Ζωηφόρος

Ερντογάν, Νταβούτογλου και Φιντάν, το «διαβολικό» τρίγωνο του νεοοθωμανισμού

Η αναμενόμενη θριαμβευτική νίκη του Ταΐπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 10 Αυγούστου, θα σημάνει την έναρξη μιας νέας και πολύ «επικίνδυνης» εποχής για την Τουρκία και κατά συνέπεια και για την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται  και η Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στην γειτονική χώρα, είναι το άρθρο του βασικού αρθρογράφου της κατ’ εξοχήν φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, της Yeni Şafak, (4/8),  του İbrahim Karagül, με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο: «Büyük Türkiye Devrimi», δηλαδή, «Η Επανάσταση της Μεγάλης Τουρκίας».

  Στο άρθρο αυτό περιγράφεται η «νέα εποχή» που θα αρχίσει για την Τουρκία από την Κυριακή 10 Αυγούστου με την θριαμβευτική εκλογή του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την επανίδρυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σε νέες βάσεις.

Η επισήμανση αυτή, δείχνει και τον μεγάλοιδεατισμό που έχει κυριαρχήσει στους νέους καθεστωτικούς κύκλους της Άγκυρας και στους κινδύνους που εμπεριέχει αυτός ο ακραίος επεκτατισμός. Ο νεοοθωμανικός αυτός επεκτατισμός, για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία έρχεται να συνθέσει τον τουρκικό εθνικισμό με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, δηλαδή το πιο  εκρηκτικό μείγμα της εξ ανατολών απειλής. Μια προηγούμενη προσπάθεια του Οζάλ προς την ίδια κατεύθυνση, είχε  αποτύχει πριν καν επικρατήσει σαν κυρίαρχη ιδεολογία.

Στην προώθηση αυτού του νεοοθωμανισμού από τον οποίο εμπνέεται ο Ταΐπ Ερντογάν, κυρίαρχες παρουσίες και βασικοί μοχλοί υλοποίησης του θα είναι δυο σημαντικά πρόσωπα. Το πρώτο είναι ο σημερινός υπουργός εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επι χρόνια σύμβουλος του Ερντογάν και ιδεολογικός ινστρούχτορας του νεοοθωμανισμού που στοχεύει στην απόλυτη τουρκική κυριαρχία στο τρίγωνο, Βαλκάνια, Καύκασος, Μέση Ανατολή. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ένα από τα πιο «σκοτεινά» πρόσωπα της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας, ο σημερινός αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ, ο Χακαν Φιντάν.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι πολύ πιθανό μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία ο Νταβούτογλου να προωθηθεί στην θέση του πρωθυπουργού. Ανεξάρτητα αν αυτό πραγματοποιηθεί ή όχι, το σίγουρο είναι ότι ο ρόλος του Νταβούτογλου θα αναβαθμιστεί. Ο νεοοθωμανιστής και νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πολύ φιλόδοξος διπλωμάτης που οραματίστηκε την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των νεοοθωμανικών επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας. Αλλά το σενάριο των αλλαγών προβλέπει εκτός από την μεταπήδηση του Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία μετά την εκλογή του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία και την μεταπήδηση του νυν αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών. Και εδώ ανεξάρτητα αν αυτό υλοποιηθεί ή όχι, ο ρόλος του Φιντάν θα αναβαθμιστεί και ο ίδιος θα είναι το βασικό πρόσωπο σε όλες τις μελλοντικές «σκοτεινές» επιχειρήσεις της νεοοθωμανικής Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το όνομα του Φιντάν έχει συνδεθεί με τις πιο «σκοτεινές» υποθέσεις της Τουρκίας, όπως το γνωστό σκάνδαλο των μυστικών διασυνδέσεων με το Ιράν στο οποίο ενεπλάκη ο ίδιος ο γιος του Ερντογάν, ο Bılal Erdoğan. Σύμφωνα με πολλές αποκαλύψεις του τουρκικού τύπου ο Χακάν Φιντάν είναι αυτός που οργάνωσε τους Τζιχαντιστές, τους στήριξε και τους προμήθευσε χρήματα και όπλα με αποτέλεσμα σήμερα να μπορούν να πραγματοποιούν τις δολοφονικές τους επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ που έχουν γεμίσει με φρίκη για τα εγκλήματα τους τα διεθνή ΜΜΕ. Ο νυν αρχηγός της ΜΙΤ, σύμφωνα με αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας, MilliGazete, (24/7), έχει ένα πολύ μαύρο παρελθών σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις που βαρύνονται με τρανταχτά εγκλήματα στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται, στις μυστικές ανακρίσεις που έγιναν για την γνωστή ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση, Selam Tevhid Örgütü, εμπλέκεται άμεσα και το όνομα του Χακάν Φιντάν.  Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για τις δολοφονίες γνωστών και επώνυμων προσώπων της τουρκικής δημόσιας ζωής, όπως της Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu,  γνωστών για την δημόσια πολεμική τους ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Το όνομα του επίσης συνδέθηκε και με την άλλη γνωστή ισλαμική οργάνωση, την τουρκική Hezbullah, που βαρύνεται από μαζικές δολοφονίες κυρίως Κούρδων στην ανατολική Τουρκία την δεκαετία του ενενήντα. Ο ίδιος είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του Ερντογάν και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Τούρκου ηγέτη παρά του ότι πολλοί τον περιγραφούν σαν τον πιο αδίστακτο αρχηγό της ΜΙΤ που έχει περάσει από την ηγεσία της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν αναλάβει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σίγουρα ο δικός μας ΥΠΕΞ θα «χαρεί» πάρα πολύ όταν θα έχει ένα συνομιλητή σαν τον σημερινό αρχηγό της ΜΙΤ

Το βέβαιο είναι ότι οι όποιες αλλαγές μετά την 10η Αυγούστου θα επηρεάσουν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της Τουρκίας προς μια νέα πιο σκληρή νεοοθωμανική πολιτική. Η πιθανή ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από ένα από τα πιο «σκοτεινά» πρόσωπα του τουρκικού δημόσιου βίου, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές επαφές  με την συσσώρευση των διμερών προβλημάτων και την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Βέβαια οι μεγαλοιδεατικοί αυτοί ακροβατισμοί της γειτονικής χώρας, είναι πολύ πιθανό να της κοστίσουν ακόμα και την συνοχή της σε ένα πολύ εύφλεκτο περιβάλλον, που γίνεται όλο και πιο «καυτό», ενώ βορειοτέρα η «αρκούδα» βρυχάται όλο και πιο δυνατά.

Το δικό μας ερώτημα που μας απασχολεί άμεσα είναι αν μια ελληνική κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που  έχει παραδώσει την εθνική κυριαρχία στην «λεηλασία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορέσει να υπερασπιστεί  αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα έναντι μιας αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας  με την νεοοθωμανική κλίκα που αναμένεται να κυριαρχήσει απόλυτα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Να «ξυπνήσουμε» και, κυρίως να αφυπνιστούν όσοι ακόμα μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα  πριν είναι πολύ αργά!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

 

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel