Ζωηφόρος

Απόψεις για τη μισθοδοσία των αρχιερέων,

Απόψεις Μεσογαίας Νικολάου,

Σταγών Σεραφείμ

και Αντώνη Ζαμπέλη

για τη μισθοδοσία των αρχιερέων

***

Μεσογαίας Νικόλαος

«Δεν αισθάνομαι ότι η Εκκλησία υφίσταται διωγμό»

Στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» μίλησε ο  Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος απάντησε για την παραίτηση από τον μισθό του, την φορολόγηση καθώς και για την δήλωση του Διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Ζαμπέλη, ότι η Εκκλησία υφίσταται διωγμό.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος απάντησε στα εξής:

 - Για την παραίτησή του από το μισθό του:

"Όταν προέβη στην ανάλογη πράξη και η Νάνα Μούσχουρη δεν ξαφνιαστήκατε; Πρόκειται για μια συμβολική πράξη. Βλέπουμε ένα κράτος να προσπαθεί να περισώσει με κάθε τρόπο την εθνική οικονομία. Ακούμε για μια εκκλησία που έχει δήθεν πολλά. Αυτό είναι υπερβολικό. Βρίσκουμε την εκκλησία να αμύνεται καινα φοβάται ενώ δίνει το ζουμί της. Αυτό το πράγμα δεν περνάει και έρχεται ένας άνθρωπος όπως εγώ οποίος παίρνει από το κράτος και θέλω να κάνω μια συμβολική κίνηση μη περαιτέρω επιβάρυνσης αυτού που ονομάζω πατρίδα μου.

 - Για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας:

"Δημιουργείται μια εικόνα ότι η Σύνοδος η οποία κάπου έχει λεφτά όπου έρχονται κάποιοι να της τα πάρουν και αυτή αμύνεται. Εγώ έχω μια τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν φταίει το κράτος. Φταίει κυρίως η εκκλησία που δεν μπορεί να βοηθήσει την Πολιτεία να καταλάβει τον πολιτικό της ρόλο στα πράγματα. Φορολόγηση της εκκλησίας αν σημαίνει ότι η εκκλησία έχει και τα κρύβει, πρέπει να γίνει. Αν όμως σημαίνει ότι η εκκλησία δίνει στο λαό, έρχεται το κράτος και την ανάσα του λαού την περιορίζει. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε μαζί με την πολιτεία είναι να σκεφτούμε πως θα βοηθήσουμε το λαό. Η εκκλησία επιστρέφει στο λαό και όχι στις τράπεζες και βοηθάει και το κράτος.

 - Σχετικά με δήλωση του κ. Ζαμπέλη ότι η εκκλησία υφίσταται διωγμό:

"Δεν νομίζω. Δεν αισθάνομαι έτσι."

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4516:-q-q&catid=25:2009-12-18-08-37-46&Itemid=123

***

Σταγών Σεραφείμ «Αν δώσω το μισθό μου πως θα συντηρηθώ,

αφού δεν έχω άλλα έσοδα»

Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», μίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος σχολίασε το επίκαιρο θέμα περί εκκλησιαστικής φορολογίας.

Επίσης, ο πολιός Ιεράρχης κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις μητροπολιτών οι οποίοι ζήτησαν να προσφέρουν το μισθό τους στο Κράτος, για να συμβάλουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση να σχολιάσει πως είδε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ τόνισε: «Η προσφορά της Εκκλησίας προς τη κοινωνία και γενικότερα προς το Έθνος μας, υπήρξε πάντοτε και μεγάλη και πρόθυμος. Από την πλευρά μου θεωρώ, ότι στην παρούσα φάση που το Κράτος περνάει μια δυσκολία οικονομική, η Εκκλησία από την πλευρά της, έκαμε δηλώσεις δια της Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου. Ότι η Εκκλησία είναι στη διάθεση της Πατρίδας να βοηθήσει όσο μπορεί καλύτερα».

«Νομίζω δεν είναι σωστό να ζητούν από την Εκκλησία 20% επί των εσόδων, διότι αυτή τη στιγμή η Εκκλησία επιτελεί ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Ένα έργο όμως, το οποίο απειλείται να σταματήσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας», συνέχισε ο κ. Σεραφείμ.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων τόνισε: «Θα ήθελα επίσης να πω, ότι και εδώ η Μητρόπολη Σταγών που είναι μικρή Μητρόπολη, δεν θα μπορεί να βοηθήσει το πλήρωμα της Εκκλησίας, διότι τα έσοδα θα είναι πάρα πολύ ελάχιστα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με την Εκκλησία, τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο, ώστε να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι δυνατό να βοηθηθεί και το Κράτος, αλλά και η Εκκλησία να μην σταματήσει να επιτελεί το σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σταγών, εξέφρασε και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από την επικείμενη φορολογία, τονίζοντας: «Θεωρώ λοιπόν, ότι θα φτάσουμε στο σημείο ο κάθε Μητροπολίτης, αλλά και γενικότερα ο κάθε ένας που θα επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικώς την παρούσα κατάσταση, να έχει δυσκολία να αντιμετωπίσει θετικά αυτή την ανάγκη. Επιπλέον είναι γνωστό, ότι την στιγμή αυτή ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στην Εκκλησία οικονομικώς».

«Επομένως, υπάρχει εκτός από την φορολογία η οποία θα επιβαρύνει την οικονομική ευχέρεια της Εκκλησίας, να υπάρξει και μείωση των εσόδων της Εκκλησίας από τον λαό, ο οποίος δεν μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία με άλλο τρόπο. Άρα λοιπόν θα έχουμε μια σημαντική δυσκολία, και για το λόγο αυτό πρέπει να προσεχτεί το θέμα αυτό και να μην είναι βιαστική απόφαση, η οποία ενδεχομένως να επηρεάζεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν επακριβώς τα της Εκκλησίας»,  συνέχισε μιλώντας στη «Romfea.gr» ο κ. Σεραφείμ.

Ερωτηθείς, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ να σχολιάσει την απόφαση των δύο Μητροπολιτών, οι οποίοι ζήτησαν να προσφέρουν τον μισθό τους στο Κράτος, προκειμένου να συμβάλουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και εάν προτίθεται και ο ίδιος να κάνει το ίδιο τόνισε τα εξής:

«Θέλω να πω το εξής, ότι αναμφίβολα είναι μια πράξη αγάπης και συμπαθείας των δύο μητροπολιτών που έκαναν την δήλωση αυτή. Εγώ νομίζω, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και με τον τρόπο αυτό, αλλά δεν θα πρέπει να πούμε ότι θα δώσουν 80 μητροπολίτες το μισθό τους, για την οικονομική βοήθεια προς το Κράτος. Υπάρχουν μαζί με τους Μητροπολίτες και πάρα πολλοί άλλοι που έχουνε πολύ μεγαλύτερο μισθό από εμάς, οι οποίοι πιστεύω μπορούν και αυτοί να συνδράμουν».

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ λοιπόν, ότι αντί να κάνω και εγώ μια μεμονωμένη δήλωση και να πω, ότι ναι δέχομαι να δώσω το μισθό μου, νομίζω ότι είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, για να αποφασιστεί από κοινού τι πρέπει να γίνει. Αν δώσω τον μισθό μου κ. Πολυγένη, το πρόβλημα θα είναι το πως θα συντηρηθώ εγώ, αφού δεν έχω άλλα έσοδα. Δεν παίρνω τυχερά, δεν έχω άλλες πηγές εσόδων και επομένως είναι θέμα το πώς θα αντιμετωπίσω την καθημερινότητα σαν άνθρωπος και σαν Μητροπολίτης που έχω ορισμένες υποχρεώσεις».

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4521%3A-l-q&catid=13&Itemid=123

***

Ζαμπέλης: «Ακραία φαινόμενα λαϊκισμού

οι παραιτήσεις μητροπολιτών από την μισθοδοσία τους»

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Ως «ακραία φαινόμενα λαϊκισμού» χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) κ. Αντώνης Ζαμπέλης, τις τοποθετήσεις Μητροπολιτών οι οποίοι δι’ επιστολών προς την Ιερά Σύνοδο δήλωσαν ότι παραιτούνται του μισθού τους, προκειμένου να ενισχύσουν το κράτος.

Κληθείς από τον δημοσιογράφο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος – όπου έδωσε την εν λόγω συνέντευξη – να σχολιάσει την πρόταση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου «να χαρίσει η Εκκλησία μας στο Κράτος όλες τις μετοχές που έχει στην ΕΤΕ (σ.σ. Εθνική Τράπεζα)», ο κ. Ζαμπέλης τόνισε: «Πως γίνεται να προσφερθούν στο κράτος οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας; Είναι περιουσία των μονών. [...] Όσοι προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην Εκκλησία έχουν την απαίτηση τα χρήματά τους να γίνουν κοινωνικό έργο. Να επιστρέψουν πίσω στον λαό. Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το έργο της Εκκλησία», διευκρίνισε.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που «πρεσάρει» την Εκκλησία δείχνει να επαναφέρει παράλληλα την κόντρα με την Εθνική Τράπεζα για τα μερίσματα: «Δε λαμβάνουμε μερίσματα από την Εθνική Τράπεζα. Διαθέτουμε έναν ικανό αριθμό μετοχών, από την περιουσία των μονών, και προσβλέπουμε στα έσοδα από τα μερίσματα αλλά δεν τα λαμβάνουμε», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζαμπέλης, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε πρόσφατα. Οι υπολογισμοί πάντως της ΕΚΥΟ αναφέρουν πως «το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουμε θα είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και θα μεγαλώσει και άλλο τον προϋπολογισμό μας», σημείωσε ο Αντώνης Ζαμπέλης και προσέθεσε: «Μη λησμονούμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τα οποία καλύπτει μισθοδοσίες, δραστηριότητες, κοινωνικά έργα και υποδομές. Φέτος έχουμε ελλειμματικό προϋπολογισμό. Τα έσοδά μας είναι 12 εκατομμύρια».

Ο διευθυντής της ΕΚΥΟ χαρακτήρισε ακολούθως «επαχθές και εξωπραγματικό» το γεγονός ότι η φορολόγηση με συντελεστή 20% θα είναι επί των ακαθάριστων εσόδων, και προέβλεψε ότι καθώς ο προϋπολογισμός της Εκκλησίας θα μεγαλώσει «θα οδηγηθούμε στον Καιάδα των χρεών».

Ο κ. Ζαμπέλης είπε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν όπως ο ΦΜΑΠ. «Θα έρθει η πολιτεία και θα βάλει ΦΜΑΠ για εκτάσεις που δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;», αναρωτήθηκε συγκεκριμένα και προσέθεσε πως «πρέπει να δούμε με την Πολιτεία, ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία. Ποιο ποσοστό της είναι ελεύθερο και γιατί δεν είναι ελεύθερο. Ο στόχος δεν είναι να έχουμε ακίνητα ανενεργά και να έχουμε και τη ρετσινιά της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας».

Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχουν σκέψεις για να κινηθεί νομικά η Εκκλησία ο κ. Ζαμπέλης σημείωσε πως «εάν δε δούμε την ολοκληρωμένη πρόταση δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχει ωστόσο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπάρχει και η Ιεραρχία».

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1890

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel