Εορτάζοντες την  14ην του μηνός Δεκεμβρίου

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΥΡΣΟΣ, ΛΕΥΚΙΟΣ & ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (κατ' άλλους ΚΟΡΩΝΑΤΟΣ)

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΦΙΛΗΜΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΑΡΡΙΑΝΟΣ και οι τέσσερις Προτεκτοράτοι

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΥΠΑΤΙΟΣ και oi μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες 36 ΜΑΡΤΥΡΕΣ

  • ΜΝΗΜΗ ΦΟΒΕΡΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

Αναλυτικά

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΥΡΣΟΣ, ΛΕΥΚΙΟΣ & ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (κατ' άλλους ΚΟΡΩΝΑΤΟΣ)
Έζησαν στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισαρεία. Άνηκαν όλοι σε διακεκριμένες οικογένειες. Ήταν χαρακτήρες ταπεινοί και αγαπούσαν το Θεό "εν αγάπη άνυποκρίτω"1. Δηλαδή με αγάπη πραγματική και ελεύθερη Μ από υποκρισία. Γι' αυτό απέφευγαν το θόρυβο της δημοσιότητας, αλλά όμως ήταν πασίγνωστοι για τη γεμάτη ελεημοσύνες ζωή τους. Ό έπαρχος Κουμβρίκιος, φανατικός ειδωλολάτρης, βλέποντας να προοδεύουν οι χριστιανοί, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους περιορίσει. Αυτή ή κατάσταση έκανε το Λεύκιο και πήγε στον έπαρχο. Τον παρακάλεσε να είναι μετριότερος προς τους χριστιανούς. Μόλις το ακούσε αυτό ό Κουμβρίκιος, αμέσως τον συνέλαβε και τον καταδίκασε σε θάνατο. Και το πρωί, έξω από την πόλη τον αποκεφάλισε. Το γεγονός λύπησε τους χριστιανούς, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο τη φλόγα της πίστης προς το Χριστό. Μετά από δύο ήμερες, πήγε άλλος χριστιανός στον έπαρχο, ό Θύρσος. Θαρραλέα του είπε ότι ή ειδωλολατρία είναι πλάνη και ότι τελικός νικητής θα είναι ό Χριστός. Αυτά και άλλα πολλά σοφά λόγια του Θύρσου, τα άκουσε και ένας ιερέας των ειδώλων, ό Καλλίνικος. Ή ψυχή του φωτίστηκε και δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Τότε επί τόπου ό έπαρχος αποκεφάλισε τον Καλλίνικο και πριόνισε το Θύρσο.
1. Β' προς Κορινθίους, στ' 6.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΦΙΛΗΜΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΑΡΡΙΑΝΟΣ και οι τέσσερις Προτεκτοράτοι
ΟΙ Άγιοι αυτοί ήταν στα χρόνια , του βασιλιά Διοκλητιανού (290). Και το μαρτύριο τους έγινε ως εξής: Ό ηγεμόνας της Θήβας στην Αίγυπτο, Άρριανός, συνέλαβε 37 χριστιανούς. Ένας απ' αυτούς, ό Απολλώνιος, δείλιασε τα βασανιστήρια και έδωσε τέσσερα φλουριά και τα ρούχα του στον Φιλήμονα, πού έπαιζε σουραύλι, και να θυσιάσει αυτός στα είδωλα άντ' αυτού. Ό Φιλήμονας φόρεσε τα ρούχα, συγχρόνως συνδέθηκε νοητά και με τη χριστιανική πίστη. Και όταν διατάχθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, αυτός ομολόγησε τον Χριστό. Τότε ό ηγεμόνας πρόσταξε να έλθει ό Φιλήμονας να παίξει με το σουραύλι του, για να ελκυσθεί ό δήθεν Απολλώνιος. Αλλ' ό Φιλήμονας φανερώθηκε και ό ηγεμόνας έμεινε έκπληκτος. Του είπε όμως ότι δεν είναι χριστιανός, διότι δεν έχει βαπτισθεί. Τότε ό Φιλήμονας προσευχήθηκε θερμά και αμέσως έβρεξε δυνατά. Ή βροχή αυτή, πληροφορήθηκε ό Φιλήμονας ότι, ήταν βάπτισμα γι' αυτόν. Επειδή όμως ό Απολλώνιος έγινε αίτια να πιστέψει ό Φιλήμονας, ό ηγεμόνας τον έφερε μπροστά του και αυτός ομολόγησε τον Χριστό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ό Άρριανός να τους βασανίσει σκληρά και κατόπιν τους αποκεφάλισε. Άλλα και ό Άρριανός τυφλώθηκε. Στόν ύπνο του όμως, φάνηκε ό Φιλήμονας και του είπε ν' αλείψει στα μάτια του χώμα από τον τάφο του και θα θεραπευτεί. Πράγμα πού έγινε. Τότε πίστεψε στον Χριστό ό Άρριανός με τέσσερις σωματοφυλακές του, και αργότερα όλοι μαζί μαρτύρησαν.


Άπολυτίκιον. Ήχος γ'. Την ωραιότητα.
Την έξαστέλεχον, Μαρτύρων φάλαγγα, ασμάτων άνθεσιν άνευφημήσωμεν, ως καθαιρέτας του εχθρού, και στύλους της ευσεβείας, Θύρσον και Φιλήμονα, και στερρόν Άπολλώνιον, Άρριανόν Καλλίνικον, και τον ένδοξον Λεύκιον αυτοί γαρ ουρανίων χαρίτων, κοσμώ πυρσεύουσι την αίγλην.


Ο ΑΓΙΟΣ ΥΠΑΤΙΟΣ και oi μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες 36 ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Άγνωστος στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου και τα έντυπα Μηναία. Ή μνήμη του βρίσκεται στον Παρισινό Κώδικα 1590 μαζί με αυτή του Φιλήμονα και Απολλώνιου (14 Δεκ.) και ήταν ένας από τους 36 μάρτυρες από τη Θηθαΐδα της Αιγύπτου επί ηγεμόνα Άρριανού (14 Δεκεμ.).


ΜΝΗΜΗ ΦΟΒΕΡΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ
Κατά τους χρονογράφους Θεοφάνη, Κεδρηνό και Μαλάλα, έγινε τα μεσάνυχτα του 557. Υπήρξε δε πολύ ισχυρός, διότι τα τείχη της πόλης υπέστησαν μεγάλες ρωγμές και έπεσαν πολλά σπίτια. Είχε διάρκεια, όπως λένε, 10 ήμερες.
 

 

Πίσω Αρχική σελίδα