Ζωηφόρος

Τριετές business plan της Εκκλησίας

Μεταρρυθμίσεις για περιορισμό των χρεών, ενίσχυση των αποθεματικών

με στόχο την αυτονομία.

 

Σε τριετές business plan προχωρά η Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να περιορίσει τα χρέη της και να αξιοποιήσει την περιουσία της με στόχο να αποκτήσει την αυτονομία της. «Ας τους προλάβουμε πριν μας προλάβουν!» είναι ουσιαστικά η σύνοψη της χθεσινής παρέμβασης του αρχιεπίσκοπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ο οποίος στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν, ζήτησε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας να συζητήσει μείζονα θέματα, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και η μισθοδοσία των κληρικών, «πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις» όπως είπε. Ποιες είναι οι εξελίξεις; Η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικότερα, μεταρρυθμιστικό πνεύμα διέτρεξε την ομιλία του κ. Ιερώνυμου στη χθεσινή έναρξη της τακτικής συνεδρίας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. «Σε εποχή που σε όλα διενεργούνται μεταρρυθμίσεις, πρέπει και εμείς να αναρωτηθούμε τι χρειάζεται να γίνει όσον αφορά τις εσωτερικές δομές μας» ήταν η πρώτη αναφορά του κ. Ιερώνυμου στις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος εστίασε στην ανάγκη νοικοκυρέματος των οικονομικών της Εκκλησίας. «Η σημερινή κατάσταση είναι δεινή. Τα χρέη και η παρούσα οικονομική κατάσταση μας έχουν γονατίσει. Αποφασίσαμε να προβούμε στην κατάρτιση τριετούς προγράμματος, το οποίο θα παρουσιάσει την εικόνα των χρεών και των αποθεματικών μας και θα μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας μας», είπε τονίζοντας προς τους Ιεράρχες ότι «χωρίς περιουσία δεν θα καταφέρουμε ποτέ να έχουμε την αυτονομία μας» ανέφερε.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο η αυτονομία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπισθεί μία τυχόν θεσμική αλλαγή στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. «Σε λίγα χρόνια η Βουλή θα έχει την εντολή να προβεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Θ’ αφήσουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις; Προτείνω άμεσα και για το θέμα αυτό να ορισθεί Ειδική Συνοδική Επιτροπή από Αρχιερείς και λαϊκούς εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε άμεσα να εισηγηθούν επί του θέματος της αναθεωρήσεως. Στο σημείο αυτό προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Ποια σχέση επιθυμούμε; Το μοντέλο των διακριτών ρόλων μας εξυπηρετεί ακόμη; Ολα αυτά πρέπει πρώτα να τα εξετάσουμε στο εσωτερικό μας και μετά να διαλεχθούμε με την ελληνική πολιτεία» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος. Ταυτόχρονα, ο κ. Ιερώνυμος έθεσε το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των μητροπολιτών.

Τέλος, παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» θα λειτουργήσει στη ΓΣΕΒΕΕ, για τους περίπου 350.000 επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, εάν προστεθούν οι οικογένειές τους, να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το παράρτημα θα ξεκινήσει με εκστρατεία προληπτικής ιατρικής το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου (10 π.μ. - 5 μ.μ.) με τη συμμετοχή παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου και ορθοπεδικού. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6972702589 κάθε μέρα 10 π.μ.–6 μ.μ., και στο 2114111590 κάθε Τρίτη 4 μ.μ. – 7 μ.μ.

Του Απόστολου Λακασά

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/10/2013_523308

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel