Ζωηφόρος

Το Φανάρι, ο Εφραίμ και το ταμείο της Αθωνιάδας, του Μπαϊλη Πάνου

Το Φανάρι, ο Εφραίμ και το ταμείο της Αθωνιάδας

του Μπαϊλη Πάνου

από την εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» της 26.10.08

 

Αρνητικό εμφανίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο ενδεχόμενο παρέμβασης στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Αν και το Φανάρι παρακολουθεί την υπόθεση, προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση και να μην εμπλακεί. Και αυτό γιατί εάν πάρει θέση θα πρέπει να μπει στη διαδικασία του δικαστή, κάτι που σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του Πατριαρχείου «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του».

Οπως έλεγε στον ΕΤ.Κ ιεράρχης του Θρόνου, «το Πατριαρχείο από τον περασμένο Μάιο, όταν ενημερώθηκε με επιστολή των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη Μονή Βατοπαιδίου και τις ανταλλαγές, ζήτησε από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους να ενημερωθεί για τις καταγγελίες. Η Επιστασία τότε στην απαντητική της επιστολή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την υπόθεση χειρίζεται με σύνεση η Μονή…».

Μετά την απάντηση της Επιστασίας το Φανάρι παρακολουθεί το θέμα και ενημερώνεται σε όλες του τις λεπτομέρειες. Αλλά μέχρι εκεί. Για να παρέμβει θα πρέπει να το ζητήσουν οι άλλες μονές ή οι μοναχοί του Βατοπαιδίου και να προκύπτουν ζητήματα που έχουν σχέση με σκανδαλισμό των πιστών ή αμφισβήτηση του ρόλου του Πατριαρχείου.

Κατά το παρελθόν το Πατριαρχείο είχε παρέμβει με αποστολή Εξαρχίας στην Πάτμο, όταν είχαν δει το φως της δημοσιότητας «περίεργες παραχωρήσεις οικοπέδων» από μονές του νησιού.

Η πλέον πρόσφατη παρέμβαση έγινε με αφορμή τα επεισόδια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την καθαίρεση του Ειρηναίου. Οπως όμως λένε στο Φανάρι, «άλλες υποθέσεις αυτές. Εδώ δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι. Και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε: Θέλουμε η Εκκλησία να αξιοποιεί την περιουσία της ή όχι;».

«Δεν είναι όλοι ίδιοι»

Ανάλογη στάση αναμονής τηρεί και η ελλαδική Εκκλησία, η οποία αν και από την πρώτη στιγμή μίλησε για «σκανδαλισμό των πιστών» στη συνέχεια περιορίστηκε «στα του οίκου της». Ο Αρχιεπίσκοπος μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο έσπευσε να δηλώσει έκπληκτος για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τη δράση του Εφραίμ: «Δεν είναι όλοι ίδιοι».

Ωστόσο τόνισε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει λόγο για όσα συμβαίνουν στο Αγιον Ορος» και ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη». Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος χαρακτήρισε τις ανταλλαγές «λάθος του Εφραίμ», «όμως ένα πρόσωπο δεν μπορεί να καλύψει τη διάσταση του Αγίου Ορους», αλλά μέχρι εκεί. Ανάλογη στάση τηρούν και οι περισσότεροι μητροπολίτες οι οποίοι, όπως λένε, «δεν επιθυμούν η υπόθεση του Βατοπαιδίου να παρασύρει και τους ίδιους σε ατέρμονες όσο και επικίνδυνες συζητήσεις για την εκκλησιαστική περιουσία και την αξιοποίησή της». Επί της ουσίας οι Ελληνες ιεράρχες δεν καταδικάζουν τα οικονομικά σχέδια του Εφραίμ αλλά «κάποιες υπερβολές κοσμικού χαρακτήρα…».

Μάλιστα προχθές ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για συνθήματα που αρέσουν στους πολιτικούς και αναρωτήθηκε εάν και «το Βατοπαίδι είναι ένα σύνθημα». Παλαιότερα, πάλι με αφορμή το Βατοπαίδι, είχε υποστηρίξει ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει περιουσία αλλά να τη διαθέτει για κοινωνικά έργα.

Η Αθωνιάδα Σχολή

Τη στιγμή ωστόσο που οι περισσότεροι περιμένουν τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τόσο η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους όσο και το Πατριαρχείο θα πρέπει να εμπλακούν έμμεσα στην υπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η Αθωνιάδα Σχολή.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σχολεία στην Ελλάδα, τα έξοδα λειτουργίας του οποίου κάλυπτε περίπου κατά 30% η Μονή Βατοπαιδίου. Τώρα η Μονή εξαιτίας της δέσμευσης των λογαριασμών της δεν θα μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τη σχολή στην οποία φοιτάνε δωρεάν περίπου 60 σπουδαστές.

Η Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1749, από το 1930 στεγάζεται στη σκήτη του Αγίου Ανδρέου, η οποία ανήκει στη Μονή Βατοπαιδίου.

Η Ιερά Επιστασία σε συνεργασία με τη Μονή Βατοπαιδίου σχεδίαζε την αναβάθμιση της Σχολής και την ίδρυση παραρτήματος στην Αθήνα, ένα σχέδιο το οποίο όμως δεν προχώρησε. Μάλιστα ένα από τα ολυμπιακά ακίνητα η Μονή το προόριζε για τη δημιουργία μιας ανωτέρας σχολής, παράρτημα της Αθωνιάδας. Αν και σήμερα κανείς δεν αναφέρεται στην ίδρυση παραρτημάτων, παλαιότερα υπήρχαν σκέψεις για αναβάθμιση της Σχολής και την εξέλιξή της σε πανεπιστήμιο.

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel