Ζωηφόρος

Ανθρωπιστικοί πόλεμοι του σήμερα

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΦΑΝΕΡΟΥ ΣΤΑΔΙΩΝ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

 

Πρώτο στάδιο αφανές

Εδώ και πολλά χρόνια μεταφέρονται και στον τόπο μας θεωρίες - πολεμοφόδια βραδυφλεγή: Ανεκτικότητα, πολυπολιτισμός, σεβασμός ετερότητας, διαθρησκειακοί διάλογοι. Διανοούμενοι, εφημερίδες, δάσκαλοι, σχολεία, προγράμματα, εκκλησιαστικά γραφεία αναλαμβάνουν να τα προπαγανδίσουν, να τα διακινήσουν. Άλλοτε φανερά, άλλοτε διακριτικά, αλλά πάντοτε αποτελεσματικά και με πολλά-πολλά γρόσια κρατικά και μη. Ο πολύς κόσμος τα καταπίνει αυτά τα Ιδεολογήματα. Αλλά δεν τα χωνεύει. (Δεν τα χωνεύει μεταφορικά και κυριολεκτικά)

Δεύτερο στάδιο αφανές

Σε ευαίσθητους χώρους (παιδεία, εκκλησία, ιστορία, εξωτερική πολιτική), το άλλο, το διαφορετικό, το τάχα καταπιεσμένο, το μειονεκτικό η μειονοτικό, ανεπαίσθητα ανυψώνεται σε ισότιμο εταίρο. Με στοχευμένες θεσμικές κινήσεις τακτικής.

Αυτό δύσκολα καταπίνεται. Και πάντως με τίποτα δεν χωνεύεται. Αυτό δημιουργεί ένταση, θυμό, οργή. Αυτό θέλει το πολεμικό σχέδιο. Να σωρεύσει συμπίεση, κοινωνική πίεση. Τόσην πολλή ώστε, όταν δοθεί η εντολή, να φτιάξει έκρηξη. Έκρηξη κοινωνική, έκρηξη θρησκευτική, έκρηξη πολεμική.

Στάδιο τρίτο αφανές

Οι αχυράνθρωποι, λαμβάνουν την τελική εντολή της ανάφλεξης: ενώστε τα καλώδια. Προκαλείται χάος τεχνητό πρώτα, πραγματικό ύστερα. Οι αχυράνθρωποι δηλώνουν αδύναμοι να χειρισθούν το χάος. Και καλούν τους προστάτες. Οι προστάτες έρχονται μαζί με τις μπουλντόζες. Εγκαθίστανται και πιάνουν δουλειά. Και βγάζουν λεφτά.

Στάδιο τέταρτο τελικό φανερό

Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Τυνησία, Μαλί, Αίγυπτος, Κύπρος, Συρία, Τουρκία, Ουκρανία. Παντού η ίδια στρατηγική ανθρωπιστικών πολέμων• λαοί καθημαγμένοι, υποτελείς, λεηλατημένοι.

Και η Ελλάδα;  Ιδού μια πτυχή του σχεδίου για την Ελλάδα. Όπως και στις άλλες χώρες, οι ξένοι δυνάστες ανασύρουν και παίζουν το χαρτί του θρησκευτικού και του ομολογιακού. Ήδη περπάτησαν το στάδιο Άλφα: Πάνω από δέκα χρόνια πλύση εγκεφάλων με τα πολυπολιτισμικά. Και ξεκινούν το δεύτερο στάδιο: θεσμική ανύψωση του διαφορετικού, του μειονοτικού. Και προκλητικά, ενώ απηγόρευσαν το χριστιανικό ομολογιακό, φυτεύουν στην καρδιά της Θεσσαλονίκης το ισλαμικό ομολογιακό. Επίτηδες. Προγραμματικά. (Με βοήθεια, τις συμμαχίες των προθύμων). Για να προκαλέσουν οργή, ένταση. Να σωρεύσουν αγανάκτηση. Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα.

Αύριο - μεθαύριο, όταν στηθεί το σκηνικό, θα ενώσουν τα καλώδια. Ας πούμε μια αψιμαχία στημένη φοιτητών χριστιανών και φοιτητών μουσουλμάνων στο ίδιο αμφιθέατρο. Η Θράκη θα ξεσηκωθεί. Οι από ανατολών θα σπεύσουν σε βοήθεια.

Και οι δυνάστες θα τρίβουν τα χέρια τους. Θα έρθουν να μας σώσουν. Θα φέρουν και τις μπουλντόζες. Όπως στο Ιράκ, όπως στη Συρία. Όπως στην Κύπρο.

Και οι σημερινοί αχυράνθρωποι θα γίνουν αρχηγίσκοι σε ένα διαμελισμένο, σ' ένα καθημαγμένο σώμα. Και θα βγάζουν λόγους, θα διδάσκουν θεολογία με βότκα, καλτσόν και συμπάθεια.

…………………………………………………..

[1] Το άρθρο αποτελεί μέρος του κειμένου, πού κατέθεσε ο Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. στην κρίσιμη συνεδρία της 7.3.2014, σχετικά με την ίδρυση «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών» (ενός οιονεί Τμήματος δηλαδή) μέσα στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ.

Παρακαταθήκη, τεύχος 94, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014

 

Πηγή: http://aktines.blogspot.gr/2014/04/blog-post_2495.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel