Ζωηφόρος

Η Γιόγκα δεν είναι απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης….,

Η Γιόγκα δεν είναι απλή

και αθώα μέθοδος χαλάρωσης….

 

του  Μάνου Χαραλαμπάκη

 

 «Δεν είναι γυμναστική αλλά βλασφημία» λέει η Εκκλησία

 

«... Η γιόγκα δεν είναι απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης. Δεν είναι μέθοδος σωματικής ευεξίας όπως διαφημίζεται, αλλά στάδιο του ινδουιστικού διαλογισμού που συνδέεται με την αντιχριστιανική θεωρία της μετεμψύχωσης (...). Η ενασχόληση με τη γιόγκα είναι άρνηση της ορθοδόξου πίστεως και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος».

 

Πρόκειται για απόσπασμα από ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι. Με αυτήν ήθελε να ενημερώσει τους πιστούς, όπως ανέφερε, ότι στον Πειραιά λειτουργούν κέντρα γιόγκα τα οποία οι ορθόδοξοι και κυρίως οι νέοι πρέπει να αποφεύγουν. «Οι τεχνικές της γιόγκα δεν έχουν σχέση με την επιστήμη, αντίθετα έχουν τα χαρακτηριστικά της μαγείας» ανέφερε η ανακοίνωση, όπως και ότι στις διάφορες σχολές γιόγκα «διαπιστώνουμε την άμεση εξάρτηση των ασκουμένων από ινδουιστή δάσκαλο (γκουρού) που τους καθοδηγεί και τους αλλάζει το χριστιανικό όνομα».

 

Η Μητρόπολη Πειραιώς δεν είναι η μοναδική που «αφορίζει» τη γιόγκα υποστηρίζοντας ότι... βλάπτει τους χριστιανούς. Πριν από μερικές ημέρες παρόμοιες ανακοινώσεις για τη γιόγκα εξέδωσαν η Μητρόπολη Ρόδου και η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στα Χανιά. «Η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την χριστιανική πίστη και εφιστούμε την προσοχή των πιστών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αντιαιρετικού γραφείου Ρόδου. «Δαιμονικές δυνάμεις»

 

Μάλιστα η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου για να δείξει ότι η γιόγκα συνδέεται με άλλες θρησκείες διατυπώνει μία σειρά από ερωτήματα: «Αν η γιόγκα, όπως νομίζεται, δεν έχει θρησκευτική χροιά, πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με θρησκευτικά χαρακτηριστικά; Πώς δικαιολογείται η εμφάνιση υπερφυσικών, δαιμονικών δυνάμεων αν πρόκειται για μια καθαρά γυμναστική άσκηση ή επιστημονική μέθοδο θεραπείας;».

 

Πώς εξηγείται όμως αρκετές μητροπόλεις σχεδόν ταυτόχρονα να προειδοποιούν τους πιστούς για τους κινδύνους από τη γιόγκα;

 

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του αντιαιρετικού γραφείου στη Μητρόπολη Ρόδου π. Μάξιμος, η ανακοίνωση δεν ε ξεδόθη επειδή υπάρχει αύξηση των κέντρων στην περιοχή. «Τέτοια κέντρα υπάρχουν παντού. Απλώς θέλουμε να προφυλάξουμε τους πιστούς μας από θρησκείες που είναι καμουφλαρισμένες με τη γυμναστική. Και αυτό, διότι διαπιστώνουμε πως υπάρχουν δάσκαλοι της γιόγκα που εκτός από τις ασκήσεις διδάσκουν και για τη μετενσάρκωση».

 

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις ο Δρ Θεολογίας π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, από τη Συνοδική Επιτροπή κατά των αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, είπε πως εξεδόθησαν προκειμένου να ενημερώσουν τους πιστούς «ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς ένα σύστημα γυμναστικής και ευεξίας και ότι δεν είναι συμβατή με τον χριστιανισμό». Συμπληρώνει μάλιστα πως οι μητροπόλεις εκδίδουν ανακοινώσεις και ενημερώνουν τους πιστούς όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με κέντρα γιόγκα στην περιοχή τους.

 

«Δεν ασχολούμαστε με θρησκείες»

 

Οι υπεύθυνοι κέντρων όπου γίνονται μαθήματα γιόγκα στην Ελλάδα εκφράζουν την έκπληξή τους για τους «αφορισμούς» της Εκκλησίας. Όπως λένε, οι πολίτες που έρχονται στα κέντρα τους το κάνουν για λόγους υγείας. «Δεν ασχολούμαστε με καμία θρησκεία. Στη γιόγκα δεν μιλάει κανείς για μετενσάρκωση. Μιλάμε για εισπνοές, τη στάση του σώματος, πώς πρέπει να τρώμε σωστά. Πράγματα που παραπέμπουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τον οποίο μάλλον δέχεται και η Εκκλησία» λέει στα «ΝΕΑ» η Δέσποινα Λυκομήτρου που είναι υπεύθυνη του πολυχώρου Εssence Ηuman Space στου Ψυρή, όπου παραδίδονται και μαθήματα γιόγκα. «Για παράδειγμα η forrest γιόγκα που διδάσκεται εδώ έχει να κάνει μόνο με εισπνοές και την άσκηση του σώματος. Και βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται να κάνουν γιόγκα το κάνουν διότι αναζητούν μια άλλη ποιότητα γυμναστικής και όχι για να βρουν πνευματικό δάσκαλο...» προσθέτει.

 

Παρόμοια είναι η άποψη που διατυπώνει η κ. Βιβή Λέτσου που διατηρεί στην Αθήνα κέντρο στο οποίο γίνονται μαθήματα γιόγκα. «Αυτό που λέει η Εκκλησία ακούγεται στενοκέφαλο. Η γιόγκα γίνεται για σωματική και πνευματική ευεξία. Σκεφτείτε ότι εκατομμύρια Αμερικανοί κάνουν γιόγκα. Το κάνουν κυρίως για να αντεπεξέρχονται στο στρες» τονίζει.

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

«Οι τεχνικές της δεν έχουν σχέση με την επιστήμη, αντίθετα έχουν τα χαρακτηριστικά της μαγείας»

 

Πηγή: «ΤΑ ΝΕΑ» Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

 

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2009/11/blog-post_7360.html

 

***

 

 «Η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την χριστιανική πίστη»

Ιερά Μητρόπολη Ρόδου

 

 «Η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την χριστιανική πίστη και εφιστούμε την προσοχή των πιστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το «Αντιαιρετικό Γραφείο» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

 

Κατά περιόδους παρουσιάζονται στην περιοχή μας διδάσκαλοι διαφόρων σχολών γιόγκα. Απ' αυτούς συνήθως προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η γιόγκα αποτελεί επιστημονική μέθοδο και βοηθά στην καλυτέρευση της υγείας. Αποκρύπτουν ότι η Γιόγκα αναπτύχθηκε στο χώρο του Ινδουισμού και του Βουδισμού και επομένως έχει θρησκευτική προέλευση και θρησκευτικό χαρακτήρα.

 

«Η γιόγκα», σημειώνει ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, «οδηγεί τους νέους χωρίς πνευματικά θεμέλια στην απόλυτη εξάρτηση, τους μεταβάλλει κυριολεκτικά σε σκλάβους και τους σέρνει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, από την μύτη».

 

Ο έσχατος σκοπός λοιπόν της γιόγκα δεν είναι η βελτίωση της υγείας, της ψυχικής ηρεμίας ή η ανάπτυξη των ικανοτήτων του σώματος και του πνεύματος του ανθρώπου, αλλά η πνευματική παγίδευσή του με απρόβλεπτες συνέπειες.Η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την χριστιανική πίστη και εφιστούμε την προσοχή των πιστών.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Πηγή: «Η Δημοκρατική» - Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

 

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2009/11/blog-post_3283.html

 

***

 

«Η Γιόγκα δεν είναι μια ξεκάθαρη γυμναστική άσκηση»

Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

 

H Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου με χθεσινή ανακοίνωσή της “ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα Γιόγκα, ότι η Γιόγκα δεν είναι μια ξεκάθαρη γυμναστική άσκηση.

 

Συνδέεται με τις μαγικοθρησκευτικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις του Ινδουισμού και του Πνευματισμού, μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται η εξάρτηση του ανθρώπου και των επιλογών του από τους νόμους του κάρμα και της μετενσάρκωσης.

 

«Διαλογισμός», «τελετές καρμικού καθαρισμού», «ενεργειακές θεραπείες», «λατρεία θεοτήτων», «οράματα ενοχλητικών ή τρομακτικών μορφών», «μαγικά φυλακτά» κ.α. συνδέονται με τη Γιόγκα, σύμφωνα με όσα παραδέχονται στα βιβλία τους, καθώς και με όσα αναρτούν στο διαδίκτυο οι σύγχρονες παραθρησκευτικές ομάδες.

 

Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Αν η Γιόγκα, όπως νομίζεται, δεν έχει θρησκευτική χροιά, πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με θρησκευτικά χαρακτηριστικά;

 

Πώς δικαιολογείται η εμφάνιση υπερφυσικών, δαιμονικών, δυνάμεων, αν πρόκειται για μια καθαρά γυμναστική άσκηση ή επιστημονική μέθοδο θεραπείας;

 

Γιατί το ενδεχόμενο τέτοιων εμφανίσεων δε γνωστοποιείται εξαρχής στους ασκούμενους στη Γιόγκα, ώστε με νηφαλιότητα να κρίνουν και ν’ αποφασίσουν, αν θα προχωρήσουν σ’ αυτή τη μορφή σωματικών ασκήσεων;”.

 

Ακόμα υποστηρίζει:

 

“Όσον αφορά τα μαθήματα Γιόγκα που διοργανώνονται στο Κέντρο “YOGAMORPHOSIS” και μάλιστα για παιδιά, ενημερώνομε τους γονείς που δε διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, ότι το συγκεκριμένο Κέντρο συνδέεται και προωθεί τις ιδέες της διεθνούς παραθρησκευτικής οργανώσεως του Παραμχάμσα Σατυανάντα.

 

Η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου παρακαλεί την προσοχή όλων. Η προστασία από την παραπλάνηση και την ποικίλη εκμετάλλευση είναι προσωπικό χρέος και ευθύνη.

 

Όποιος αμφιβάλλει ή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το θέμα της Γιόγκα ή άλλο σχετικό, μπορεί να απευθύνεται για κάθε πληροφορία στη Μητρόπολή μας, στο Γραφείο ενημερώσεως για τις αιρέσεις και τις παραθρησκευτικές ομάδες, στo τηλέφωνο 28210-27823 κάθε Τετάρτη 6:00 με 8:00 μ.μ.”.

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

 

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2009/11/blog-post_1548.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel