμένα σημεία του ήταν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος και ο στενός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης.

Αλλά αυτός ο οποίος πρόσφερε σοβαρά νομικά και πολιτικά επιχειρήματα στο οπλοστάσιο του Μαξίμου ήταν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος. Επιχειρήματα που έκτοτε προβάλλονται από κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb, ελήφθη η τελική απόφαση της μη προώθησής του ουσιαστικά, αλλά της παραπομπής του στις καλένδες...

Το ζήτημα βέβαια είναι, πώς το Μαξίμου με δεδομένη θέση και άποψη έναντι του κατασκευάσματος Ρουπακιώτη θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ενόψει μάλιστα και νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα κάποιο κυβερνητικό στέλεχος μας αποκάλυψε, ότι σε προηγούμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών, με άλλο θέμα, όταν τέθηκε το ζήτημα σε αδρές βέβαια γραμμές από Κουβέλη και Βενιζέλο, ο Αντ. Σαμαράς άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η σύνταξη του σχεδίου νόμου!

Τι θα πράξει τώρα, αν τον κατηγορήσουν και για ασυνέπεια; Εδώ πάντως πρέπει να αναφέρουμε και το εξής, ως πληροφορία από ανώτατες πηγές και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ:

- Όσο κι αν φωνάζουν τώρα Βενιζέλος και Κουβέλης, δεν πρόκειται ωστόσο να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή.

Μάλλον θα αναζητηθεί κάποιος «έντιμος συμβιβασμός, ένθεν κακείθεν», όπως έχει συμβεί με πολλά άλλα ζητήματα που έχουν αποτελέσει εστίες διαφωνιών εντός της τρικομματικής συγκυβέρνησης...

πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/310425/ehei-syzitithei-se-alli-syskepsi-ton-trion-arhigon-to-antiratsistiko

***

Δεν ψηφίζει το αντιρατσιστικό η ΝΔ

(Ανανεωμένο) H σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, θα κρίνει την τύχη του αντιρατσιστικού νόμου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, κυρίως σε ότι αφορά την τύχη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Μπορεί στις προηγούμενες εμμονές του να έκανε πίσω, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να επιχειρήσει «ηρωϊκή έξοδο» θεωρώντας ότι θα είναι «casus belli» η απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το καυτό θέμα παραπέμπεται στη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη με τους δύο πρώτους να έχουν εκφράσει σθεναρά την επιθυμία τους το νομοσχέδιο να ψηφιστεί, έστω κι αν από πολλούς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για διατάξεις και διατυπώσεις που μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, με την παρουσία του γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκου, του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Αν. Καραγκούνη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου και των Χρύσανθου Λαζαρίδη, Θανάση Μπούρα, Προκόπη Παυλόπουλου και Αναστάσιου Νεράτζη αποφασίστηκε να απορριφθεί από τη ΝΔ το νομοσχέδιο και να εμμείνει το κόμμα στη θέση ότι υπάρχει ήδη νόμος που λύνει τα θέματα ρατσισμού.

Παράλληλα, κατηγορείται το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έφτιαξε ένα νόμο που μετατρέπεται σε ιδιώνυμο, κάτι που δε μπορεί να περάσει σε τέτοιες εποχές. Και δε μπορεί να αντέξει και το Σύνταγμα κάτι τέτοιο αφού εκτιμάται από την πλευρά της ΝΔ ότι θα δαιμονοποιούνται οι πάντες και τα πάντα.

Επίσης, αναφέρουν ότι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ώστε να περιληφθούν και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η προκλητική παρουσία της Χρυσής Αυγής και η δράση της. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος 927/79 και η διάταξη του ποινικού κώδικα που λειτουργεί επιβαρυντικά όταν το αδίκημα έχει ρατσιστικές διαστάσεις, είναι υπεραρκετά, εκτιμά και το Μαξίμου.

 

«Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική  πλειοψηφία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία καταλήγει: «Κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές».

Αυτή και μόνο η διατύπωση από την Ιπποκράτους αλλά και οι διαρροές της ΔΗΜΑΡ με σαφείς αιχμές κατά του Μαξίμου, δίνουν έναν τόνο πολύ δραματικό στη σύσκεψη της Δευτέρας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι εκτεθειμένοι αν το νομοσχέδιο δεν περάσει ενώ σε ακόμη χειρότερη κατάσταση θα βρεθεί ο κ. Ρουπακιώτης που το πήρε πάνω του.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/05/23/216656/

***

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο – Τι απαντά σε ΝΔ και ΚΚΕ

Τις θέσεις του για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τη μορφή ερωταπαντήσεων, παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απορρίπτει τις αιτιάσεις της ΝΔ για το θέμα και τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη για ειδικό νομοθέτημα και πως οι ισχυρισμοί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο καλύπτει το 90% του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν είναι αληθείς.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει, επίσης, ότι οι ποινικού περιεχομένου διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν ως αποδέκτη κανένα κόμμα και απορρίπτει, με τον τρόπο αυτό, τα περί στοχοποίησης της Χρυσής Αυγής.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κριτική για περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «οι περιορισμοί που τίθενται είναι επιτρεπτοί από την άποψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως έχει αποδεχτεί και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίνοντας νομοθεσίες όπως η γαλλική που είναι πολύ πιο αυστηρές από τη δική μας».

Επίσης, απαντώντας και στο ΚΚΕ, το οποίο υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας», το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το θέμα αφορά μόνο την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας όπως αναφέρει και ο τίτλος του νομοσχεδίου και αυτό είναι το αντικείμενο και της απόφασης – πλαίσιο της Ε.Ε..

«Σε κάθε περίπτωση, δεν ποινικοποιούνται ιδεολογίες, ακόμα και οι πιο ακραίες ή αντισυστημικές ούτε και οι πιο αποκρουστικές. Ποινικοποιείται η προτροπή σε βιαιοπραγίες ή μίσος με ρατσιστικό περιεχόμενο, συμπεριφορά παρεμφερής με τη διέγερση, την πρόκληση και την προσφορά σε τέλεση εγκλήματος», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις - απαντήσεις:

1. Υπάρχει ανάγκη για ένα ειδικό αντιρατσιστικό νομοθέτημα;

Αναμφισβήτητα ναι. Η προστασία της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας οποιουδήποτε ανθρώπου είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους. Αυτή η υποχρέωση υπαγορεύει, όταν είναι αναγκαίο, την υιοθέτηση και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων και πολιτικών, ενδεχομένως και στον τομέα του ποινικού δικαίου. Στην Ελλάδα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση βίαιων εγκλημάτων που έχουν ρατσιστικά κίνητρα. Αυτές οι βίαιες συμπεριφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις. Ανάλογες κυρώσεις πρέπει επίσης να προβλέπονται και για όσους δηλητηριάζουν με το δημόσιο ρατσιστικό λόγο τους την κοινωνική συμβίωση σε βαθμό τόσο σοβαρό, ώστε να εγκυμονείται άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και τα έννομα αγαθά των συνανθρώπων μας, όπως η ζωή, η τιμή και η περιουσία τους.

Το νομοσχέδιο καλύπτει επίσης την υποχρέωση της χώρας να συντονίσουμε το βήμα μας με τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 της οποίας η προθεσμία ενσωμάτωσης (Νοέμβριος 2010) έχει ξεπεραστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, θέμα για το οποίο έχουμε δεχτεί επανειλημμένες οχλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, απαντά και στην ανάγκη να βελτιώσουμε την ισχύουσα αντιρατσιστική νομοθεσία, η οποία έχει ως θεμέλιο επίσης την υποχρέωση ποινικοποίησης των σχετικών συμπεριφορών που προβλέπεται στην από 7 Μαρτίου 1966 Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ «περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων», η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας ήδη με το Ν.Δ. 494/1970.

2. Θίγουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου  την ελευθερία του λόγου;

Καθένας είναι και παραμένει ελεύθερος να πιστεύει και να αισθάνεται ό,τι θέλει, ακόμη και να μισεί οποιονδήποτε θέλει, για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό που απαγορεύεται με το νόμο αυτό είναι η δημόσια προτροπή σε βιαιοπραγίες ή η πρόκληση μίσους, σε βάρος άλλων συναθρώπων μας και λόγω της διαφορετικής τους φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Οι περιορισμοί που τίθενται στην ελευθερία του λόγου είναι επιτρεπτοί από την άποψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως έχει αποδεχτεί και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίνοντας νομοθεσίες όπως η γαλλική που είναι πολύ πιο αυστηρές από τη δική μας. Αποσκοπούν στην προστασία της ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία, από συμπεριφορές που απειλούν άμεσα τα δικαιώματα, ιδίως των αδυνάτων και ευάλωτων συμπολιτών μας.

3. Η ποινικοποίηση της άρνησης των εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και κατά της ανθρωπότητας δεν πλήττει την ελευθερία του τύπου ή της επιστημονικής έρευνας;

Κατά κανένα τρόπο. Οποιοσδήποτε πολίτης και ερευνητής έχει δικαίωμα να έχει και να δημοσιοποιεί την άποψή του για τέτοιες ενέργειες, ακόμη και να αρνείται ότι έλαβαν χώρα. Μόνο όταν η άρνηση ή ο μηδενισμός της σημασίας των πράξεων αυτών στρέφεται κατά ομάδας προσώπων λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού τους και επιπλέον γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, επιβάλλεται ποινική κύρωση.

4. Το νομοσχέδιο έχει στόχο ή ηρωποιεί τη Χρυσή Αυγή;

Οι ποινικού περιεχομένου διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως άλλωστε και όλη η ποινική μας νομοθεσία, δεν έχουν ως αποδέκτη κανένα κόμμα, ή άλλη ένωση προσώπων ή νομικό πρόσωπο, αλλά μόνο φυσικά πρόσωπα. Εάν, ωστόσο, τα φυσικά αυτά πρόσωπα, υποπέσουν σε εγκλήματα που επισύρουν ως παρεπόμενη κύρωση τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, τότε, εφόσον η κύρωση αυτή επιβληθεί, τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκλογές ή θα εκπίπτουν από τα πολιτικά τους αξιώματα, όπως συμβαίνει και σε μια πλειάδα αδικημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με το ρατσισμό, αλλά θεωρούνται επαρκώς σοβαρά.

Κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα μπορούν να επιβληθούν μόνο εάν οι αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση σε αυτό με βάση εξουσία εκπροσώπησής του ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό του.

5. Έχουν βάση οι ισχυρισμοί του ΚΚΕ ότι «ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας»;

Προφανώς το θέμα αφορά μόνο την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας όπως αναφέρει και ο τίτλος του νομοσχεδίου και αυτό είναι το αντικείμενο και της απόφασης – πλαίσιο της ΕΕ. Αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ ούτε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν ποινικοποιούνται ιδεολογίες, ακόμα και οι πιο ακραίες ή αντισυστημικές ούτε και οι πιο αποκρουστικές. Ποινικοποιείται η προτροπή σε βιαιοπραγίες ή μίσος με ρατσιστικό περιεχόμενο, συμπεριφορά παρεμφερής με τη διέγερση, την πρόκληση και την προσφορά σε τέλεση εγκλήματος. Και αυτό δεν είναι καινούριο στη χώρα μας. Υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979, που είναι μάλιστα από κάποιες απόψεις ακόμα πιο περιοριστικός για την ελευθερία του λόγου, αφού ποινικοποιεί κάθε έκφραση που οδηγεί σε πρόκληση φυλετικού μίσους, χωρίς τις δικλείδες που περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που, όπως, εξηγείται αμέσως πιο κάτω, είναι πλέον ξεπερασμένος και ανεπαρκής.

6.  Τι δεν καλύπτει η υφιστάμενη νομοθεσία; Ισχύουν τα επιχειρήματα της ΝΔ;

Ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος, ο Ν. 927/1979, ψηφίστηκε σε μια διαφορετική εποχή από τη σημερινή. Στη σημερινή του μορφή δεν καλύπτει παρά μόνο τις διακρίσεις λόγω φυλής, εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος. Η απόφαση πλαίσιο της ΕΕ απαγορεύει επιπλέον τις διακρίσεις λόγω εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών και χρώματος. Η πρόταση νόμου καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις της απόφασης πλαίσιο και παράλληλα επεκτείνει την απαγόρευση διακρίσεων και στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Επίσης, η πρόταση νόμου ποινικοποιεί και την πρόκληση ή διέγερση σε πράξεις φθοράς κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται κυρίως από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Επιβάλλονται έτσι κυρώσεις σε εκείνους που π.χ. επιδιώκουν την βεβήλωση μνημείων ή νεκροταφείων.

Εξάλλου, ο ν. 927/1979, στο πεδίο που καταλαμβάνει είναι πιο περιοριστικός για την ελευθερία του λόγου:

• Αφενός προβλέπει κυρώσεις για τη δημόσια έκφραση  ιδεών προσβλητικών κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, ακόμα και εάν δεν υπάρχει δυνατότητα διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης, κάτι που η πρόταση νόμου θέτει ως προϋπόθεση. Αυτή η προϋπόθεση συνιστά σοβαρή ασφαλιστική δικλείδα από την άποψη της διασφάλισης του πυρήνα της ελευθερίας του λόγου.

• Αφετέρου ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε οργάνωση που επιδιώκει οργανωμένη προπαγάνδα ή δραστηριότητα κάθε μορφής που τείνουν σε φυλετικές διακρίσεις. Έτσι, όμως, είναι δυνατό να τιμωρείται η συμμετοχή στην οργάνωση ακόμα και εάν οι δράσεις της οργάνωσης δεν είναι αυτές καθ’ αυτές παράνομες (π.χ. η οργάνωση μπορεί να προπαγανδίζει τις φυλετικές διακρίσεις χωρίς να προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που να μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις). Αντίθετα, η πρόταση νόμου ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε ένωση προσώπων που συστηματικά επιδιώκει τη διάπραξη των σχετικών αξιόποινων πράξεων.

Επίσης, η πρόταση νόμου καλύπτει την απαίτηση της απόφασης πλαίσιο για ποινικοποίηση της άρνησης των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, η σχετική πράξη να στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της.

Επομένως, η πρόταση νόμου δεν συνεπάγεται τη θέσπιση ενός ιδιώνυμου αδικήματος που αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται η ΝΔ. Απεναντίας, προβλέπει σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπέρμετρου περιορισμού της ελευθερίας αυτής. Τέτοιες προβλέψεις λείπουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ίσως αυτή η έλλειψη να εξηγεί εν μέρει την αχρησία των σχετικών διατάξεων, που έτυχαν έως σήμερα ελάχιστης εφαρμογής.

Η απόφαση πλαίσιο της ΕΕ περιλαμβάνει ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια στον ισχύοντα νόμο όπως εκείνες που θεσπίζουν την υπό όρους ευθύνη των νομικών προσώπων και προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε αυτά.

Η πρόταση νόμου, ωστόσο, καλύπτει και άλλα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας:

1. Προβλέπει συγκεκριμένο αυξημένο πλαίσιο ποινής επί συνδρομής της επιβαρυντικής περίστασης του ρατσιστικού κινήτρου, την απαγόρευση μετατροπής και αναστολής της στερητικής της ελευθερίας ποινής καθώς και την επιβολή στην περίπτωση αυτή της παρεπόμενης ποινής της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θεσπίζει έτσι τις αναγκαίες, αποτρεπτικές και ανάλογες κυρώσεις που απαιτούνται για την περιστολή του φαινομένου των ρατσιστικών εγκλημάτων.

2. Θεσπίζει ως επιβαρυντική περίσταση και ως πειθαρχικό αδίκημα την τέλεση της πράξης από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων ή από βουλευτή ή ευρωβουλευτή, ώστε να προστατευθεί η ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών και βεβαίως σε αναλογία με την αυξημένη επικινδυνότητα της πράξης όταν τελείται από πρόσωπα που έχουν κύρος και επιρροή λόγω του αξιώματός τους.

3. Προβλέπει κώλυμα διορισμού στο δημόσιο και τους ΟΤΑ για όσους καταδικάζονται για αδικήματα τελούμενα με ρατσιστικό κίντηρο..

4. Περιλαμβάνει πλέγμα ρυθμίσεων για την αποτελεσματική παρέμβαση της δικαιοσύνης και την εμπέδωση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και ακρόασης: προστασία των θυμάτων μέσω της παροχής πρόσβασης  σε αστυνομία και δικαιοσύνη, αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων, απαλλαγή από την καταβολή παραβόλου πολιτικής αγωγής, παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα, προστασία από την απέλαση θυμάτων ή μαρτύρων περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Οι ισχυρισμοί στελεχών της ΝΔ ότι το υφιστάμενο πλαίσιο καλύπτει το 90% του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν είναι επομένως αληθείς.

 

7. Με την προστασία των θυμάτων από απέλαση ανοίγει ο δρόμος για καταχρηστικές καταγγελίες ώστε τα υποτιθέμενα θύματα να πάρουν άδεια διαμονής;

Η απάντηση είναι απλή. Η άδεια διαμονής δίνεται από τις αρμόδιες αρχές, μετά από αίτημα του Εισαγγελέα. Δεν την παίρνουν αυτόματα οι καταγγέλλοντες.

Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να διωχθεί και να καταδικαστεί η ρατσιστική βία χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες μάλλον υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θέλει να επεκτείνει την προστασία από απέλαση σε όλους όσους ο εισαγγελέας κρίνει ότι είναι ουσιώδεις μάρτυρες για σοβαρά αδικήματα. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμούμε (μαζί με τη ρατσιστική βία) και όλη τη σοβαρή εγκληματικότητα στην οποία εμπλέκονται αλλοδαποί (ως θύματα αλλά και ως θύτες).

Πηγή: http://www.eklogika.gr/news/14752

***

Διαμαρτυρία ΙΣΚΕ για τον αντιρατσιστικό νόμο  

Μέ περίεργο τρόπο οἱ ἰθύνοντες ποῦ βρέθηκαν στό τιμόνι τῆς χώρας, γί ἄλλη μία φορά στρέφονται ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας.

Νομίζουν ὅτι ἡ χώρα μας εἶναι ξέφραγο ἀμπέλι . Ἔχουν γνώση οἱ φύλακες ὅμως, καί ἄς γνωρίζουν οἱ πάντες ὁ,τι ὁ Ὀρθόδοξος Κλῆρος τῆς Ἑλλάδος εἶναι στίς ἐπάλξεις, κόντρα σέ κάθε σκοταδιστή πού μέ τό κάλυμμα τοῦ μοντέρνου καί τοῦ ἐκσυγχρονιστή ἔρχεται νά ἀλώσει ὁ,τι ἔχει ἀπομείνει ὄρθιο στήν ἔρημη τούτη χώρα.

Ὁ Ἑλληνικός Ὀρθόδοξος Ἐφημεριακός Κλῆρος ἔχει ἀποδείξει ὄχι μόνο ὅτι δέν ἔχει ρατσιστικές τάσεις, ἀλλά τουναντίον περιθάλπει «ὄν τρόπον ἐπισυνάγει ὄρνις τά νοσσία ἑαυτῆς ὑπό τάς πτέρυγας,...», ὅλους τούς ἀνθρώπους χωρίς κανέναν ἀπολύτως προσδιορισμό.

Τό πρόβλημα ἑστιάζεται στό ὅτι μέ πρόφαση τόν ἀντιρατσιστικό νόμο, προσπαθοῦν νά περιορίσουν τό δικαίωμα τῆς ἐλεύθερης  ἔκφρασης καί νά φιμώσουν τήν φωνή τῆς Ἐκκλησίας.

Πλανῶνται πλάνην οἰκτράν. Στό διάβα τῆς ἱστορίας ἡ Ἐκκλησία ἔχει πέρασει ἀπό φωτιά καί τσεκούρι καί δέν ἡττήθη. Τό ἴδιο θά συμβεῖ καί τώρα.

Μόνο πού τώρα ὁ πόλεμος εἶναι ὕπουλος. Νά εἶστε βέβαιοι ὅμως ὅτι ὁ Ὀρθόδοξος Κλῆρος δέν θά ἀφήσει κανέναν νά ἀλώσει τήν λογική ποίμνη τοῦ Χριστοῦ.

Σεβόμαστε ὅλους τους ἀνθρώπους, τιμοῦμε αὐτούς πού σέβονται τήν Ὀρθοδοξία καί ἀντιμαχόμεθα τούς ἐχθρούς της.

Μαθήματα περί σεβασμοῦ τῆς ¨ἐτερότητας¨ μπορεῖ νά διδαχθεῖ ὁ καθένας ἀπό τήν Ἐκκλησίας μας, διότι σύμφωνα μέ τόν Χριστό δέν ὑπάρχει Ἕλληνας καί ξένος ἐλεύθερος ἤ δοῦλος. Ἐμπρός του εἴμεθα ὅλοι ἴσοι.

Αὐτοί πού θέλουν νά περιορίσουν τό ἀνθρώπινο δικαίωμα τῆς ἐλεύθερης ἔκφρασης και νά φιμώσουν τήν Ἐκκλησία στό ὄνομα τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων,  θεωρώντας ὅλους ἐμᾶς ὡς στρατιωτάκια, θά πρέπει νά ἀναθεωρήσουν καί νά μήν οἰκοδομοῦν μία κλειστή καί ἀνελεύθερη κοινωνία ὅπως αὐτές πού ἡ ἱστορία κατεδίκασε μέσα στόν εἰκοστό αἰώνα.

Γιά τό Δ.Σ τοῦ Ι.Σ.Κ.Ε

Ὁ Πρόεδρος

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλῆς

 

Πηγή: http://romfea.gr/diafora-ekklisiastika/17182-iske-rolos-antiratsistikos

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel