Ζωηφόρος

Αιματηρή επίθεση κατά Χριστιανών στην Αίγυπτο,

Αιματηρή επίθεση κατά Χριστιανών στην Αίγυπτο

***

Αιματηρή επίθεση κατά Χριστιανών στην Αίγυπτο

Είκοσι ένας νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση έξω από ναό Κοπτών στην Αλεξάνδρεια.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο ή καμιάζι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες σημειώθηκε έξω από εκκλησία, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καθώς οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι τραυματίστηκαν 24 άτομα, όμως άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 40 τραυματίες.

Μετά την έκρηξη εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες, απαγορεύοντας τη στάθμευση αυτοκινήτων, μετά την απειλή που είχε διατυπωθεί από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς. Ωστόσο τα μέτρα δεν απέτρεψαν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Αλεξάνδρεια.

«Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη», δήλωσε στο Ρόιτερ ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η έκρηξη έγινε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις τελείωσε η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Από την έκρηξη προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα τέμενος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χριστιανικό ναό. Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι και οκτώ μουσουλμάνοι.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της Κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι «οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες».

Οι αρχές πιθανολογούν επίθεση από καμικάζι και εμπλοκής «ξένων στοιχείων»

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου εξετάζει δύο ακόμη σενάρια. Οι αρχές ελέγχουν το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από επίθεση καμικάζι και όχι από παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ βλέπουν εμπλοκή «ξένων στοιχείων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και προστίθεται ότι «είναι πιθανό ο μηχανισμός που εξερράγη να μεταφερόταν από κάποιον βομβιστή αυτοκτονίας, που σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους».

Το υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε στην ανακοίνωσή του πως οι συνθήκες της σημερινής επίθεσης και άλλων πρόσφατων επιθέσεων «δείχνουν ξεκάθαρα ότι ξένα στοιχεία ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση» της επίθεσης.

Ιστορικό συγκρούσεων

Το Νοέμβριο, εκατοντάδες χριστιανοί είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς, με αφορμή την απαγόρευση ανέγερσης ενός ναού, που σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές γινόταν χωρίς άδεια.

Στη διάρκεια αυτών των ταραχών είχαν σκοτωθεί δύο χριστιανοί πιστοί και 150 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε απευθύνει τότε έκκληση σε όλους τους Αιγύπτιους «Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να σταθούν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και σε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας».

Μουμπάρακ: «Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε σήμερα σε τηλεοπτικό μήνυμά του πως η επίθεση σε ναό στην Αλεξάνδρεια που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους είχε στόχο τόσο τους χριστιανούς, όσο και τους μουσουλμάνους.

«Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους», επισήμανε ο Μουμπάρακ, προσθέτοντας πως τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν.

Ο Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να νικήσει την «τυφλή τρομοκρατία» που απειλεί τη χώρα. «Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Μουμπάρακ επισήμανε ακόμα πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια έχει το σημάδι «ξένων χεριών». Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των 79 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/01/2011_371348

***

Διαδήλωση Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο

Διαδηλώνουν κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες.

Εκατοντάδες χριστιανοί της Αιγύπτου διαδήλωσαν σήμερα κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση τη νύχτα, έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, με 22 νεκρούς και 79 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να «απελευθερώσει» δύο Αιγύπτιες οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία.

Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει αρχικά τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο όταν ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία των πιστών μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης τον Οκτώβριο που κατέληξε σε τραγωδία με τουλάχιστον 60 νεκρούς.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από την Εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα το απόγευμα τελέστηκε η κηδεία ορισμένων εκ των θυμάτων υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όταν οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν την ταφή των νεκρών.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, την επίθεση μπορεί να πραγματοποίησε βομβιστής ο οποίος και είναι μεταξύ των νεκρών.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «ιδιαίτερα ταραγμένος» από την πολύνεκρη επίθεση, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε «πεπεισμένος ότι όλες οι χώρες που είναι προσηλωμένες στην ελευθερία συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας».

Οι Νετανιάχου και Μουμπάρακ θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να συζητήσουν για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/01/2011_371383

***

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η κυβέρνηση του Ιράν, η Ιταλία, ο Πάπας Βενέδικτος και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς καταδικάζουν την επίθεση εναντίον των Κοπτών στην Αλεξάνδρεια.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «καταδικάζει απερίφραστα» τις «αποτρόπαιες» αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία παραμονή Πρωτοχρονιάς και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις δύο χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία», δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του από τη Χαβάη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος περνά τις διακοπές του με την ευκαιρία των εορτών.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τα πλέον ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, των νεκρών και των τραυματιών στις δύο επιθέσεις, και στέκονται δίπλα στο λαό της Νιγηρίας και της Αιγύπτου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει στη δήλωσή του.

Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας.

Η Άστον εκφράζει την «ιδιαίτερη λύπη» της και «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον αθώων Κοπτών (Χριστιανών) πιστών», αναφέρει η εκπρόσωπός της.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση αυτή. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται», είπε η Άστον.

Ιράν

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη διάρκεια της νύχτας έξω από κοπτική εκκλησία στη βόρεια πόλη της Αλεξάνδρειας που στοίχισε τη ζωή 21 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό επίσης 79, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην «κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για τον θάνατο αθώων» πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο το 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Κάιρο ένα χρόνο νωρίτερα. Έκτοτε οι δύο χώρες διατηρούν μόνο εμπορικά γραφεία με αντιπροσώπους τους αντίστοιχα στις δύο πρωτεύουσες.

Ιταλία

Στη Ρώμη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στη διάρκεια της νύχτας εναντίον των Κοπτών της Αιγύπτου και εκφράζει την «πλήρη αλληλεγγύη της στις αρχές και το λαό της Αιγύπτου».

«Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης πρέπει να προστατεύεται πλήρως σε κάθε περίπτωση και να τεθεί τέρμα το συντομότερο δυνατό στα φρικτά περιστατικά δραματικής και συστηματικής βίας και διώξεων που υφίστανται εδώ και πολύ καιρό οι χριστιανικές κοινότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πάπας Βενέδικτος καταδίκασε τις «απειλητικές εντάσεις» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να προστατεύσουν τους χριστιανούς από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Πολλές θρησκευτικές προσωπικότητες όπως και αρκετές πρωτεύουσες, μεταξύ τους το Παρίσι και η Δαμασκός καταδίκασαν έντονα την επίθεση.

Χαμάς

Στη Λωρίδα της Γάζας, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε επίσης την επίθεση καλώς τις αιγυπτιακές αρχές να «διενεργήσουν εκτενή έρευνα για τον εντοπισμό το συντομότερο δυνατόν των ενόχων και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη».

«Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή και είμαστε σίγουροι ότι διαπράχθηκε από στοιχεία που δεν ενεργούν προς όφελος της Αιγύπτου αλλά επιδιώκουν την πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών», επισημαίνει η Χαμάς χωρίς να διευκρινίζει σε ποιούς στρέφονται οι υποψίες της.

Η επίθεση, που σημειώθηκε σχεδόν 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα όταν οι πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία ύστερα από τη λειτουργία, έγινε πιθανώς από καμικάζι και οργανώθηκε από «εξωτερικά στοιχεία», σύμφωνα με τον αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Κόπτες, η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6 έως 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, πληθυσμός που στη μεγάλη πλειοψηφία του ασπάζεται το σουνιτικό Ισλάμ.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2010 έξι Κόπτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλων καθώς έβγαιναν από την εκκλησία μετά τη λειτουργία στην Άνω Αίγυπτο, παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων των Κοπτών. Η ετυμηγορία για την υπόθεση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/01/2011_371382 

***

Καταδίκασε την επίθεση στην Αίγυπτο η ελληνική κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, καταδίκασε τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 70.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που είχε ως στόχο τους πιστούς που πήγαιναν να προσευχηθούν. Η βάρβαρη, εγκληματική αυτή πράξη, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός και πόσο απαραίτητος είναι ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει την τυφλή βία από όπου και εάν προέρχεται» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δελαβέκουρας και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματισμένους. Η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα είναι στο πλάι τους».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου κ. Ahmet Aboul Gheit, προς τον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/01/2011_371381

***

Δήλωση Αριχεπισκόπου Αθηνών

για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: "Είναι μεγάλη η θλίψη μου για τον αδόκητο χαμό χριστιανών αδελφών μας από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πρόκειται για βαρύτατο πλήγμα κατά της θρησκευτικής ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων σε μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του κόσμου μας. Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και καλώ τους χριστιανούς της περιοχής να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση και να απαντήσουν στην αποτρόπαια και ωμή βία με την προσευχή τους".

πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel