Ζωηφόρος

Η Ρωσία θα αποκαταστήσει ιερά μνημεία του Κοσόβου

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας (φωτο Reuters)

 

Δύο εκατομμύρια δολάρια, αυτό είναι το ποσό που διέθεσε το ρωσικό κράτος για την αποκατάσταση των ορθοδόξων ιερών μνημείων του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία υπέστησαν καταστροφές προ οκταετίας από τα χέρια των Αλβανών εξτρεμιστών.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Τόνισε επίσης ότι η αποκατάσταση της πνευματικής κληρονομιάς των Σέρβων θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

 

Το ποσό που παραχωρήθηκε από τη ρωσική πλευρά αποκτά σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς πολύ σύντομα, στις 24 Μαρτίου, ο κόσμος θα θυμηθεί την τραγική ημερομηνία: 13 χρόνια από την ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας.

Τότε, το 1999, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες Σέρβοι και ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τις 13 χιλιάδες. Πολλά από τα σερβικά ιερά μνημεία, ναοί και μοναστήρια, καταστράφηκαν.

Και τα επόμενα χρόνια ορθόδοξες εκκλησίες και μονές στην περιοχή Κοσόβου και Μετόχια συνέχισαν να εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης εξαιτίας της δράσης των Αλβανών αυτονομιστών.

Η βοήθεια της Ρωσίας στην αποκατάσταση των ιερών μνημείων έχει τεράστια πνευματική και ιστορική σημασία, είπε σε συνέντευξή της στη «Φωνή της Ρωσίας» η πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της UNESCO Ελεωνόρα Mιτροφάνοβα:

«Είναι τέσσερα ιερά μνημεία, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς, αλλά χρειάζονται σοβαρή αναπαλαίωση.

Η UNESCO σήμερα ολοκληρώνει τον διαγωνισμό για την επιλογή των εταιρειών, που θα ασχοληθούν με αυτήν την αποκατάσταση. Όλα τα μνημεία είναι ορθόδοξες εκκλησίες.

Οι Σέρβοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και τα πολιτιστικά και πνευματικά μνημεία του Κοσσυφοπεδίου είναι η απαρχή της γέννησης του σερβικού έθνους. Ως εκ τούτου η χορήγηση του ποσού, που απαιτείται για τη αναπαλαίωσή τους έχει τεράστια σημασία για την πνευματική αναγέννησή του».

Την πρωτοβουλία της Ρωσίας να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για την αποκατάσταση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο εκτίμησαν θετικά στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επίσης θα βοηθήσει τους Χριστιανούς στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

«Συνομιλήσαμε με τους εκπροσώπους της Σερβικής Εκκλησίας και ακούσαμε την επιθυμία τους να πηγαίνουν εκεί μοναχοί και μοναχές μας. Τουλάχιστον για ένα, δύο ή τρία χρόνια και έτσι να στηριχθούν τα μοναστήρια τους. Για παράδειγμα, το Πατριαρχείο Πεκίου, όπου έλαβε χώρα η ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη, είναι σήμερα γυναικείο μοναστήρι.

Η ηγουμένη του είναι ήδη ενενήντα ετών και οι αδελφές δεν είναι τόσο πολλές. Φυσικά και οι δικές μας μονές θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ώστε να υποστηρίξουν αυτά τα μοναστήρια και να είναι στην πρέπουσα κατάσταση».

Εκτός από την άμεση οικονομική βοήθεια η Ρωσία θα αποστείλει στο Κοσσυφοπέδιο αρχιτέκτονες, μηχανικούς κατασκευών, τεχνικούς και ιστορικούς της τέχνης.

Οι ειδικοί θα πρέπει να αξιολογήσουν το επίπεδο των ζημιών και να αρχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης στους κατεστραμμένους ναούς.

 

από τη Φωνή της Ρωσίας

Πηγή: http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeio-mosxas/11964-rosia-kosovo-mnimeia

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel