Ζωηφόρος

Χριστιανικά μνημεία της Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, αποτελεί για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο, αφού στην Αγία Γη συναντά κανείς στοιχεία και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Ιδιαιτέρως η παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί πόλο έλξης αφού έχει χαρακτηριστεί « μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς », διαιρούμενη σε τέσσερις συνοικίες: την αρμενική, την εβραϊκή, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική. Μερικά από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι: ο Πανάγιος Τάφος, ο κήπος της Γεθσημανής, το Όρος των ελαιών, το Τείχος των Δακρύων, το τέμενος του Αλ- Άκσα, ο Θόλος του Βράχου και πολλά άλλα. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Ιερουσαλήμ που συνιστούν κάποιους από τους σημαντικότερους προορισμούς για τους Χριστιανούς προσκυνητές της Αγίας Γης.

    Ο Ναός της Αναστάσεως:

     Είναι γνωστός και ως Πανάγιος Τάφος. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στη θέση όπου σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Ουσιαστικά είναι ένα συγκρότημα κτιρίων ασύνδετων μεταξύ τους, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησίες, παρεκκλήσια, υπόγεια, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, διαδρόμους, σκάλες, αυλές, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια. Μέσα στο Ναό της Αναστάσεως υπάρχουν δώδεκα προσκυνήματα, που συνδέονται με τα τελευταία γεγονότα της επί γης παρουσίας του Χριστού: α) η Αγία Αποκαθήλωση, β) ο τόπος όπου έστεκαν οι άγιες γυναίκες κατά τη σταύρωση, γ) το Άγιο Κουβούκλιο, δ) το Καθολικό, ε) ο Γολγοθάς, στ) το παρεκκλήσιο του Αδάμ, ζ) το παρεκκλήσιο του Ακάνθινου Στεφάνου, η) ο χώρος ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, θ) το παρεκκλήσιο «Διεμερίσαντο», (όπου οι στρατιώτες μοιράστηκαν τα ιμάτια του Χριστού), ι) το παρεκκλήσιο του Εκατόνταρχου Λογγίνου, ια) το παρεκκλήσιο των Κλαπών και τέλος ιβ) η κολόνα του δαρμού ή της φραγγέλωσης.

   Πραιτώριο:

     Μέσα στο φρούριο Αντωνία υπήρχαν η κατοικία και τα γραφεία του Ρωμαίου Πραίτωρα της Παλαιστίνης. Για αυτό, το κτίριο ονομάστηκε Πραιτώριο. Στην κεντρική αυλή του δικάστηκε ο Χριστός από τον Πόντιο Πιλάτο. Σήμερα το Πραιτώριο βρίσκεται κοντά στον περίβολο του Τεμένους του Ομάρ.

   Η Οδός του Μαρτυρίου:

      Η Οδός του Μαρτυρίου ή του Σταυρού, που είναι γνωστή και ως Via Dolorosa, ξεκινά από το Πραιτώριο και φθάνει ως το Γολγοθά. Η απόσταση, μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, περιλαμβάνει 14 Στάσεις που συνδέονται με τα τραγικά γεγονότα του Μαρτυρίου του Χριστού.

   Η Σιών:

     Είναι ο λόφος που τοποθετείται δυτικά της Αγίας Πόλης και πάνω στον οποίο χτίστηκε ο Ιουδαϊκός ναός. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη και την Εβραϊκή παράδοση ο όρος Σιών έχει πολλές σημασίες. Μπορεί να ξεκινά από τον χαρακτηρισμό της πόλης και να εκτείνεται ως την πνευματική Ιερουσαλήμ.

   Γεθσημανή- ο τάφος της Παναγίας:

     Η περιοχή συνδέεται με την αγωνιώδη προσευχή του Χριστού, το φίλημα του Ιούδα και τη σύλληψη του Χριστού, όπως και την ταφή της Θεοτόκου. Σήμερα στον τόπο αυτ’ο υψώνονται πολλά χριστιανικά μνημεία.

   Το Όρος των Ελαιών:

     Το Όρος περιλαμβάνει τρείς κορυφές εκ των οποίων μέγιστο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορυφή της Αναλήψεως του Χριστού. Στο κέντρο του μνημείου της Αναλήψεως σώζεται μέχρι σήμερα ο βράχος με το αποτύπωμα της πατημασιάς του Χριστού κατά την Ανάληψή του.

 

Αναστασία Φελούκα

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel