Ζωηφόρος

Ο σαδιστής τρομοκράτης που κρύβεται πίσω από τις απαγωγές κοριτσιών στη Νιγηρία

«Εγώ άρπαξα τις κόρες σας. Τις άρπαξα και θα τις πουλήσω». Είναι το πρόσωπο του τρόμου. Ο αδίστακτος ηγέτης με τη διεστραμμένη ιδεολογία. Ο σαδιστής, παρανοϊκός ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, που με τις εντολές του σκορπά το χάος και τη δυστυχία στη Νιγηρία.

 

Αν και τους τελευταίους μόνο μήνες η τρομοκρατική οργάνωση έχει σκοτώσει εκατοντάδες άτομα στις επιθέσεις της- μόνο την Τετάρτη αιματοκύλισαν ένα ολόκληρο χωριό σφάζοντας 200 άτομα- η παγκόσμια κοινότητα έστρεψε το βλέμμα της προς τη χώρα όταν η Μπόκο Χαράμ απήγαγε 230 κορίτσια από τους κοιτώνες του σχολείου τους, με τις μαθήτριες ακόμη να αγνοούνται. Παρόλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για τον Αμπουμπακάρ Σεκάου, τον ηγέτη της οργάνωσης.

Δρα στο παρασκήνιο, αφήνοντας τους υπασπιστές του να εκτελέσουν τις φρικτές εντολές του. Ο ίδιος βγαίνει μπροστά κατά διαστήματα, για να βιντεοσκοπήσει τα μηνύματα με τα οποία σπέρνει τον πανικό ή χλευάζει την ανικανότητα του στρατού της Νιγηρίας.

Ο Σεκάου γεννήθηκε στο χωριό που έχει το ίδιο όνομα, στα σύνορα του Νίγηρα, όπως αναφέρει το CNN. Ηταν μαθητής ενός κληρικού και στη συνέχεια πήγε σε Κολέγιο για ανώτατες σπουδές στον Ισλαμισμό. Για αυτό είναι γνωστός και ως «Darul Tawheed», το οποίο μεταφράζεται ως ειδικός στο μονοθεϊσμό ή την ενότητα του Αλλάχ.

Μιλά πολλές αφρικανικές γλώσσες άπταιστα, όπως και αραβικά, αλλά όχι αγγλικά. Άλλωστε, είναι ηγέτης της οργάνωσης που απορρίπτει οτιδήποτε προέρχεται από τη Δύση. Ακόμη και η ακριβής ηλικία του είναι άγνωστη, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά πως είναι 38-49 ετών.

Οι αναλυτές τον περιγράφουν ως μοναχικό και εξπέρ των μεταμφιέσεων. Δεν μιλά απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, προτιμώντας να επικοινωνεί μέσω λίγων και εκλεκτών έμπιστων ατόμων. Χρησιμοποιεί πολλά ψευδώνυμα, όπως Αμπού Μπακρ Σκίκουα και Ιμάμ Αμπού Μπακρ Σίκου.

Υπήρξε ανυπότακτος ως το νο2 της οργάνωσης που ίδρυσε ο Μοχάμεντ Γιουσούφ. Εκείνος ήταν ένας μορφωμένος άνδρας που κυκλοφορούσε με Mercedes θέλοντας να προωθήσει την μετατροπή του κράτους της Νιγηρίας σε καθαρά ισλαμικό. Δυσκολευόταν όμως να κρατά υπό τον έλεγχό του τον Σεκάου, που ήταν πιο ακραίος και είχε μεγαλύτερα σχέδια.

Ο Γιουσούφ σκοτώθηκε σε επίθεση το 2009, μαζί με 700 ακολούθους του, με τον Σεκάου να παίρνει τα ηνία. Εκείνος ορκίστηκε να αντεπιτεθεί και η Μπόκο Χαράμ δεν έδειξε έλεος σε κανέναν: μέλη της κυβέρνησης, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, χωρικοί, μαθητές και άνθρωποι που πήγαιναν στην εκκλησία ήταν ανάμεσα στους 3.000 που- σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- έχει σκοτώσει η οργάνωση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Σεκάου από την άλλη επιστρέφει διαρκώς από τους νεκρούς. Ο στρατός της Νιγηρίας έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι τον σκότωσε, για να διαψευστεί αργότερα με ένα από τα προπαγανδιστικά βίντεο του τρομοκράτη. Εφτασαν μία ανάσα από τη σύλληψή του το Σεπτέμβριο του 2012, όταν έκαναν έφοδο στο σπίτι του, όπου είχε επιστρέψει για την τελετή «βάπτισης» του έξι ημερών παιδιού του. Κατάφερε όμως να γλιτώσει με έναν τραυματισμό από σφαίρα στο πόδι, ενώ η σύζυγος και τα τρία του παιδιά έπεσαν στα χέρια του στρατού.

Τα βορειοανατολικά της χώρας, όπου δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο η Μπόκο Χαράμ, είναι από τις πιο φτωχές και με το χειρότερο επίπεδο εκπαίδευσης στη Νιγηρία. Ο Σεκάου έχει καταφέρει να πείσει το9υς κατοίκους ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη και ότι όλα θα ήταν καλύτερα αν επιβαλλόταν η Σαρία σε όλη τη χώρα. Και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να στρατολογεί εκατοντάδες νέους.

Την ίδια ώρα, η στάση της κυβέρνησης δεν βοηθά την κατάσταση, αλλά αντίθετα ωθεί περισσότερο κόσμο στους κύκλους της Μπόκο Χαράμ. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νιγηρίας κατηγόρησε το στρατό ότι καταφεύγει σε βασανισμούς, βιασμούς και δολοφονίες για να «χτυπήσει» την οργάνωση.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις ότι η Μπόκο Χαράμ θέλει να επεκτείνει το μακάβριο έργο της πέρα από τα σύνορα της Νιγηρίας. Αλλά ήδη έχει φτάσει σε απομακρυσμένα σημεία του Καμερούν, ενώ φαίνεται πως έχει διασυνδέσεις με ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι και το Νίγηρα.

Οι Αμερικανικές αρχές πάντως παρακολουθούν τη δράση του Σεκάου από το 2009, όταν ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης, ενώ τον περασμένο Ιούνιο τον επικήρυξαν προσφέροντας επτά εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του.

Πηγή:  http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/05/blog-post_2357.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel