Ζωηφόρος

Ξεχειλίζει η αντι-αμερικανική οργή στο Αφγανιστάν,

Ξεχειλίζει η αντι-αμερικανική οργή στο Αφγανιστάν


Σκηνές χάους στο Αφγανιστάν, εμπρησμοί και πυροβολισμοί σε πολλές πόλεις

Καμπούλ, Αφγανιστάν

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση στο Αφγανιστάν, όπου η οργή για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχει κατεβάσει για ακόμα μία ημέρα στους δρόμους τους Αφγανούς πολίτες. Στις φλόγες τμήμα εγκαταστάσεων του ΟΗΕ, στην πόλη Κουντούζ, τουλάχιστον επτά νεκροί σε επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα. Ένοπλοι σκότωσαν δύο Αμερικανούς αξιωματικούς του ΝΑΤΟ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Καμπούλ.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν.

Νεκροί δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σε «αντίποινα» των Ταλιμπάν

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Καμπούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται μάλλον για έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη του Αμερικανικού στρατού.

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας πως ήταν «αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου».

Κυβερνητική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών (δεν αναφέρεται ανάμεσα σε ποιους) και οι δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν από πυρά της αφγανικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, αιτία της ανταλλαγής πυρών υπήρξε ένα «φραστικό επεισόδιο». To NATO διέψευσε από νωρίς πληροφορίες που ήθελαν τα πυρά να προέρχονται από μέλος της αποστολής του.

Το υπουργείο Εσωτερικών έκλεισε τις πόρτες του και δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει ή να βγει από το κτίριο.

Ανακαλεί το ΝΑΤΟ προσωπικό από τα αφγανικά υπουργεία

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την επίθεση με στόχο τους δύο Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως ανακαλεί το προσωπικό του από τα αφγανικά υπουργεία.

Λίγο νωρίτερα, η βρετανική πρεσβεία είναι ανακοινώσει πως αποσύρει τους συμβούλους που έχει διάθεσει σε αφγανικά υπουργεία.

Συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Κουντούζ, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά διαδηλωτών που επιχείρησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην πόλη.

Τμήμα των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Νωρίτερα, αστυνομικοί που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς.

Εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ στη συνέχεια άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί και αρκετά καταστήματα.

Τρεις νεκροί και 36 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επεισοδίων, σύμφωνα ιατρικές πηγές στην επαρχία Κουντούζ.

«Οι διαδηλωτές προσπαθούν να μπουν μέσα στο κτίριο αλλά η αστυνομία που έχει ακινητοποιήσει» είπε ο Σαρουάρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κουντούζ, προσθέτοντας ότι «ενισχύσεις έχουν σταλεί στο σημείο για την προστασία του γραφείου του ΟΗΕ».

Άλλα τρία άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχία Λογκάρ, όπου σχεδόν 200 διαδηλωτές, οι περισσότεροι φοιτητές, φώναξαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στον Καρζάι» και απέκλεισαν το δρόμο προς την Καμπούλ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται το Σάββατο για πέμπτη ημέρα και σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, με τους Αφγανούς να εκφράζουν την οργή τους για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται, επίσης, στις επαρχίες Λογκάρ (ανατολικά) Σαρί Πιλ (κεντρικά) Νανγκαρχάρ (ανατολικά). Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν στη βορειο-ανατολική επαρχία Λαγμάν.

Σύμφωνα με διαδηλωτή από τη Μιχταρλάμ, την πρωτεύουσα της Λαγμάν, περίπου 2.000 άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία στην πόλη.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο μέγαρο του κυβερνήτη και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν, ανοίγοντας πυρ.

Σχεδόν 5.000 άτομα από όλα τα σημεία της επαρχίας Σαρι Πιλ έχουν συγκεντρωθεί έξω από ένα τζαμί της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, καταδικάζοντας το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου.

Περισσότεροι από 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τέσσερις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου την Τρίτη σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

Η οργή δεν έχει μειωθεί στη χώρα, παρά τη συγνώμη που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον αφγανικό λαό και τις εκκλήσεις των αρχών για ηρεμία.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231183504

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel