Ζωηφόρος

Τι συμβαίνει με τη σημαία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;

Τι συμβαίνει με τη σημαία

του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;

***

Προς όσους θέλουν να βγάλουν το Σταυρό

του Ε. Σημαντήρη

Εθελοντή Σαμαρείτη Ε.Ε.Σ.

Με αφορμή το όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με την κατάργηση του Σταυρού από τη σημαία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την υγιή αντίδραση Εθελοντριών Αδελφών στα Ιωάννινα, αλλά κυρίως λόγω της απάντησης του Προέδρου του Ε.Ε.Σ., έχω να παρατηρήσω ότι ο Σταυρός υπήρχε (βλ. φωτογραφία του 1987- αριστερά),

 

.

..

υπάρχει (βλ. φωτογραφίες του 1995 και 2005 αριστερά) και πρέπει να υπάρχει στη Σημαία του Ε.Ε.Σ....... 

.

.

.

Δεν γνωρίζω αν οι κυρίες που διαμαρτυρήθηκαν είναι «γηραιές», όπως είπε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.. Μάλλον γεραρές είναι. Ο Σταυρός είναι σύμβολο θυσίας και δύναμης, όπως άλλωστε είναι και οι ιδέες του Ερυθρού Σταυρού. Δυστυχώς κάποιοι «προοδευτικοί», ακόμη και μέσα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με ιδέες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του ερυθροσταυρισμού, άνθρωποι που μισθοδοτούνται και δεν μπορούν να έχουν το πνεύμα του εθελοντισμού που διακατέχει όσους και όσες αφήνουν τα πάντα για να προσφέρουν σε μια ιδέα, συμπλέουν με το νεοεποχίτικο πνεύμα και, φοβισμένοι από τη δύναμη του Σταυρού, προφασιζόμενοι κάθε τι, προσπαθούν να τον καταργήσουν. Δεν θα το πετύχουν. Αυτό που ίσως καταφέρουν είναι να καταργήσουν τους αληθινούς ερυθροσταυρίτες, αυτούς που έχουν στο αίμα τους το πνεύμα του Ερρίκου Ντυνάν. Ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική!

Ε. Σημαντήρης

Εθελοντής Σαμαρείτης Ε.Ε.Σ.

***

Α. ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ο Ερυθρός Σταυρός δεν ταυτίζεται με χριστιανικό σύμβολο!

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. απαντά στον «Π.Λ.»

Καμία αναφορά στην καταγγελία του Σώματος Εθελοντριών Ιωαννίνων

«Η σημαία του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να φέρει κανένα θρησκευτικό σύμβολο εξ ου και στις επίσημες παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ουδέποτε το κοντάρι της σημαίας μας έφερε σταυρό», τονίζει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαρτίνης, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας «Καταργούν το σταυρό από το λάβαρο του Ερυθρού Σταυρού».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του κ. Μαρτίνη μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και συνεχίστηκε χθες από το δημοσίευμα – καταγγελία του Σώματος Εθελοντριών Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς ωστόσο στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΕΣ να κάνει κάποια αναφορά σ΄  αυτή την οποία και στηρίχθηκε το δημοσίευμα του «Π.Λ.».

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. κ. Ανδρέα Μαρτίνη στον «Πρωινό Λόγο» έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Κουτσολιόντο,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σε σχέση με το χθεσινό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας ότι η σημαία του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να φέρει κανένα θρησκευτικό σύμβολο εξ ου και στις επίσημες παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ουδέποτε το κοντάρι της σημαίας μας έφερε σταυρό. Όπως γνωρίζετε ο Ερυθρός Σταυρός περιλαμβάνει στους κόλπους του την Ερυθρά Ημισέληνο και την Ερυθρά Κρύσταλλο.

Για περαιτέρω κατανόηση του θέματος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Ερυθρός Σταυρός και στη σημαία μας δεν ταυτίζεται με το χριστιανικό σύμβολο, αλλά αποτελεί χρωματική αναστροφή της Ελβετικής Σημαίας προς τιμήν του Ιδρυτή μας Ερρίκου Ντυνάν.  Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θέλει να σας ευχαριστήσει για την συμπαράστασή σας στην προβολή των δράσεών του, πιστεύοντας ότι τα ΜΜΕ συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο του.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Μαρτίνης»

πηγή: http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=1673

***

Σχόλιο του ιστολογίου thriskeftika

Αλήθεια, κ. Μαρτίνη, ο σταυρός στην ελβετική σημαία δεν είναι θρησκευτικό σύμβολο; Δηλαδή δεν είχαν πως να ζωγραφίσουν τη σημαία τους οι Ελβετοί και έφτιαξαν ένα σχέδιο που εντελώς τυχαία έμοιαζε με το Σταυρό του Χριστού!

Και κάτι ακόμη. Ο Σταυρός στην ελληνική σημαία δεν έχει σχέση με το Σταυρό του Χριστού; Και γενικότερα οι σταυροί στις σημαίες των κρατών δεν έχουν σχέση με το Σταυρό του Κυρίου; Έλεος πια. Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυρθού Σταυρού.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/02/blog-post_20.html

***

Καταργούν το σταυρό από το λάβαρο του Ερυθρού Σταυρού!

Σοβαρή καταγγελία από τις Γιαννιώτισσες εθελόντριες

Δεν θα λάβει μέρος στην παρέλαση το Σώμα Εθελοντών Ιωαννίνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για τη στάση της Προέδρου Μ. Παπαδοπούλου

Συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που θα σχολιαστεί ποικιλότροπα.

Η Ολομέλεια του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποφάσισε να μην συμμετάσχουν οι εθελόντριες στην παρέλαση για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων την ερχόμενη Κυριακή.

Δηλαδή δεν θα δούμε, όπως έχουμε συνηθίσει, στην παρέλαση τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού να διασχίζουν, κρατώντας με υπερηφάνεια τη σημαία του σώματος, τον κεντρικό δρόμο, έξω από τη Νομαρχία και να περνούν μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί, όμως, τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση;

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ολομέλειας του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η αποχή από την παρέλαση, αποτελεί έντονη διαμαρτυρία «για τη συμπεριφορά της προέδρου του εδώ Τμήματος Μάρθας Παπαδοπούλου, η οποία ζητά να αφαιρεθεί μόνιμα ο σταυρός από το έμβλημα της σημαίας μας» (δηλ. του Ερυθρού Σταυρού).

Βέβαια, υπήρξε και προηγούμενο σχετικό περιστατικό με «πρωταγωνίστρια» την κ. Παπαδοπούλου.

Όπως καταγγέλλεται «την εσχάτη στιγμή, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2009, την στιγμή της εκκίνησης, χωρίς καμία προειδοποίηση, η κ. Παπαδοπούλου, έδωσε εντολή με τρόπο αυταρχικό, να αφαιρεθεί ο σταυρός».

Η πρόεδρος του Τμήματος Ιωαννίνων επικαλείται απόφαση της κεντρικής διοίκησης των Αθηνών.

Τον ίδιο ισχυρισμό προέβαλε και χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο «Π.Λ.» χωρίς να δώσει κάποια άλλη εξήγηση. «Μιλάω με τη Διοίκηση στην Αθήνα και σας ξαναπαίρνω…», μας είπε γύρω στις 2 το μεσημέρι, αλλά έκτοτε ουδέν!

Ωστόσο, αν και εδώ και τέσσερις ολόκληρους μήνες οι εθελόντριες ζητούν κάποιο έγγραφο από την Κεντρική Διοίκηση, εντούτοις αυτό ποτέ δεν προσκομίστηκε.

Επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση, γιατί διαφορετικά θα πρόκειται για ένα λυπηρό, ανησυχητικό, αλλά και με περίεργες έως ύποπτες διαστάσεις γεγονός…

Θα προκαλέσει πραγματικά έκπληξη σε όλους, αν τελικά, οι εθελόντριες, που εκπροσωπούν το ερυθροσταυρικό πνεύμα, δεν παρελάσουν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ολόκληρο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ολομέλειας του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχει ως εξής:«Η Ολομέλεια του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. μετά την τακτική συνέλευση που έλαβε χώρα στις 1/2/2010, ανακοινώνει ότι δε θα λάβει μέρος στην παρέλαση με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού της πόλης μας την 21η Φεβρουαρίου 2010.

Το Σώμα μας έχει αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες πολέμου για 70 χρόνια, συμμετέχοντας ανελλιπώς ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης. Με την τωρινή μας στάση διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συμπεριφορά της προέδρου του εδώ Τμήματος του Ε.Ε.Σ. κ. Μάρθας Παπαδοπούλου όπως μόνιμα αφαιρεθεί ο σταυρός από το έμβλημα της σημαίας μας. Παράλληλα διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2009, όταν την έσχατη στιγμή, χωρίς καμία προειδοποίηση, έδωσε εντολή με τρόπο αυταρχικό, να αφαιρεθεί ο σταυρός, τη στιγμή της εκκίνησης. Τότε δεν απείχαμε, αν και βαθύτατα προσβεβλημένοι, σεβόμενοι τον τόπο και τον χρόνο.

Μετά από 4 μήνες αναμένουμε ακόμη το επικείμενο έγγραφο εξ' Αθηνών που η ίδια η Πρόεδρος επικαλέστηκε περί αφαίρεσης του σταυρού, προκειμένου να λειτουργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει προσωπική αντιδικία αλλά διαφωνία με τακτικές και μεθόδους που ακολουθούνται, αντίθετες με το πνεύμα του Ε.Σ..Σεβόμενοι την ιστορία του τμήματος, τις αρχές και το ήθος που ο Ερυθρός Σταυρός πρεσβεύει σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοινώνουμε την απόφαση μας στην τοπική κοινωνία που έχει συνδέσει αυτές τις εκδηλώσεις με την ερυθροσταυρική μορφή της εθελόντριας».

πηγή: "ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" – hellenicrevenge

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2010/02/blog-post_9695.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel