Ζωηφόρος

Προς ισλαμική θεολογία;

Με αφορμή τις προσεχείς ευρωεκλογές ανέκυψε και πάλι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που πολλοί τη θεωρούν «δούρειο ίππο του τουρκικού εθνικισμού». Κάποιος μάλιστα υποψήφιος Έλληνας, δήλωσε ότι πρέπει η μειονότητα «να θεωρηθεί ένα συμπαγές τουρκικό πράμα».

 

• Το θέμα δεν είναι, αν αυτοπροσδιορίζωνται οι μουσουλμάνοι της Θράκης άλλοι ως Πομάκοι, άλλοι ως Ρομά, άλλοι ως Τούρκοι. Το θέμα είναι, ότι οι γείτονές μας Τούρκοι τους θεωρούν ομογενείς τους και με δυο όπλα προσπαθούν να τους αφομοιώσουν. Το ένα είναι το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Και το άλλο τα μειονοτικά τους σχολεία. Και τα δυο είναι βέβαια θεμιτά, εφ' όσον χιλιάδες κατοίκων της Θράκης μιλάνε άλλη γλώσσα, έχουν άλλο θρήσκευμα, διαθέτουν άλλο πολιτισμό.

• Εμείς, ως Εκκλησία και ως Θεολογία, τί κάνουμε;

• Προσπαθούμε, βέβαια, με το έπιδομα για τρίτο παιδί ν' αυ­ξήσουμε τον ελληνικό πληθυσμό της Θράκης. Αλλά δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε πολυτεκνία τους μουσουλμάνους.

Αχρίστιανοι, κυριολεκτικά, «βάζουν τα γυαλιά» σε λεγομένους χριστιανούς (!): «'Εθνη τα μη νόμον έχοντα φύσει τα του νόμου ποιεί» (Ρωμ. β΄ 14). Κατά φύσιν πορεύονται εκείνοι και δεν απο­φεύγουν την τεκνογονία. Παρά φύσιν πορεύονται οι «χριστιανοί» Έλληνες και αποφεύγουν την τεκνογονία με σατανικούς τρόπους.

• Και σαν να μην αρκεί η αύξησις των μουσουλμάνων της Θράκης (με τουρκική συνείδησι;) έρχεται η Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά πλειονοψηφία, να προτείνη την ίδρυσι τμήματος ισλαμικών σπουδών (ως τμήματος... Ορ­θοδόξου χριστιανικής Θεολογικής σχολής!).

• Το μάθημα της Θρησκειολογίας, που πάντοτε υπήρχε στις Θεολογικές μας σχολές, με θεράποντες σπουδαίους ακαδημαϊκούς δασκάλους, όπως ο μακαριστός Λεωνίδας Φιλιππίδης και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), αρκούν για τον εξοπλισμό ενός ορθοδόξου χριστιανού θεολόγου ως προς τις άλλες θρησκείες.

• Αν τελικά πραγματοποιηθή το εγχείρημα, γιατί να μή διεκδικήσουν μουσουλμάνοι (θεολόγοι) να διδάξουν θρησκευτικά σε σχολεία χριστιανών ελληνοπαίδων; Αφού θα έχουν πτυχίο... Θεολογικής σχολής, γιατί να μήν επιλέγουν τα παιδιά μας, δηλαδή, τον εξισλαμισμό τους;

• Έτος αγίου Κοσμά του Αιτωλού χαρακτηρίζεται το φετινό. Πάλαιψε, μόνος αυτός, με τη χάρι του Αγίου Πνεύματος και ανέκοψε τον εξισλαμισμό του τόπου μας. Τώρα εμείς, θα ανοίξουμε τις πόρτες της Παιδείας στον εξισλαμισμό; Οφείλουν εξηγήσεις όσοι συνηγορούν υπέρ ενός τμήματος ισλαμικών σπουδών. Και η Ιερά Σύνοδος οφείλει να λάβη θέσι.

• Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, για δική τους κατάρτισι, διαθέτουν σχολεία και σχολές. Δεν μπορούμε να τους παραχωρήσουμε και τη Θεολογική μας Σχολή!

Αρχιμ. Δανιήλ Γ. Αεράκη

 

Πηγή: http://aktines.blogspot.gr/2014/05/blog-post_4946.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel